به گزارش ایسنا، دیوید او سولیوان نماینده اتحادیه اروپا در آمریکا در حالی که چند روز تا پایان فرصت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای ارائه گزارش به کنگره درباره پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باقی مانده است، در گفتوگو با نشریه آتلانتیک، به سوالاتی درباره رویکرد ترامپ در قبال ایران پاسخ داد.
سولیوان در پاسخ به این سوال که به نظر میآید رئیس جمهور ترامپ قصد دارد در 15 اکتبر پایبندی ایران را تایید نکند، گفت: " عدم تایید" ممکن است اصطلاح درستی نباشد. آنچه ما میشنویم این است که وی ممکن است از تایید پایبندی سر باز بزند. این دو با یکدیگر مشابه نیستند، اما اولین نکتهای که باید گفته شود این است که مساله تایید پایبندی و متعاقبا نقش کنگره برای تصمیمگیری بخشی از قوانین داخلی آمریکا است. بنابراین این یک موضوع داخلی است. تصمیم رئیس جمهور برای تایید کردن یا عدم تایید پایبندی تاثیر فوری بر این توافق ندارد.
وی ادامه داد: واضح است که اگر رئیس جمهور چنین تصمیمی بگیرد و اگر تصمیمگیری به کنگره سپرده شود، ما یک دوره نامشخص درباره این داریم که آمریکا قرار است چه کاری انجام دهد و اینکه آیا آمریکا قرار است کاری انجام دهد که می تواند به توافق آسیب بزند یا خیر، اما صراحتا باید بگویم که ما هنوز نمیدانیم این تصمیم چیست و چیزهای زیادی منوط به این است که رئیس جمهور چه میگوید و چه راهبردی را پس از اعلام تصمیم خود تعیین میکند. با این حال اگرچه ما میشنویم که چنین اقدامی محتمل است، اما هنوز تصمیمگیری کامل نشده است. بنابراین ما کماکان منتظریم ببینیم رئیس جمهور هفته آینده پس از اعلام تصمیمش چه خواهد گفت.
سولیوان با بیان اینکه هنوز نمیداند تصمیم آمریکا چیست، تصریح کرد: من فکر میکنم آنچه همه می دانند این است که رئیس جمهور ترامپ از این حقیقت که باید طبق قوانین آمریکا هر 90 روز یک بار پایبندی را تایید کند خرسند نیست، بویژه اینکه وی توافق را نیز دوست ندارد و تاکنون بارها این موضوع را اعلام کرده است، اما هنوز هیچ کس نمیتواند بگوید که رئیس جمهور هفته آینده چه خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که اگر آمریکا از توافق خارج شود اروپا چه کاری انجام خواهد داد، گفت: من به معنای واقعی فکر میکنم که این یک پرش بزرگ است که گفته شود عدم تایید از سوی رئیسجمهور به منزله این است که آمریکا از توافق خارج میشود. من میخواهم بگویم که ما بر این باوریم که هنوز در این نقطه قرار نداریم، حتی اگر رئیس جمهور از تایید سر باز بزند این کار روی رویههای داخلی آمریکا در ارتباط با توافق هستهای تاثیرگذار است، اما تاثیر فوری بر خود توافق ندارد. بنابراین ما هنوز اطمینان داریم که آمریکا از توافق خارج نخواهد شد.
سفیر اتحادیه اروپا افزود: به طور قطع اتحادیه اروپا و 28 کشور عضو آن به طور کامل به این توافق متعهد هستند و ما بر این باوریم که تا زمانی که ایران به طور کامل به تعهداتش در این توافق پایبند است، همانگونه که همه روی آن توافق دارند، برجام باید به قوت خود باقی بماند و ما به کار در این مسیر ادامه می دهیم.
سولیوان همچنین درباره دیدار اخیرش با اعضای کنگره و نظر آنها درباره توافق هستهای اظهار داشت: اعضای کنگره نیز منتظرند ببینند که رئیس جمهور چه تصمیم خواهد گرفت. من به همراه همکارانم از آلمان، انگلیس و فرانسه به طور فعال با کنگره تعامل داشتهایم تا مردم مطلع شوند که موضع اتحادیه اروپا چیست. آنها هوشیار هستند که در سناریوهای مشخص، تصمیمگیری به کنگره سپرده خواهد شد و در حال فکر کردن درباره موضعی هستند که باید اتخاذ کنند. من حس کردهام که آنها اگرچه انتقادات زیادی به این توافق دارند یا نسبت به آن تردید دارند، معتقدند که توافق اکنون اجرا شده و بهتر است که به قوت باقی بماند، تا اینکه نابود شود. با این حال، هنوز نمیدانیم که کنگره نیز چه تصمیمی خواهد گرفت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برجام بدون آمریکا ادامه خواهد داشت، گفت: این توافق شش امضا کننده دارد و مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل است. من فکر نمی کنم که هیچ کس به این فکر کرده است که اگر یکی از امضا کنندگان بگوید که دیگر پایبند به این توافق نیست، چه کاری انجام خواهد داد. اگر بخواهم کاملا با شما صادق باشم، باید بگویم که از نظر من مردم به این موضوع فکر نکردهاند و من یک پیشنهاد جدی ندیدهام که آمریکا میخواهد توافق را نابود کند. من متوجه شده ام که نگرانیهایی درباره توافق وجود دارد. من شنیدهام که نگرانیهایی درباره دیگر فعالیتهای ایران در منطقه که به طور قطع در توافق به آن رسیدگی نشده است، وجود دارد، اما باید بگویم که دیدگاهی قطعی درباره نابود کردن این توافق ندیدهام، هر چند غافلگیریهایی میتواند وجود داشته باشد اما این چیزی نیست که میشنویم.
این دیپلمات اروپایی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا انتقادات به توافق هستهای منطقی است، گفت: این بستگی بدان دارد که منظور شما چیست؟ دو نوع انتقاد در اینجا وجود دارد، یک انتقاد این است که این توافق به اندازه کافی جامع نیست و تمام فعالیتهای ایران را شامل نمی شود. پاسخ این است که زمانی که مذاکرات آغاز شد یک اتفاق نظر مبنی بر این وجود داشت که تنها روی مهمترین مساله تمرکز شود که همان دست نیافتن ایران به تسلیحات هستهای بود و این که مخلوط کردن دیگر موضوعات اهمیت مساله هستهای را تحت الشعاع قرار میداد و حتی کیفیت توافقی که می توانست درباره مساله هستهای حاصل شود، تضعیف میکرد. به همین دلیل تمرکز تنها روی موضوع هستهای قرار داشت. این توافق به سوالات هستهای پاسخ میدهد و ایران را از دسترسی به تسلیحات هستهای دور میکند.
وی تصریح کرد: دومین انتقاد از سوی کسانی است که میگویند این توافق به اندازه کافی سختگیرانه نیست. آنها به بندهای غروب اشاره میکنند که براساس آن محدودیتهای هستهای ایران پس از 10 سال به مرور زمان منقضی میشود. صراحتا بر این باورم که این توافق جامعترین توافق منع اشاعه هستهای است که تاکنون حاصل شده است. ایرانیها سطوح بی سابقهای از بازرسی از برنامه هستهایشان را پذیرفتهاند و این صحیح نیست که بگوییم این توافق در سال 2025 منقضی میشود در حقیقت توافق ادامه مییابد. عناصر خاصی از آن برای 10، 15و حتی 30 سال ادامه خواهند یافت. به طور قطع ایران به طور رسمی معاهده منع اشاعه و پروتکل الحاقی را امضا کرده است که نظارت مضاعف در صورت مشاهده آغاز برنامه تسلیحاتی در ایران پس از 2025 را فراهم میکند. بنابراین ما میگوییم که این انتقاد به توافق هستهای صحیح نیست.
سولیوان درباره اینکه اگر آمریکا از توافق خارج شود، آیا میتوان به حرفهای این کشور اعتماد کرد، گفت: ما اروپاییها به حرف آمریکا اعتماد داریم، اما من این سوال را شنیدهام و در کنگره نیز شاهد آن بودند که پرسیده میشود اگر آمریکا چنین کاری کند چه تاثیری بر اعتبار این کشور در موقعیتهای دیگر از جمله کره شمالی خواهد داشت. بنابراین این حقیقت دارد که رویکرد آمریکا در این مساله بخش مهمی از اعتبار بویژه در رسیدگی به مسائل هستهای دیگر است.
سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر تحریمهای واشنگتن علیه تهران دوباره وضع شود، واکنش اتحادیه اروپا به ویژه در خصوص تجارت با ایران چه خواهد بود، بیان کرد: باز هم این یک سوال فرضی است. ما هنوز نمی دانیم که آمریکا چه کاری خواهد انجام داد. ما نمیدانیم که تصمیم رئیس جمهور چه خواهد بود و اگر وی تصمیم بگیرد که پایبندی ایران را تایید نکند و سرنوشت توافق به کنگره بازگردد، نمیدانیم که آیا کنگره تحریمهایی را که با اجرای توافق هستهای رفع شدهاند مجددا وضع خواهد کرد یا نه.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر چنین اتفاقی بیفتد، ما به طور قطع از تمام ابزارها برای محافظت از منافع مشروع شرکتهای اروپایی که در حال تجارت قانونی با ایران پس از اجرای توافق هستهای هستند، استفاده کنیم.
سولیوان در پاسخ به این سوال که آیا اروپاییها نگرانی هایشان را به دولت آمریکا انتقال داده اند، گفت: قطعا. ما به طور مرتب با دولت در تماس هستیم. من فکر می کنم که آنها کاملا از نگرانی ها ما مطلعاند، چرا که ما نگرانیهایمان را منتقل کردهایم. اما همانطور که میدانید آنها در حال بازبینی سیاست خود در قبال ایران هستند و فکر میکنم که به پایان این فرآیند رسیدهاند. شاید این چیزی است که رئیس جمهور هفته آینده درباره آن صحبت خواهد کرد و ما منتظر آن هستیم.
انتهای پیام
نظرات