به گزارش سرویس بازار ایسنا، فروردین سال ۹۵ در یک روز معادل یک میلیون و ۱۷۳ هزار و ۲۹۹ دلار دستگاه کارتخوان وارد کشور شده بود؛ برای درک چالشهای پیشروی تولیدکنندگان کارتخوان در کشور با شاهین جوانمردی، معاون تولید سختافزار فناپپرداخت گفتوگو کردیم.
مدتی است در کشور صحبت از راهاندازی کارتهای EMV شده تا علاوه بر بالابردن ضریب امنیتی تراکنشهایی که با کارتها انجام میشود، امکان پرداخت برای دارندگان کارتهای ویزا و مستر هم فراهم باشد. اما چنین پروژهای نیازمند تغییر دستگاههای کارتخوان نیز هست.
آیا کارتخوانهای شما از ویژگی EMV پشتیبانی میکنند؟
کارتخوانهایی که در حال حاضر تولید میکنیم استانداردهای مورد نیاز EMV سطح ۱ و ۲ را دارند و نیازی به تغییر آنها نیست. ما این موضوع را از قبل پیشبینیکرده و محصولاتی که برای تولید انتخاب کرده بودیم استانداردهای مورد نیاز را دارند. اما اگر بهطور گسترده به پوزهای موجود در کشور نگاه کنیم، بسیاری از آنها حتی استانداردهایی که بانکمرکزی تعریف کرده مانند PCI را هم ندارند و تصور میکنم ۲۵ تا ۳۰ درصد آنها اینگونه هستند. به عبارتی میتوان گفت تامین و جایگزینی پایانههای فروش قدیمی خود یک بازار جدید محسوب میشوند.
با این توضیح فکر میکنید فناپپرداخت چه سهمی از این بازار را میتواند داشته باشد؟
این موضوع بستگی به سیاستهای کلی بازار دارد که چقدر در رابطه با EMV علاقهمندی و همت وجود دارد. از لحاظ بحثهای امنیتی، سختافزاری و نرمافزاری نیاز به یک نقشه راه داریم. همانطور که میدانید کارتهای EMV هوشمند و کارتهایی که در دست مردم وجود دارد مگنت هستند و این خود نیازمند تغییرات جدی است. بخش تولید سختافزار در فناپپرداخت از لحاظ استانداردهای موردنیاز مشکلی ندارد و کاملا آمادگی رفتن به سمت این بازار را دارد.
به منظور سهولت امر پرداخت، فناوریهای پرداخت موبایل و به اصطلاح tap & go روزبهروز در حال گسترش و تنوع است. از جمله پرداخت NFC یا حتی کارتخوانهای موبایلی. آیا در ساخت کارتخوانهای خود سرعت تحول فناوریهای این حوزه را هم در نظر میگیرید؟
پرداختهای tap & go اصولا به پرداختهای بدون تماس گفته میشود که میتواند شامل کارتهای بدون تماس و پرداختهای موبایلی NFCشود. واحد تولید سختافزار شرکت فناپپرداخت با آگاهی کامل از روند تغییرات فناوری پرداخت از ابتدای راهاندازی کارخانه این موضوع را مد نظر قرار داده و کلیه کارتخوانهای تولیدی به ماژول غیرتماسی مجهز هستند.
چندی پیش دولت در مصوبهای با هدف حمایت تولید داخلی خرید هرگونه دستگاه خودپرداز و صندوق فروشگاهی از خارج را ممنوع کرد. به نظر شما این نوع سیاستها تا چه حد میتواند بر رشد بازار داخلی تاثیرگذار باشد؟
اصولا زمانی که یک محدودیت ایجاد میشود حتما ذینفعان به فکر دورزدن آن قانون میافتند تا منافع خود را حفظ کنند. قبلا هم در رابطه با دستگاه خودپرداز این اتفاق افتاده بود؛ تعرفه گمرکی آن ۴ درصد بود و بهمنظور حمایت از تولید داخلی به ۴۰ درصد رسید، اما ذینفعان دستگاه کامل را به صورت قطعات تفکیک شده وارد میکردند. بنابراین هرگونه محدودیتی لزوما به تولیدکنندگان کمک نمیکند. باید استراتژی درستی در این زمینه اتخاذ کرد. فعالیت تولیدی در این حوزه در ایران از جهاتی بهصرفه است، اما از برخی جهات بهصرفه نیست؛ مثلا ساخت ماژول پرینتر در ایران بهصرفه نیست چون تولیدکنندگان پرینتر در دنیا شرکتهای معدودی هستند و در تیراژ بسیار بالا پرینتر تولید میکنند. در ایران روشی که صحیح است و در حال حاضر برخی از شرکتها در حال انجام آن هستند، بحث تجمیع ماژولها است. به دلیل تفاوت نیاز مشتریان میتوان طراحی را براساس نیاز آنها انجام داد و باعث افزایش رضایتمندی مشتری شد. در واقع باید راه تولیدمان را درست انتخاب کنیم. باید با تشخیص درست نیازهای مشتریان و انتخاب درست ماژولها محصول درستی را به آنها پیشنهاد دهیم.
با توجه به حجم قابل توجه نیاز کشور به انواع کاتخوانها، آیا ظرفیت تولید داخل توانایی پاسخگویی به این نیاز را دارد؟ آیا تولیدکنندگان کارتخوان در کشور توان رقابت با نمونههایی (شاید ارزانتر) که PSPها می توانند مثلا از شرکتهای چینی تهیه کنند را دارند؟
از آنجایی که خود ما این کار را میکنیم پاسخ من مثبت است. حداقل اتفاقی که میافتد ایناست که ایجاد اشتغال شده و صرفهجویی ارزی خوبی صورت گرفته است که البته منحصر به این نیست و دانشی که طی این پروسه کسب کردیم بسیار ارزشمند بوده است. ما به دنبال این هستیم که به طراحی صفر تا صدی یک کارتخوان ایرانی برسیم. فاز اول را SKD شروع کردیم و چیزی را خودمان تولید نکردیم، اما بنا داریم به تدریج جلو برویم و سعی کنیم قطعات مختلف را در داخل بسازیم. چیزی که هدفگذاری اصلی ما است، رسیدن به دانش طراحی یک کارتخوان صددرصد ایرانی است. در این راستا واحد تحقیق و توسعه خود را راهاندازی کردهایم و این موضوع برایشان هدفگذاری شده است. امیدواریم طی یک سال آینده بتوانیم به این دانش تولید برسیم. دریافت استانداردهای لازم همچون EMV که در موردش صحبت کردیم نیازمند دانش است. زمانی اصلا امکان نداشت که سمت این استاندارها برویم اما حالا این امکان وجود دارد و باید دانش آن را کسب کنیم.
در حال حاضر چه میزان تولید دارید؟
درحال حاضر هفتهای ۴ هزار دستگاه تولید میشود و به PSP بانک پاسارگاد و بانکهای صادرات، رفاه، سپه و... خدمترسانی میکنیم.
مزیت آن بر نمونههای خارجی چیست؟
نمیشود گفت مزیت فنی خاصی داریم. اتفاق خوبی که افتاد این بود که توانستیم نظر مشتری نهایی را در طراحی لحاظ کنیم و همچنین کنترل کیفی خوبی روی قطعات انجام دهیم. به این ترتیب مزیت رقابتی خوبی برای خودمان ایجاد کردیم.
به نظر شما مهمترین چالش پیش روی تولیدکنندگان داخلی چیست؟
قوانین دولتی بسیاری درحوزه بیمه، گمرک و مالیات دست و پای تولیدکنندگان را به شدت میبندد. با هر تولیدکننده و در هر عرصهای که صحبت کنید همگی از این قوانین گلهمند هستند. این قوانین در بسیاری از موارد منجر به افزایش هزینه تولید میشود.
انتهای پیام
نظرات