به گزارش ایسنا، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کنفرانس خبری خود پس از نشست افتتاحیه شورای حکام در وین گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از زمان امضای توافق هستهای تا کنون، پایبندی ایران به تعهدات هستهای این کشور را راستی آزمایی کرده است. ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی پایبند بوده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری صدا و سیما آمانو افزود: ایران مفاد توافق هستهای با گروه ۱+۵ را اجرا کرده است. در صورت نیاز، شفافسازی و فراهم کردن امکان دسترسی به سایتها را از ایران خواستار خواهیم شد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی بین سایتهای نظامی و غیرنظامی تفاوت قائل نیست و هر زمان که ضروری باشد، اجازه دسترسی درخواست میکند.
در ادامه خبرنگاری از آمانو پرسید: نظر به سفر اخیر نیکی هیلیف نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل به وین، ممکن است توضیح دهید آیا ایشان، به نمایندگی از آمریکا مطالبه خاصی از آژانس داشتند؛ چون نیکی هیلی سپس بازرسی از اماکن نظامی ایران را خواستار شد. شما در بیانیه امروزتان اعلام کردید آژانس، دسترسی تکمیلی به سایت ها و دیگر اماکن را ادامه خواهد داد. آیا این، شامل سایت های نظامی نیز خواهد شد؟
آمانو پاسخ داد: نخست، در خصوص بازدید نیکی هیلی از وین باید بگویم ما هر چند وقت یکبار با کشورهای عضو (آژانس بین المللی انرژی اتمی) تعامل داریم و این نیز یکی از موارد تعامل بین کشورهای عضو با آژانس بود. تا جایی که می دانم، هدف نیکی هیلی از سفر به وین، کسب اطلاعات است و او سؤالات بسیاری پرسید. ما نیز پاسخ های مبتنی بر واقعیت به سؤالات او دادیم. شیوه آژانس بین المللی انرژی اتمی این است که محتوای (گفتگوها در این) تعامل دیپلماتیک را فاش نمی کند.
در پاسخ به سؤال دوم شما مبنی بر اینکه آیا بیانیه من شامل سایت ها و اماکن غیرنظامی نیز می شود یا خیر، باید بگویم از زمان روز اجرای (توافق هسته ای) در سال ۲۰۱۶ میلادی، آژانس بین المللی انرژی اتمی پروتکل الحاقی را در ایران اجرا کرده است. در اجرای پروتکل الحاقی، زمانی که نیازی را شناسایی می کنیم، فرصت لازم برای شفاف سازی را فراهم می کنیم و دسترسی را خواستار می شویم.
ما همچنین بین سایت ها و اماکن غیرنظامی و نظامی تفاوت قائل نمی شویم. این اصل به خوبی جا افتاده است و شامل همه کشورها، از جمله ایران می شود.
خبرنگار آسوشیدپرس به آمانو گفت: شما در بیانیه خود گفتید ایران به تعهدات هسته ای تشریح شده در برجام عمل کرده است، اما در گزارش هایتان بسیار محتاط بودید که از اینگونه اصطلاحات و تعابیر، استفاده نکنید و خودتان را به گزارش کردن آنچه دیده اید، محدود کردید. ممکن است این تفاوت رویکرد بین بیانیه و گزارش ها را شرح دهید. آیا سخنان شما اصولاً بدین معنا است که ایران به توافق هسته ای عمل کرده است؟
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: هیچ تفاوتی (بین گزارش و بیانیه) وجود ندارد و این نخستین بار نیست که بیانیه صادر می کنم. در بیانیه خود گفتم تعهدات هسته ای که ایران آنها را تحت برنامه جامع اقدام مشترک پذیرفته، اجرایی شده است. همچنین در گذشته گفتم برنامه جامع اقدام مشترک اجرا شده است. همه تعهدات هسته ای که ایران پذیرفته، اجرا شده است.
خبرنگار رویترز گفت: در خصوص تعامل و گفتگوهایتان با نیکی هیلی، اشاره کردید که محتوای گفتگوها محرمانه است؛ اما نیکی هیلی پس از بازگشت به آمریکا علناً گفت صدها سایت با فعالیت های مشکوک (در ایران) وجود دارند که آژانس از آنها بازدید نکرده و این مشکل ساز است. واکنش شما به این اظهارات چیست؟
یوکیا آمانو پاسخ داد: من درباره اظهارات نیکی هیلی اظهار نظر نمی کنم. بنابراین اگر سؤالاتی درباره اظهارات هیلی دارید، لطفاً از خود او بپرسید. باید بگویم «سایت مشکوک»، ادبیات رایج در پادمان (هسته ای) نیست. ما می گوییم زمانیکه نیازی را شناسایی کنیم، به کشورها و در این مورد خاص، ایران، فرصت شفاف سازی می دهیم و هر زمان که نیازی احساس کنیم، دسترسی (به سایت ها) را درخواست می کنیم. همچنین برای رسیدن به نتایج کلی تر، باید دسترسی های تکمیلی بسیاری داشته باشیم؛ ما هم اکنون و پس از روز اجرا (توافق هسته ای)، دسترسی های تکمیلی زیادی در ایران داشته ایم و کماکان نیز دسترسی های تکمیلی بسیاری در ایران خواهیم داشت. در خصوص سایر کشورها نیز روال به همین شکل است. در خصوص سایر کشورها مانند ژاپن و آلمان نیز به همین شکل، ما پیش از نتیجه گیری کلی، از دسترسی های تکمیلی بسیاری در چارچوب پروتکل الحاقی برخورداریم. این، رویه استاندارد آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
خبرنگار دیگری پرسید: آیا این بدین معنا است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال حاضر، هیچ گونه فعالیت مشکوکی را که نیازمند دسترسی به سایت های نظامی (ایران) باشد، تشخیص نداده است؟
یوکیا آمانو گفت: من نمی گویم که آیا سایتی مشکوک است یا خیر، زیرا این جزء مفاهیم آژانس بین المللی انرژی اتمی نیست. ما از کشورها و در این خصوص ایران، اظهاریه دریافت و آن را بررسی می کنیم؛ زمانیکه نیازی را شناسایی کنیم، به ایران فرصت شفاف سازی می دهیم و سپس دسترسی را درخواست می کنیم. روند کار به این شکل است و این روند ادامه خواهد یافت. ما تاکنون نیز دسترسی های بسیاری داشته ایم و کماکان این دسترسی ها را خواهیم داشت و بین سایت ها و اماکن غیرنظامی و نظامی تفاوت قائل نیستیم.
انتهای پیام
نظرات