• پنجشنبه / ۵ مرداد ۱۳۹۶ / ۱۶:۲۹
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 96050503304
  • خبرنگار : 71477

تایم: عربستان باید درک کند که نمی‌تواند قطر را وادار به خضوع کند

تایم: عربستان باید درک کند که نمی‌تواند قطر را وادار به خضوع کند

پاتریک ثورس که از سال ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۸ میلادی سفیر آمریکا در قطر بود و در حال حاضر رئیس و مدیر اجرایی شورای تجاری آمریکا – قطر است در مقاله‌ای برای مجله تایم به بحران کنونی میان عربستان سعودی و دوحه پرداخت.

به گزارش ایسنا، پاتریک ثورس در این مقاله گفت: اختلافات میان قطر و سه همسایه‌اش به اوج خود رسیده است اما عربستان باید بداند که اقدامات کنونی علیه قطر، دوحه را مجبور به غارنشینی نخواهد کرد. بستن حریم هوایی، دریایی و زمینی به روی قطر تنها باعث درد و رنج موقتی شده است. بیش از ۹۰ درصد از آنچه قطر از همسایگانش وارد می‌کند کالاهایی هستند که در ترانزیت‌ها از سوی دیگر تامین کنندگان وارد می‌شوند.

وی افزود: قطر با یافتن مسیرها و منابع جایگزین برای تمامی چیزهایی که وارد می‌کند ناظران را حیرت زده کرده است. ممکن است این مساله هزینه بیشتری به همراه داشته باشد اما کارآمد بوده است. حتی اگر این بحران به زودی حل شود اکثر شرکت‌های قطری ترجیح می‌دهند تا این روش‌های جدید را دائمی سازند به جای آنکه مجددا به دیگر همسایگان وابسته شوند. در حقیقت قطر باید این وضعیت جدید را برای آینده خود حفظ کند.

ثورس ادامه داد: امضای توافق میان قطر و آمریکا برای مبارزه با تامین مالی تروریسم در حقیقت توپ را به زمین همسایگان انداخته است. قطر می‌تواند به صورت منطقی تاکید کند که دیگران نیز باید توافقنامه‌های مشابهی با آمریکا امضا کند. این در حالی است که عربستان این مساله را یک شرط غیرممکن تلقی خواهد کرد. کاهش اولتیماتیوم ۱۳ بندی به شش درخواست مبهم و نامعلوم ظاهرا باعث نگرانی و پریشانی دوحه نشده است.

این سفیر پیشین آمریکا گفت: همسایگان قطر گزینه‌های بسیار کمی برای تغییر محاسبات این کشور دارند. نیروی نظامی مستقیم می‌تواند باعث پیامدهای فاجعه باری برای همگان شود. از سوی دیگر اعمال تحریم‌های هوایی و دریایی نیز به همان اندازه خطرناک است. از سوی دیگر همسایگان قطر آنقدر از خود بیخود نشده‌اند که دست به ترور رهبر کنونی قطر بزنند چراکه حتی اگر این اقدام موفقیت آمیز هم باشد این همسایگان از تشنج بین‌المللی گسترده‌ای رنج خواهند برد در حالی که خاندان آل ثانی حاکم جدیدی را که مطیع‌تر و مسئول‌تر از حاکم قبلی است، انتخاب خواهند کرد.

وی افزود: این همسایگان همچنین گزینه‌های اقتصادی اندکی برای تغییر مسیر قطر در اختیار دارند. جلوگیری از واردات کنونی گاز طبیعی قطر به امارات و مصر تنها به ابوظبی و قاهره لطمه خواهد زد در حالی که قطر برای فروش نفتش می‌تواند به راحتی بازارهای دیگری پیدا کند. از سوی دیگر خارج کردن سپرده‌های امارات و عربستان از بانک‌های قطری نیز تنها برای مدت کوتاهی به نقدینگی دوحه لطمه وارد خواهد کرد. قطر با منابع مالی که در بانک مرکزی دارد و همچنین با توجه به دیگر منابع مالی و دارایی‌های خارجی‌اش می‌تواند به راحتی ارزش ریال را حفظ کند. این کمپین به راه افتاده توسط کمیته‌ای روابط عمومی عربستان سعودی در آمریکا بیشتر از آنکه به قطر یعنی قربانی مورد نظر ریاض لطمه وارد کند به شهرت این همسایگان لطمه وارد کرده است.

ثورس در ادامه گفت: بدون یک تغییردهنده بازی اساسی این بن‌بست تا آینده نامعلومی باقی خواهد ماند. به همین خاطر ریاض به یک راه حل نیاز دارد. تلاش‌های رهبری عربستان برای اصلاح اقتصاد این کشور باعث ایجاد خشم در بین افرادی شده که از سیستم کنونی نفع می‌برند. برتری نظامی بر یمن نیز به مساله بسیار بدی تبدیل شده است. در حال حاضر ریاض برای وادار کردن یمن به اطاعت با یک شکست مفتضحانه روبه‌رو شده است.

وی در خاتمه گفت: در حال حاضر تنها راه حل برای خروج از این بن‌بست همان پیشنهادی است که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا مطرح کرده است. مساله تامین مالی تروریسم می‌تواند از طریق توافقات دوجانبه میان آمریکا و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس حل شود. دیگر مسائل باید از طریق مذاکره و میانه روی حل شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha