به گزارش ایسنا، جمعی از اصحاب فرهنگ و هنر عضو انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان در راستای سلسله برنامههای قدردانی و تجلیل از فعالان و پیشکسوتان هنری، فرهنگی و ادبی این خطه چهارشنبه شب(4 مرداد 96) با حضور در منزل استاد هوشنگ شگرف از خدمات چندین دهه وی در عرصه موسیقی کردستان تجلیل کردند.
در این مراسم تعدادی از اهالی فرهنگ و هنر ورسانه کردستان در قالب انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان به منظور تجلیل از سالها تلاش و خدمت «هوشنگ شگرف» در عرصه هنر و موسیقی کُردی، در منزل این هنرمند گرد هم آمده و ضمن عیادت و تکریم این خواننده پیشکسوت، از سالها فعالیت و هنرنماییاش در عرصه موسیقی کُردی تجلیل به عمل آوردند.
در ابتدای این مراسم یحیی صمدی، فعال فرهنگی و عضو هیات مدیره انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان به تشریح فعالیتهای دو دههای انجمن در راستای تکریم و قدردانی از مفاخر فرهنگی و هنری استان پرداخت و یکی از افتخارات این انجمن را مردمی بودن و همراهی همیشگی ده ها نفر از اصحاب فرهنگ و هنر استان به برنامههای این انجمن ذکر کرد و گفت: این انجمن در راستای بزرگداشت هنرمندان و ادباء فعالیت میکند و هدف از این کار قدردانی از سالها فعالیت هنرمندان و مفاخر استان کردستان است و امشب در منزل استاد هوشنگ شگرف جمع شدهایم تا ضمن عیادت وی، چند دهه فعالیت و خدماتش را در حوزه موسیقی کُردی پاس بداریم.
صمدی یادآور شد: انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان وابسته به هیچ حزب، گروه و یا سازمان و ارگان داخلی و خارجی نبوده و نیست و به صورت مردمی فعالیت میکند و تنها هدف آن، زنده نگه داشتن یاد هنرمندان و تقدیر از زحمات آنها در عرصه هنر و فرهنگ کردستان است.
وی افزود: استاد شگرف یکی از هنرمندان و پیشکسوتان حوزه موسیقی کردستان است و بسیار خرسندیم که امشب این مهم میسر شد که در محضر خانواده ایشان از خدمات و تلاشهای وی که برای تعالی هنر و موسیقی کردستان صرف شده، تجلیل به عمل آوریم.
سید اسماعیل حسینی از پیشکسوتان رادیو و تلویزیون استان کردستان نیز در این مراسم اظهار کرد: در رادیو کُردی همکاری چندین سالهای با استاد شگرف داشتیم و امیدوارم تلاشها و خدمات ایشان و آثار ماندگارشان در آرشیو صدا و سیما در اختیار نسلهای آینده کردستان قرار گیرد.
حسینی افزود: هنر همواره ماندگار است و این رسم زمانه است و امیدواریم که با کوشش مسئولان صدا و سیما آثار ایشان در آرشیو صدا و سیمای استان برای نسلهای آینده ماندگار شود.
ماموستا شریف علیرمایی از نویسندگان و شعرای هورامی زبان عضو انجمن تجلیل از مفاخر کردستان نیز در این مراسم اظهار کرد: موسیقی و اشعاری که در موسیقی مناطق مختلف به منصه ظهور در میآیند جزو اسناد و املاک آن نواحی محسوب شده و به عنوان شاخصهای فرهنگی برای معرفی آداب و سنن آن نواحی در جهان قلمداد میشوند.
موسیقی با فرهنگ مردم کردستان عجین است
علیرمایی افزود: موسیقی با فرهنگ مردم کردستان عجین است و جایگاه هنرمندان این عرصه در بین مردم این دیار همواره وإلا بوده است و إستاد شگرف جرو این بزرگان است.
علیرمایی خاطرنشان کرد: ماندگاری هنرمندان عرصه موسیقی تا دهها سال و تا قرنها خواهد بود و استاد شگرف نیز جزو این افتخارآفرینان هستند.
شیلان گیلانی از بانوان نویسنده و شاعر کردستانی نیز در این مراسم اظهار کرد: موسیقی دانان خدمت بزرگی به فرهنگ و هنر کردهاند و موجب ماندگار شدن آثار ادبی و به ویژه شفاهی و فولکلور ما شدهاند.
وی افزود: ازآثار استاد شگرف بارها استفاده کردهام و آثار ایشان در آشنایی من با ادبیات کُردی بسیار تاثیرگذار بوده است.
گیلانی خاطرنشان کرد: استاد شگرف سرمایه ملی هستند و باید نقش خانواده استاد را نیز در این عرصه نادیده نگرفت چرا که همراهی همسر و خانواده ایشان و همگامیشان با فعالیتهای وی در این چند دهه خود عاملی مهم برای پیشبرد امور هنریشان بوده است.
زانا قاسمی فر از شعرا و نویسندگان گروسی زبان کردستان و عضو انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان استان کردستان نیز در این مراسم اظهار کرد: خوش رویی استاد شگرف در بدنه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و رفتار بسیار خوب وی با اصحاب فرهنگ و هنر در ذهن ما شکلی ماندگار گرفته و فراموش شدنی نیست.
قاسمی فر افزود: فعالیتهای انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان بسیار خوب و شایسته تقدیر است و جای بسی افتخار است که با اصحاب فرهنگ و هنر ارتباط داشته باشیم و قدردان زحمات و تلاشهای آنان در راستای تعالی حوزه فرهنگ و هنر کردستان باشیم.
ویژگیهای اخلاقی استاد شگرف از هنر ایشان بالاتر است
سعدالله نصیری از هنرمندان عرصه موسیقی کردستان نیز در این مراسم اظهار کرد: ویژگیهای اخلاقی استاد شگرف از هنر وی بالاتر است و وی موجب فخر و مباهات فعالان عرصه موسیقی هستند.
نصیری افزود: استاد شگرف خواننده طبیعت هستند و جاذبههای طبیعی کردستان همواره در آثار ایشان موج میزند و در آثار بسیاری از وی شاهد نوآوریها و زیباییهایی هستیم که ذهن و روح مشتاقان به موسیقی را به خود جلب میکند.
صباح حسنی (شیانی) از شعرا و نویسندگان هورامی زبان و فعالان فرهنگی استان نیز در این مراسم اظهار کرد: استاد شگرف از افتخارات شهر سنندج هستند و خانواده وی نیز همگام با ایشان به مردم این شهر خدمت کردهاند.
حسنی افزود: استاد شگرف زحمات بسیاری برای تعالی حوزه هنر استان کشیدهاند و خوشحالم که اصحاب فرهنگ و هنر همواره یار و یاور هم بودهاند و امشب از زحمات چندین دههای وی تجلیل به عمل می آید.
مهدی احمدی رهبر ارکستر فیلارمونیک کردستان و از نخبگان عرصه موسیقی کردستان نیز در این مراسم به ویژگیهای هنری استاد شگرف اشاره کرد و گفت: صدای وی از نظر کوک صدا، چپ کوک بلند و زیباست و از گنجینههای موسیقی کردستان محسوب میشوند.
احمدی افزود: متأسفانه صدا و سیما در سنوات گذشته به جای حمایت از استاد شگرف و هم نسلان وی با آنان با بی مهری رفتار کرد و آنچنان که می بایست در دهههای گذشته در راستای حمایت از هنرمندان موسیقی گام بردارد تلاشی مشاهده نشد و هم نسلان استان شگرف و استاد کمندی در فضای بی مهری صدا و سیما نتوانستند همه توانمندیهای خود را به عموم و از دریچه این رسانه معرفی کنند.
فعالیت هوشنگ شگرف در ارکستر فیلارمونیک کردستان
احمدی خاطرنشان کرد: در همین راستا و با آغاز به کار ارکستر فیلارمونیک کردستان تصمیم گرفتیم با استاد شگرف و استاد کمندی کار کنیم و بی مهریهای صدا و سیما نسبت به این اساتید را در قالب ارکستر فیلارمونیک کم رنگ کنیم.
وی افزود: خوشبختانه طی مدت همکاری استاد شگرف با ارکستر فیلارمونیک کردستان توانستیم تعدادی از کارهای گذشته وی را بازسازی و آثار جدیدی نیز با وی ضبط کنیم.
احمدی اظهار کرد: صدا و سیما باید بر روی اساتید موسیقی و افراد متخصص در این عرصه در استان تمرکز کند.
وی همچنین با گلایه از مسئولان و متولیان حوزه فرهنگ و هنر استان اظهار کرد: باید اماکن و معابر شهر سنندج و استان به نام هنرمندان نام گذاری شود و نسلهای آینده استان با نام و خدمات این بزرگواران آشنا شوند.
فردین کمانگر مدیر خانه مطبوعات استان کردستان و از روزنامه نگاران سنندجی نیز در این مراسم اظهار کرد: توسعه جامعه بدون فرهنگ سازی و استفاده از مبانی فرهنگی امکان پذیر نخواهد بود.
کمانگر افزود: هم اکنون انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان به عنوان انجمنی موفق در کشور مطرح بوده و بسیاری از استانهای ایران و حتی اقلیم کردستان از خدمات و تلاشهای این انجمن الگوبرداری کردهاند.
ضعف کار فرهنگی در جامعه وجود دارد
کمانگر اظهار کرد: در جامعه ضعف کار فرهنگی داریم و در این مسیر باید ارتباطات بین اصحاب فرهنگ و هنر را بیش از پیش تقویت کنیم تا این ضعفها برطرف شود و از دستاوردها و ارزشهای فرهنگی خویش بهره بگیریم.
خبات ساعدی مدیر مسؤل نشریه فرهنگی کورده واری و رئیس خانه مطبوعات کردستان نیز در این مراسم به نقش رسانهها در ماندگاری هنر اشاره کرد و گفت: مطبوعات و رسانههای کردستان طی چندین دهه توانستهاند به عنوان اسنادی تاریخی خدمات و تلاشهای اصحاب فرهنگ و هنر و مفاخر کردستان را به نسلهای متعدد معرفی کنند.
ساعدی افزود: بدون شک همراهی هنرمندان استان با اصحاب رسانه میتواند بسیاری از نقصها و دغدغهها را در عرصه هنر و فرهنگ کردستان رفع کرده و بسیاری از اهداف والای هنری را به سرمنزل مقصود برساند.
ساعدی خاطرنشان کرد: در سنوات گذشته هر وقت هنرمندان استان با اصحاب رسانه هماهنگ بودهاند، توانستهاند هدف و دغدغه خویش را در مورد یک مسئلهای به نتیجه برسانند و رسانههای استان این ظرفیت را دارند که بسیاری از مشکلات و دغدغههای اصحاب فرهنگ و هنر را بازتاب داده و تا مرحله رفع آن تلاش کنند.
کردستان مهد هنر و موسیقی ایران است
استاد هوشنگ شگرف نیز در ادامه طی سخنانی اظهار کرد: کردستان مهد هنر و موسیقی ایران است و موسیقی کُردی از قدمت و تاریخی کهن برخوردار است که در میان نواهای باستانی کُردی میتوان به «هوره» و «سیاچمانه» اشاره کرد که همچنان اصالت خود را حفظ کرده است و همچنان نزد مردمانش جایگاه خاصی دارد و در تار و پود آنان گره خورده است.
شگرف افزود: موسیقی کُردی همچنان جای کار بسیاری دارد و ظرفیتهایی در این موسیقی وجود دارد که در کمتر موسیقیی یافت میشود و در گذشته و حال نیز دارای گروهها و هنرمندان بزرگی بوده و هست که دارای جایگاه جهانی بوده و از مفاخر و سرمایههای بزرگ این سرزمین به شمار می روند و جای افتخار هستند و بنده خرسندم که به عنوان شاگردی در این حوزه فعالیت کردم و امیدوارم توانسته باشم خدمت و گامی هر چند کوچک در این ارزش و سرمایه بزرگ برداشته باشم.
وی در پایان بیان کرد: هر آنچه انجام دادهام برای هنر و فرهنگ سرزمینم بوده و برای آرامش مردمم صورت گرفته و از لطف همه جامعه به ویژه در این مدتی که کسالت داشتم، از مسؤلان و مدیران استانی و شهرستانی، کادر درمانی و پزشکان دلسوزی که برایم زحمت کشیدند و همچنین اهالی فرهنگ و هنر و این انجمن و قشرهای مختلف مردمی سپاسگذارم و از اینکه تکریم و توجه به فعالان این عرصه در جامعه ارتقاء و جایگاه بیشتری پیدا کرده، جای خوشحالیست و امیدوارم همچنان مورد توجه و حمایت قرار بگیرد.
در پایان این دیدار و مراسم نیز از سوی انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان لوح تقدیر و هدایایی به استاد شگرف و همسر ایشان تقدیم شد و از خدمات وی طی چندین دهه فعالیت در عرصه موسیقی کردستان تجلیل به عمل آمد.
گذری بر زندگی هوشنگ شگرف، هنرمند کُرد
«هوشنگ شگرف» یکی از چهرههای هنری کردستان است. چهرهای که حدود نیم قرن در حوزه موسیقی فعالیت کرده است و توانسته با خلق آثار ماندگار، گنجینه موسیقی و هنر کردی را پربارتر کند.
وی در سال 1329 در یکی از محلههای قدیمی سنندج به دنیا آمده. از همان ایام کودکی به هنر موسیقی علاقهمند شده و در حضور شادروان «حسن کامکار» شروع به یادگیری و آموزش فنون و دستگاههای موسیقی کرده است. این هنرمند فعالیت خویش را در این عرصه با خواندن آهنگهای محلی اصیل (فولکلور) آغاز کرد. در آن زمان آهنگهای وی از رادیو کردی سنندج و کرمانشاه پخش میشد.
وی در برنامههای متعدد رادیو تلویزیونی نیز حضوری فعال داشته و همواره مورد توجه مخاطبان در این جشنوارهها و فستیوالها بوده است و در سال 1377 با شرکت در سی و ششمین جشنواره موسیقی محلی ملل جهان در کشور یونان به همراه جمعی از هنرمندان کردستانی مقام اول جشنواره را برای کشور عزیزمان به ارمغان آورد. همچنین این هنرمند طی زندگی پر افتخار خویش با اکثر استادان و آهنگ سازان همکاری و فعالیت داشته و اجراهای متعددی را برای مردم کردستان ارئه داده است.
آثار ماندگار خویش را در دهها آهنگ ضبط شده در آرشیو صدا و سیمای مرکز کردستان و 5 آلبوم به مردم هنردوست کردستان عرضه داشته است که در زمان اجرای این کارها از استقبال پرشور عمومی برخوردار بوده است.
«هوشنگ شگرف» در حال حاضر نیز پس از سالها تلاش در عرصه تعالی موسیقی کردستان و پرورش جوانان جویای نام این استان همچنان با ارکستر فیلارمونیک کردستان به رهبری «مهدی احمدی» همکاری دارد. وی کارمند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوده که پس از 30 خدمت به بازنشستگی نائل آمده است و در منزل بسر میبرد و چند روز پیش به دلیل عارضه جسمی چند روزی در بیمارستان بستری و تحت عمل جراحی قرار گرفت و خوشبختانه وضعش رو به بهبودی است.
گزارش از: خبات ساعدی، خبرنگار ایسنا، منطقه کردستان
انتهای پیام
نظرات