به گزارش خبرنگار ایسنا، مهندس طاهر موهبتی، معاون برنامه ریزی، هماهنگی، حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت در اجلاس سراسری هیات امنای دانشگاه های علوم پزشکی درخصوص فعالیت های جدید در حوزه هیات امنا گفت: نقش و جایگاه هیات امنا در ساختار تشکیلاتی و ساختار موسسات آموزش پزشکی به منزله رابطهای است که مجلس شورای اسلامی در ساختار حاکمیتی کشور بازی می کند.
وی با بیان اینکه هیات امنا نقش نظارت را در دانشگاه ها بر عهده دارد، افرود: ماده یک احکام جاری که به همت نمایندگان مجلس به تصویب رسید، ظرفیت جدیدی را در دانشگاه ها ایجاد کرد و هیات امنا نقش نظارت و سیاست گذار برعهده دارد.
معاون برنامه ریزی، هماهنگی و حقوقی امور مجلس گفت: هیات های امنا از تصویب بودجه تا تصویب برنامه عملیاتی، برنامه استراتژیک، ترازنامه و گزارش حسابرسی و نظارت بر کلیه آیین نامه ها را برعهده دارد.
مهندس موهبتی با اشاره به نگاه جدیدی که بر هیات های امنای دانشگاه های علوم پزشکی حاکم شده است، گفت: اولین گام جدید در این فاز تشکیل کمیسیون دائمی هیئت های امنا است، چرا که نه وقت و نه ترکیب هیات های امنا اجازه می داد که همه مصوبات در زمان محدود ارائه شود و نه این امر امکان پذیر بود، به همین دلیل کمیسیون دائمی با حضور کارشناسان تشکیل شده و موارد نهایی را به هیات امنا ارائه می دهد.
وی تصریح کرد: به دلیل موارد متعدد بودجه، حسابرسی و مسائل حقوقی، مالی و اقتصادی در کنار مسائل آموزشی، پژوهشی و بهداشت و درمان، نیاز بود که کارشناسان اقتصادی نیز در هیات های امنا حضور داشته باشند که هم اکنون ۱۵ درصد شخصیت های حاضر در هیات های امنا، اقتصادی هستند.
مهندس موهبتی از استقرار نظام حسابرسی تعهدی در دانشگاه های علوم پزشکی خبر داد و افزود: این نظام با توجه به برنامه های توسعه، به طور کامل در دانشگاه های علوم پزشکی اجرایی شده است.
وی از استقرار نظام برنامه ریزی از طریق تصویب برنامه مشترک در دانشگاه های علوم پزشکی خبر داد و گفت: این برنامه مشترک هر سه ماه یک بار پایش می شود و همچنین سامانه آموزش برای آموزش آئین نامه های مالی و معاملاتی راه راه اندازی شده است و در این سامانه آئین نامه ها به زبان ساده برای افراد حاضر در هیات های امنا تشریح می شود.
معاون برنامه ریزی، هماهنگی، حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: بازنگری فرآیند بررسی و مقررات از حیث تطابق با قوانین و اسناد بالادستی نیز جزو گام های جدید در حوزه هیات های امنا است، زیرا وقتی وزیر قانونی را ابلاغ کند، حتما باید پیش از آن این قانون مورد مداقه قرار گیرد.
مهندس موهبتی در پایان از تصویب 8 هزار و 600 مصوبه در 644 جلسه هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی خبر داد و عنوان کرد: امیداست که با توجه به ترکیب شخصیت های مختلف در هیات های امنای دانشگاه ها و ظرفیت و توانمندی آنها گام های موثرتری برداشته شود.
هیاتهای امنا از اختیارات خود برای استقلال دانشگاه استفاده کنند
دکتر لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در اجلاس سراسری اعضای هیاتهای امنای دانشگاههای علوم پزشکی کشور اظهار کرد: درحال حاضر سمتگیری کار دانشگاهها به سمت استقلال بیشتر است که اگر این امر محقق شود میتواند در قانون هیات امنا که از سال ۶۷ تصویب شده تحولی ایجاد کند. از نکات برجستهای که در آن وجود دارد مزیت اختیار تصمیمگیری است. اما ماحصل فعالیت هیات امنا در حال حاضر با آنچه که در قانون آمده است فاصله زیادی دارد.
وی ادامه داد: در قانون آمده است که دانشگاهها میتوانند بدون توجه به قانون دستگاههای دولتی مدیریت خدمات کشوری و برخی از قوانین دیگر عمل کنند و در چارچوب مصوبههای مالی استخدامی مصوب هیات امنا که به تصویب دو وزیر برسد تصمیم گیری کنند و منابعی که مجلس و دولت برای آنها تصویب میکنند به عنوان کمک تلقی شود که این یک کار استثنایی است که انجام شده و هیات امنا میتواند روابطی را برای اداره بهتر دانشگاهها خلق کنند که این اجازه به سایر دستگاهها داده نشده زیرا سطح نخبهگی و رشد در دانشگاهها به حدی است که خودشان برای خود تصمیمگیری کنند و نه کسانی دیگر.
رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در حال حاضر مسائل کوچکی را در هیات امنا مورد تصویب قرار میدهند. درحالی که به هیات امنا اختیارات بزرگتری داده شده و این هیات امنا میتوانند در دانشگاهها تحول ایجاد کنند. بنابراین رویکرد زمینه حرکت به سمت استقلال فراهم است و کسی ایراد نمیگیرد که ساز و کارها و سمتگیریها باید تغییر کند.
وی تاکید کرد:هیات امنای دانشگاهها می توانند واسپاری و واگذاری امور دانشگاهها به بیرون را داشته باشند و از بار خود کم کنند و دراین راستا اختیارات کافی برخوردار هستند.
دکتر لاریجانی با بیان اینکه وضع اقتصادی کشور نیاز به تحول دارد گفت: هزینههای جاری کشور زیاد است و خدمات با قیمت بالا ارائه میشوند و در جاهایی که میخواهیم سرمایه گذاری بیشتری داشته باشم دستمان تنگ است و مشکل داریم.
وی ادامه داد: دانشگاهها در دنیا با پول نفت اداره نمیشوند و با درآمدی که از پژوهش بدست میآورند، حرکت می کنند و هیچ دانشگاهی در دنیا با پول نفت اداره نمیشود.
لاریجانی با بیان اینکه آمارها نشان دهند عملکرد نسبتا خوب وزارت بهداشت در چهار سال اخیر است گفت: در خصوص آمار مرگ و میر نوزادان رتبه ایران در میان ۲۶ کشور منطقه ۱۴ و در بین ۱۴۰ کشور جهان ۸۷ است. همچنین از نظر آمار مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در بین ۲۶ کشور منطقه، ایران رتبه ۱۴ را دارد و در بین ۱۹۷ کشور جهان رتبه ۸۶ را به خود اختصاص دادهایم. همچنین در خصوص نرخ مرگ و میر رتبه ایران از بین ۲۶ کشور منطقه ۱۱ است و در ۲۱۰ کشور جهان رتبه ایران ۱۱ تعیین شده است.
همچنین در خصوص واکسیناسیون رتبه ایران در ۲۸ کشور منطقه ۸ و در بین ۱۹۱ کشور جهان ۳۴ است. بنابراین آمارها نشان میدهد میزان مرگ و میر در کودکان و واکسیناسیون مناسب است و پیشرفتهای خوبی در چهار سال گذشته در این خصوص حاصل شده است.
هیات های امنا نقش موثری در کنترل هزینه های حوزه بهداشت و درمان دارند
به گزارش ایسنا، دکتر سید حسن هاشمی نیز طی سخنانی در این اجلاس، اظهار داشت: در حوزه سلامت گرفتاری های زیادی داشته و داریم اما دولت، مجلس و سیاستگذاران کمک های زیادی به ارتقای سلامت مردم کردند اما باید توجه داشت که توسعه و پیشرفت کشورها، در سایه سلامت آن جوامع است که این بخش نیاز به توجه جدی دارد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در اکثر کشورهای پیشرفته، سلامت از اولویت های مهم و نخست دولت ها است، افزود: امیدواریم همانگونه که در 4 سال گذشته، سلامت در کشور جزء اولویت های دولت قرار گرفت، در ادامه نیز برای رسیدن به نظام سلامت کارآمد، توجه ویژه ای به این حوزه شود اما نقش هیات های امنای دانشگاه ها در ارتقای سلامت، بسیار مهم است.
دکتر هاشمی با اشاره به تصویب قانون هیات امنایی و استقلال نسبی دانشگاه ها در سال 68 در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: البته دانشگاه ها در سال 1318 مستقل شدند و در سال 1321 نیز برای تعیین رییس دانشگاه و دانشکده از وزارت فرهنگ سابق، جدا شدند و همزمان با انقلاب اسلامی، شورای انقلاب، قانونی را تدوین کرد که منجر به تقویت هیات های امنا شد.
وزیر بهداشت از قانون هیات امنا به عنوان یکی از قوانین مترقی یاد کرد و گفت: متاسفانه نتوانستهایم از قانون هیات امنایی استفاده مناسبی داشته باشیم و هیات های امنا فقط منحصر به مسائل مالی و اداری شدهاند در حالی که نقش آنها در سیاستگذاری، حل مشکلات دانشگاه ها، دیده بانی و کمک گرفتن از جامعه برای پیشبرد اهداف دانشگاه ها بسیار مهم است.
دکتر هاشمی تصریح کرد: قانون هیات امنایی در دولت مخالفان جدی داشته و برخی دوستان در دولت به ویژه اقتصادیون، علاقه ای به مستثنی کردن دانشگاهها از سایر دستگاههای اجرایی ندارند و وزرای بهداشت و علوم در جلسات هیات دولت باید مراقب باشند که آیین نامه یا قانونی که اختیارات هیات های امنا را محدود میکند، تصویب نشود.
وزیر بهداشت ضمن تقدیر از مجلس شورای اسلامی به دلیل تصویب قانون هیات های امنا با وجود برخی مخالفتها، اظهار داشت: امیدواریم که هیات های امنا در دولت دوازدهم نیز در حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رسالت اصلی خود را ایفا کنند.
دکتر هاشمی تاکید کرد: اختیارات دانشگاه های علوم پزشکی باید افزایش یابد و اختیارات مرکز حتی شورای گسترش به محیط منتقل شود البته در طرح آمایش سرزمینی می توانیم بسیاری از اختیارات را به هیات های امنا مناطق یا استانها منتقل کنیم.
وزیر بهداشت با اشاره به نقش هیات های امنا در کنترل هزینه های حوزه بهداشت و درمان، خاطرنشان کرد: بنظر می رسد که باید برای دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستانها، سقف بودجه ایجاد کنیم و بودجه سالیانه آنها را به آنها را پرداخت کنیم تا خودشان به امورشان بپردازند و از آنها شاخص هایی مانند رضایتمندی مردم و بهبود وضعیت بهداشتی و درمانی را بخواهیم و رییس دانشگاه علوم پزشکی نیز مجری این اختیارات باشد.
دکتر هاشمی یادآور شد: هیات های امنای دانشگاه های علوم پزشکی نقشی مانند مجلس شورای اسلامی دارند و عصاره مدیریت کشور در دهههای متمادی هستند بنابراین لازم است که اختیارات را از نظر مالی و اداری به دانشگاهها و بیمارستانها واگذار کنیم و بهبود شاخصهای کلان حوزه سلامت را از آنها بخواهیم.
وزیر بهداشت در ادامه نقش مجلس در تصویب و تمدید قانون هیاتهای امنا را بسیار ارزشمند عنوان کرد و در پایان از نقش مهم و ارزنده هیاتهای امنای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور نیز در اجرای طرح تحول سلامت، تقدیر کرد.
وظیفه اصلی هیات امنای دانشگاهها سیاستگذاری برای رسیدن به جایگاه برتر در حوزه آموزش و پژوهش است
به گزارش ایسنا دکتر هاشمی همچنین در حاشیه برنامه اجلاس سراسری اعضای هیات امنای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در جمع خبرنگاران اظهار کرد: وظیفه اصلی هیات امنا سیاستگذاری برای دستیابی برای جایگاه برتر در حوزه آموزش و پژوهش و خدمات بهداشتی و درمانی است و در مهمترین بخش استفاده از ظرفیتهای قانونی وجود دارد که هیات امنا هر دانشگاه میتواند این ظرفیت ها را دیدبانی کرده و برنامهها را تدوین کند و به مرحله عمل در بیاورد که اگر این اتفاق بیفتد میتوان امیدار بود که دانشگاهها به معنای واقعی مستقل عمل کنند و در غیر این صورت همیشه وابسته به دولت و دستگاههای اجرایی باقی میمانند.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص انتقاد وی از علمکرد صداو سیما گفت: باید تشکر ویژهای از صدا و سیما داشته باشیم که تحت تاثیر قرار نمیگیرد. اگر به وجدان خود مراجعه کنیم هر کسی نیت خودش را از کاری که انجام میدهد میداند و باید گفت که آنجایی که مردم را ناامید میکنیم نقد سازنده نیست و سیاهنمایی است و درجایی که اطلاعرسانی میکنیم کاملا مشخص است که به نفع مردم است.در حالی که باید برخی از نقدها را ابتدا در اتاق دربسته مطرح کنیم و در صورت لزوم به مردم منتقل کنیم ولی ما برعکس عمل کردهایم.
وی افزود: آزادی عمل هیات امنای دانشگاهها در قانون هیات امنا قانون مترقی است که البته برخی مجریان مخالف آن هستند و به نظر میرسد مجریان، روسای دانشگاهها در هر دو وزارتخانه بهداشت و علوم می توانند از این وضعیت استفاده کنند و تصدی گری را کاهش دهند و بیشتر سیاستگذار و ناظر باشند.
وزیر بهداشت افزود: در وزارت بهداشت اداره بیمارستانها مشکلات پرسنلی و تامین نیازهای اداری کار وزارت بهداشت نیست و همه این وظایف قابل واگذاری به بخش خصوصی است و ما تنها باید شاخصها را رصد کنیم و کاهش مرگ میر، بررسی علل مرگ و میر ،میزان رشد علمی کشور و ثروت آوری از مسیر دانش، از جمله مسائلی است که برای ما اهمیت دارد.
دکتر هاشمی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما گرفتار اموری هستیم که ما را از نقش اصلی باز میدارد و هیاتهای امنا میتوانند زمینه ای را فراهم کنند تا این وضعیت اصلاح شود.
تقدیر هیات امنای دانشگاه های علوم پزشکی کشور از رییس مجلس شورای اسلامی
در حاشیه این مراسم، هیات امنای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور در اجلاس سراسری هیات امنای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور از دکتر لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی به دلیل همراهی و حمایت از قانون هیات امنای دانشگاهها تقدیر کردند.
انتهای پیام
نظرات