به گزارش ایسنا،اعضای انجمن بینالمللی علوم خاک از دشت بحرانزده دشت میناب بازدید و از نزدیک این وضعیت را لمس کردند.
مجتبی پاک پرور دکترای مدیریت منابع آب پسازاین بازدید در گفتوگو با ایسنا، افزود: دشت میناب بر اثر برداشت بیرویه و خالی شدن سفرههای آب زیرزمینی و انتقال آن به بندرعباس با هجوم فرو چالههای خطرناک مواجه شده است.
عضو هیئتعلمی بخش حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، عنوان کرد: کیلومترها در دشت میناب حرکت کردیم و متوجه شدیم نخلستانها به گورستان تبدیلشده و جای خود را با درختان مهاجم جابهجا کردهاند.
پاک پرور اظهار کرد: مشکل بیآبی و حفر چاههای فراوان علاوه بر کاهش شدید ذخایر آب زیرزمینی باعث فشرده شدن لایههای خاک، پایین رفتن سطح ایستایی آبهای زیرزمینی و درنتیجه پیدایش پدیده خطرناک فرو چالهها در سطح دشتهای میناب شده است.
وی تصریح کرد: اطلاعات بهدستآمده از وضعیت بحرانی دشت میناب نشان میدهد این بحران در پی برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی شکلگرفته و فروچاله ها و فرونشست زمین در شهرستان میناب ماحصل این رخداد بوده است که نسبت به این موضوع باید تصمیمگیری جدی شود.
كارشناس ارشد خاکشناسی، گفت: استفاده بیرویه از آب و ذخایر زیرزمینی سبب شده است که دشت میناب بمیرد و خاک این دشت فرسایش یابد و این فرسایش خاک یکی از دلایل به وجود آمدن فرو چالهها هستند.
وی با بیان اینکه حفر چاههای متعدد در دشت و بستر رودخانه میناب برای تأمین آب بندرعباس منجر به خالی شدن سفرههای زیرزمینی شده است، افزود: یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن مخاطراتی مانند فرو چالهها در میناب همین امر است و خطهای انتقال آب از دشتها و سد استقلال میناب باید قطع و برداشت آب از دشت میناب متوقف شود زیرا وضعیت دشتهای میناب بهشدت بحرانی است.
عضو انجمن علوم خاک ایران، نقش مخرب انسان در تخریب طبیعت را بسیار نگرانکننده دانست و خاطرنشان کرد: برای مهار فروچاله های میناب راهکار فراگیر و جامعی وجود ندارد و تنها راهکار جلوگیری از پیشرفت و گسترش بیشتر فروچاله های دشت بحرانزده میناب است و این وضعیت قابل جبران نیست.
انتهای پیام
نظرات