به گزارش ایسنا، سعید متصدی در نشست خبری امروز (۱۱ اردیبهشت) که در ستاد خبری روحانی برگزار شد، با اشاره به اینکه براساس قانون مدیریت پسماندها، جمع آوری، انتقال و امحای پسماند شهری بر عهده شهرداریها است، گفت: شهرداریها باید از درآمد کسب شده از شهر برای مدیریت پسماند اولویت قائل شوند.
پسماند منبع درآمد است نه منبع هزینه
وی با بیان اینکه امروز در کل دنیا جمع آوری پسماند بدون تفکیک به هیچ وجه پذیرفته نیست،اظهارکرد: پسماند سرمایه و پول است. دنیا از طریق تفکیک پسماند و بازیافت آن نه تنها هزینههای پسماند بلکه سایر هزینههای شهر را نیز به دست میآورد بنابراین پسماند منبع درآمد است نه منبع هزینه.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه یکی از اولین ارکان مدیریت پسماند تفکیک آن است، گفت: در شهری مثل تهران تفکیک پسماند اصلا انجام نمیشود. در سالهای قبل کانتینرهایی گذاشته شده بود تا مردم زبالهها را تفکیک و به آنجا منتقل کنند. به طور کلی تفکیک پسماند در تهران تنها یک تا دو درصد اتفاق میافتد اما ادعا میشود حدود ۹ درصد تفکیک پسماند داریم.
متصدی با بیان اینکه در دنیای امروز حداقل تفکیک پسماند ۶۰ درصد است، گفت: حتی اگر تفکیک ۹ درصدی پسماند در تهران صحت داشته باشد با حداقل استاندارد جهانی فاصله بسیاری دارد. در تهران روزانه ۷۰۰۰ تن پسماند به طور مخلوط جمع آوری و به کهریزک منتقل میشود و با توجه به اینکه پسماند به صورت مخلوط جمع آوری شده، حاوی فلزات سنگین و سمی است.
کمپوست تولیدی در تهران فاقد استاندارد است
وی با تاکید بر اینکه تولید کمپوست باید مراحل استاندارد را طی کند،گفت: کمپوست تولیدی در تهران این استاندارد را ندارد، ضمن اینکه میزان کمپوست تولیدی در تهران چشمگیر نیست.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه چند استراتژی برای مدیریت پسماند وجود دارد،اظهار کرد: بازیافت، کمپوست و تولید کود، تولید بیوگاز و تولید برق به ترتیب اولویتهای مدیریت پسماند هستند و کشورها بر اساس نیازهایشان از یک یا چند استراتژی استفاده میکنند.
تولید کمپوست بهترین استراتژی برای مدیریت پسماند تهران
وی با بیان اینکه اگر بیشترین پسماند یک کشور از نوع قابل اشتعال باشد، این کشور از استراتژی تولید برق استفاده میکند،اظهارکرد: اگر مواد آلی پسماند بالا باشد برای تولید کمپوست و کود مناسب است. ۶۰ تا ۷۰ درصد پسماندهای تهران مواد آلی هستند چون رژیم غذایی ما نزدیک به رژیم غذایی مدیترانهای است بنابراین تولید کمپوست از پسماندهای تهران بهترین استراتژی است.
تولید برق از پسماند در ایران کاری بیهوده است
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه کشورهایی به سمت تولید برق از پسماند میروند که در بحران تولید انرژی، برق و سوخت باشند،تصریح کرد: استراتژی تولید برق برای چنین کشورهایی منطقی است ولی در تهران و ایران که بیشترین ذخایر گازی و نفتی را دارد و کمبودی از لحاظ تولید برق ندارد حرکت به سمت تولید برق از پسماند منطقی نیست و کاری عبث و بیهوده است.
متصدی در ادامه در مورد سوزاندن پسماندها و تولید برق از آنها گفت: سیستمهای قدیمی در پسماندسوزها باعث تولید آلایندههای دیاکسین و فوران هستند. اگر پسماندها حاوی پلاستیک نیز باشند گاز کلر و فلور هم تولید میکنند بنابراین اگر تکنولوژی تولید برق از پسماند، قدیمی باشد نه تنها تولید برق ارزشمند نخواهد بود بلکه آلایندههایی را نیز تولید میکند که برخورد با آنها بسیار دشوار است.
وی با بیان اینکه سازمان محیط زیست در زمینه امحای پسماند بر تفکیک تاکید دارد، گفت: بعد از تفکیک باید بازیافت، کمپوست، بیوگاز و در انتها اگر مادهای در این قالبها نگنجید برای تولید برق استفاده شود بنابراین تولید برق نه برای افتخار بلکه برای جلوگیری از دفن پسماند در زیر خاک و مقابله با آلودگی محیط زیست صورت میگیرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به زبالهسوز ۲۰۰ تنی تهران اظهار کرد: اگر این زبالهسوز با تمام ظرفیت کار کند در روز تنها ۲۰۰ تن از ۷۰۰۰ تن زباله تهران را پوشش میدهد. این زبالهسوز زیر پنج مگاوات و حدود دو مگاوات برق تولید میکند که حداکثر به اندازه یک توربین بادی است این در حالیست که نیروگاههای کشور در روز بیش از ۷۴ هزار مگاوات برق تولید میکنند.
متصدی با اشاره به اینکه در سال ۹۳، ۱۹ راهکار کوتاه مدت برای مدیریت پسماندهای استانهای شمالی تدوین شد،گفت: جمعآوری، انتقال و امحا در این برنامه مشخص شد و یکی از سیستمها برای مدیریت پسماند استانهای شمالی سیستم پسماندسوز بود. اما مهم این است که سازمان محیط زیست اجازه نمی دهد پسماندسوزها با تکنولوژیهای قدیمی فعالیت کنن و موجب انتشار گازهای آلاینده شوند.
تعطیلی مرکز مدیریت پسماند کهریزک در دست بررسی است
وی با اشاره به مرکز مدیریت پسماند کهریزک اظهار کرد: اندازهگیری گازهای دی اکسین و فوران در این مرکز آغاز شده است و اگر میزان این گازها بیش از حد استاندارد باشد قطعا کهریزک تعطیل خواهد شد بنابراین تکنولوژی پسماندسوزها باید جدید و مطابق با استانداردهای روز دنیا باشد.
معاون سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه در ارتباط با پسماند سازمان محیط زیست وظیفه دارد محلهای امحای پسماندهای ویژه را مشخص کند، گفت: در دولت یازدهم موفق شدیم شش تا هفت محل امحای پسماند ویژه را از طریق استانداردها به بخش خصوصی واگذار کنیم. در حال حاضر استانهای قزوین، اصفهان و مرکزی در زمینه امحای پسماند ویژه فعالیت میکنند. امیدواریم بتوانیم طی سال جاری تعداد این مراکز را افزایش دهیم.
متصدی با بیان اینکه در کشور توانمندی برای امحای برخی پسماندها از جمله روغنهای آسکالر وجود ندارد،گفت: برخی پسماندها را برای امحا به خارج از کشور صادر میکنیم و بخشهای خصوصی از این طریق درآمدزایی دارد.
بازیافت باتریهای فرسوده در داخل ایران بعد از سال ۹۳
وی در ادامه در مورد وضعیت مدیریت پسماندهای باتری گفت: در ابتدای دولت یازدهم صد درصد باتری مصرفی صنایعی که در حوزه بازیافت باتری فعالیت میکردند از خارج از ایران وارد میشد. در سال ۹۳ این میزان را به ۳۵ درصد کاهش دادیم و صنایع مجبور شدند ۶۵ درصد مصرف خود را از داخل کشور تهیه کنند. از این طریق با محدود کردن این صنایع، باطریهای فرسوده کشور در داخل ایران بازیافت میشود.
ممنوعیت ترانزیک پسماند ویژه از ایران
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ایران عضو کنوانسیون بازل است، اظهار کرد: بر اساس مفاد این کنوانسیون جلوگیری از ترانزیت پسماند ویژه از ایران از ابتدای فروردین سال جاری انجام شد. در سالهای گذشته حمل و نقل پسماند ویژه از داخل ایران صورت میگرفت که متوقف شد بنابراین کلیه ترانزیت پسماند ویژه از کشورهای همسایه از طریق ایران به کشورهای دیگر ممنوع اعلام شد چون این پسماندها منبع بالقوه خطر برای کشورمان بود.
پایش آنلاین و لحظهای رودخانههای کشور
متصدی با بیان اینکه در این دوره رشد ۱۲۰ درصدی پایش آنلاین و لحظهای رودخانهها را داشتیم،گفت: طی دولت یازدهم به منظور پایش کیفیت آب رودخانهها دستگاه آنلاین روی رودخانهها نصب شد. در حال حاضر حدود ۴۵ دستگاه آنلاین برای پایش رودخانهها داریم همچنین یک برنامه ویژه برای رودخانه ارس با همکاری ارمنستان داریم که با هماهنگیها اجرا میشود.
پارازیت پایش میشود
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در مورد اندازهگیری و کنترل امواج پارازیت اظهارکرد: پیش از این قانونی برای اندازهگیری و کنترل امواج نداشتیم ولی اخیرا قانون نحوه جلوگیری از آلودگیهای هوا مطرح شده و به دنبال آن سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان انرژیهای اتمی و وزارت ارتباطات مکلف شدهاند شبکه پایش امواج الکترومغناطیس، امواج یونساز ،غیر یونساز و شبکه پایش آلودگی صوتی را در کشور تنظیم کنند که امواج پارازیت نیز جزو این برنامه است.
احتمال سرطان زا بودن پارازیت وجود دارد
وی با بیان اینکه از سال ۹۲ به دنبال حذف امواج پارازیت از فضای کشور هستیم، گفت: به همین منظور نامهای از سوی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، وزیر بهداشت و وزیر ارتباطات به منظور ساماندهی امواج به مجلس ارسال شد. احتمال سرطان زا بودن پارازیت وجود دارد. باید احتمال را فرض بر یقین بگیریم و از انتشار پارازیت جلوگیری کنیم. ایجاد شبکه پایش امواج با همکاری سازمان انرژی اتمی و سازمان حفاظت محیط زیست به این امر کمک میکند.
انتهای پیام
نظرات