• جمعه / ۲۵ فروردین ۱۳۹۶ / ۰۹:۴۷
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 96012509990
  • خبرنگار : 71060

/زنگ خطر برای زعفران ایرانی/

زعفران چینی به بار بنشیند باید فاتحه زعفران ایران را خواند

زعفران چینی به بار بنشیند باید فاتحه زعفران ایران را خواند

رئیس اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی از شرایط نابسامان بازار زعفران گفت و اظهار کرد: چند سالی است چین اقدام به کاشت زعفران کرده که اگر محصول این کشور به دست آید، باید فاتحه بازار زعفران ایران را خواند.

جلیل مغازه‌ای در گفت‌وگو با ایسنا، عنوان کرد: از میان گیاهان صادراتی مهمترین محصول ما زعفران است که صادرات آن رقم قابل توجهی را به خود اختصاص می‌دهد. در این حوزه نیز مدتی است افغانستان وارد کار شده و اکنون اگرچه محصول آن در طول سال به ۱۰ تن هم نمی‌رسد اما در موارد مختلف با قاچاق زعفران ایرانی به این کشور تولید ما به نام افغانستان به فروش می‌رسد.

وی همچنین عنوان کرد: چین نیز مدتی است اقدام به کاشت زعفران کرده اما با توجه به اینکه هفت سال زمان برای به بار نشستن زعفران لازم است هنوز محصول این کشور وارد بازار جهانی نشده است. اما پس از آنکه این محصول به ثمر بنشیند شرایط برای بازار ایران به مراتب دشوارتر خواهد شد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی در عین حال اظهار کرد: اکنون هندوستان که بزرگترین بازار زعفران ما به شمار می‌رود، برای محصول ایرانی ۳۳ درصد تعرفه گمرکی در نظر گرفته است. این تعرفه در شرایطی اعمال می‌شود که کشور افغانستان بدون پرداخت این هزینه می‌تواند کالای خود را به هندوستان صادر کند. به همین دلیل در موارد متعدد افغان‌ها زعفران ایران را به قاچاق برده و آن را در بازارهای هندوستان به فروش می‌رسانند.

وی ادامه داد: به تازگی در همایشی این موضوع را به دولت‌مردان نیز اعلام کردیم و از آنان خواستیم که با دولت هند مذاکرات لازم را به عمل آورند و این گونه اعلام کنند که اگر تعرفه گمرکی زعفران به مانند افغانستان برای ایران هم برداشته نشود، ایران از واردات اقلام مختلف ادویه هند امتناع خواهد کرد.

مغازه‌ای همچنین اظهار کرد: معمولا تولید زعفران در استان خراسان رضوی و جنوبی حدود ۲۷۰ تا ۲۸۰ تن می‌شود اما مدتی است با توجه به آنکه تولید گیاهان دارویی در خارج از مرزهای ایران بازار خوبی ندارد بسیاری از فعالان این عرصه در استان‌های مختلفی از جمله تبریز، زنجان، قم، اصفهان و شیراز به کاشت زعفران پرداخته‌اند که در سال گذشته حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار تن هم ظرفیت تولید این استان‌ها بوده است و اکنون با توجه به حجم تولید بخشی نیز به عنوان مازاد صادر نشده و در بازار می‌ماند. این در حالی است که کل تولید زعفران حدود ۷۰ تن است و باید تا آبان‌ماه که زمان برداشت محصول جدید زعفران است تلاش شود تا در نهایت حد ممکن محصول ایرانی در بازارهای جهانی به فروش برسد.

این فعال صنفی همچنین عنوان کرد: اکنون رقبای ما از جمله افغانستان از نظر قیمت تفاوت چندانی با زعفران ایران ندارند اما باید دقت داشت که تا چند سال آینده که محصول چینی هم وارد بازار می‌شود شرایط قطعا تغییر خواهد کرد.

مغازه‌ای افزود: ما زمانی تأکید کردیم که پیاز زعفران را به خارج از کشور می‌برند و لازم است جلوی خروج این پیاز گرفته شود. بعدها این روند ممنوع و متوقف شد اما همچنان پیاز زعفران به طور قاچاق از کشور خارج می‌شود که لازم است جلوی این موضوع گرفته شود، چرا که اکنون این محصول به کشورهای مختلفی مانند ترکیه در حال خروج است. حال آنکه قیمت دستمزد کارگر در کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، هند و چین به مراتب پایین‌تر از دستمزد کارگر ایرانی بوده و هزینه‌های کمتری برای این کشورها وجود دارد. از نظر کیفیت نیز امسال از ۱۰ تن تولید زعفران افغانستان پنج تن آن کیفیت خوب داشته و به نمونه‌های ایرانی نزدیک بوده است. در چنین شرایطی لازم است دولت قطعا توجه ویژه به وضعیت بازار زعفران کشور داشته باشد و جلوی مشکلات آن را بگیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha