به گزارش ایسنا، معاون وزیر امورخارجه کشورمان در نشست "با آمریکای ترامپ چه باید کرد؟ " اظهار کرد: در حال حاضر یک آشفتگی در سیاست داخلی و خارجی امریکا مشاهده میکنیم و علائم ضد و نقیضی وجود دارد.
روانچی در بخشی دیگر از صحبت های خود در این نشست با تاکید بر این که در شرایط فعلی مهم ترین گزینه پیش روی ما انسجام ملی است گفت : در عرصه سیاست خارجی باید نگاه و رویکردمان ید واحده باشد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا ایران در برابر فرمان جدید ترامپ در ارتباط با ممنوعیت سفر اتباع ۶ کشور از جمله ایران به آمریکا واکنش جدیدی نشان خواهد داد گفت : اقدام متقابل قبلی ما در برابر فرمان قبلی ترامپ همچنان جاری و ساری است، نیازی به تصمیم جدیدی نیست و تصمیم قبلی پابرجا است.
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه در ادامه سخنرانی خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در فرمان جدید ترامپ، عراق از لیست کشورهایی که اتباع آنها برای سفر به ایران با ممنوعیت روبرو هستند، حذف شده است ولی همچنان ممنوعیت برای سفر اتباع ایرانی وجود دارد. تحلیلش در این ارتباط چیست، گفت: اصل این فرمان از بعد حقوقی و بینالمللی قابل اعتنا نیست. چرا که میبینید کشورهایی که در آمریکا اقدام به انجام عملیات تروریستی کردهاند و اتباع آنها در حوادث 11 سپتامبر حضور داشتهاند در این لیست حضور ندارند.
وی با بیان اینکه قطعاً در اتخاذ این تصمیمها عوامل و ملاحظات سیاسی نقش داشته ادامه داد: عراق وضعیتی متفاوت از کشورهای حاضر در این لیست دارد. در دستور جدید ترامپ ،آمده که عراقیها در این حوزه با آمریکا همکاری داشتهاند و در مورد ایران میگوید که ایران هیچ همکاری نداشته است.
وی افزود: مشخص است که ایران با دولت آمریکا همکاری نداشته و ندارد و مقایسه بین ایران و عراق در این زمینه و آنچه که شما اشاره کردید دقیق نیست. چرا که شرایط دو کشور متفاوت است.
روانچی در بخشی دیگر از صحبتهای خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با رویکردهای دولتهای مختلف آمریکا در ارتباط با ایران، گفت: رویکردهای دولتهای مختلف آمریکا چه جمهوریخواه و چه دموکرات نسبت به ایران سینوسی نیست و فکر نمیکنم که تفاوت فاحشی در نوع این برخوردها وجود داشته باشد. البته تفاوتهایی هست ولی آنچنان برجسته و فاحش نیست.
روانچی در ادامه در پاسخ به این سوال که اروپاییها از آمریکا خواستهاند که برجام را پاره نکند ، ولی برخورد سختگیرانهای نسبت به ایران در اجرای برجام داشته باشد، خاطرنشان کرد: ما قطعاً ترجیحمان این است که برجام ادامه پیدا کند، میخواهیم برجام اجرا شود و تعهدات خود را در این زمینه عمل کردهایم، گزارشهای مختلفی که توسط آژانس منتشر شده است نشان میدهد که ایران به تعهدات خود پایبند بوده است. گرچه از طرف مقابل نقض عهدهایی داشتهایم و بعضاً آنها آنچنان که باید و شاید است ،تعهدات خود را اجرا نکرده اند .
وی با بیان اینکه تعریف نقض برجام در متن برجام مشخص است، گفت: ما چیزی در برجام به عنوان اجرای سختگیرانه برجام نداریم بلکه موضوع اجرای موفقیتآمیز برجام ذکر شده است.
وی با بیان اینکه «ما اگر از منافع اجرای برجام منتفع نشویم این موزانه بر هم میخورد» گفت: اگر ما به این سمت برویم که اجرای برجام به نحوی باشد که از منافع اجرایی آن برخوردار نشویم در برابر آن انتخابهای مختلفی داریم. هیأت نظارت بر اجرای برجام وجود دارد و ما انتخابهای خود را خواهیم داشت.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه داد: ما در ملاقاتهای خصوصی و عمومی اعلام کرد ایم، می خواهیم برجام اجرا شود و اگر اجرا نشود، طرف مقابل زیر آن بزند و طوری عمل کند که منافعی برای ما در اجرای برجام متصور نباشد، ما انتخابهای خود را داریم البته علاقهمند نیستیم به آن سمت برویم ولی در صورتی که چنین موضوعی رخ دهد انتخاب های خود را خواهیم داشت گرچه امیدواریم به این مرحله نرسیم.
وی ادامه داد: اروپاییها در دیدارهای عمومی و رسمی خود بر اجرای دقیق برجام تاکید کردهاند و حتی بعد از ملاقاتی که با مقامات آمریکاییها داشتند، تاکید کردند که برجام باید اجرا شود
وی تاکید کرد: در آینده نزدیک مشخص میشود که موضع آمریکاییها در این ارتباط چیست.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان دارد ایران مدل برجام را برای حل مشکلاتی مانند موضوع مبارزه با تروریسم در منطقه به کار گیرد و در این ارتباط با آمریکایی ها به گفتوگو بنشیند، اظهار کرد: برجام توافقی بود که در آن تعدادی از کشورهای عضو دائم شورای امنیت و اتحادیه اروپا به همراه ایران به یکدیگر گفتوگو کردند و توافقی را به دست آوردند که مورد قبول همه است. البته ممکن است هر طرف بگوید که کاستی هایی داشته است ولی در مجموع موفق بوده است.
وی تصریح کرد: ما نمیتوانیم این مدل را به مسائل دیگر تعمیم دهیم و بخواهیم مدل برجام را در مورد موضوعات دیگر نیز اجرا کنیم؛ چراکه هر موضوعی شرایط خاص خود را دارد حتی در یک موضوعی که شبیه موضوع هستهای است شاید نتوانیم این مدل را اجرا کنیم. بنابراین همانطور که اشاره کردم این مدل قابل تعمیم به دیگر مسائل نیست.
روانچی همچنین در ادامه افزود: برنامهای برای گفتوگو با آمریکاییهادر ارتباط با موضوع مبارزه با تروریسم نداریم که این امر دلایل زیادی دارد. ما آنها را صادق نمیبینیم و همانطور که گفتم برنامهای برای این کار نداریم.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد نزدیک شدن قایقهای سپاه به ناو آمریکا و خبری که در این ارتباط روز گذشته خبرگزاری رویترز منتشر کرده است، اظهار کرد: من هم خبر را دیدم و در این ارتباط باید مسوولان نظامی کشور اظهار نظر کنند که ایا این اتفاق افتاده و یانه . ولی نکته ای که باید تاکید کرد این است نیروهای مسلح ایران در اطراف آب های خودمان و وطن مان فعالیت دارند. من نکته ای می خواهم عرض کنم که البته به این موضوع خاص اشاره ندارد و یک اصل کلی است و آن این است که نیروهای مسلح ما باید امادگی داشته باشند و این امادگی را دارند.
وی در بخش دیگر از صحبت های خود با بیان اینکه «حدود 50 روز از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا میگذرد» گفت: اگر انتخاب وی به عنوان رئیس جمهور یک عنصر سورپرایز بدانیم این عنصر همچنان در طول 50 روز گذشته نیز با توجه به تصمیم های رئیس جمهور امریکا ادامه داشته است.
وی با بیان اینکه «در حال حاضر قضاوت در ارتباط با جهتگیریهای سیاست داخلی و خارجی آمریکا در دوران ترامپ زود است؛ چراکه 50 روز گذشته و هنوز نمیتوان ارزیابی دقیقی داشت» خاطر نشان کرد: باید به این موضوع نیز توجه داشت که رئیس جمهور جدید آمریکا تجربه کار سیاسی در زمینه های سیاست داخلی و خارجی ندارد و این وجهی است که باید در ارزیابی ها مورد توجه قرار بگیرد.
روانچی با بیان اینکه «شاهد یک آشفتگی در سیاست داخلی و خارجی آمریکا هستیم و علامتهای ضد و نقیضی در این عرصه میبینیم» به فرمان جدید ترامپ که شب گذشته صادر کرد است اشاره کرد و گفت: هنوز یک روز از این فرمان نگذشته که فرمان مورد اشاره با مخالفت تعدادی از اعضای کنگره و جامعه مدنی امریکا مواجه شده است.
وی با بیان اینکه «در اتخاذ این تصمیم و فرمان بررسی دقیقی انجام نشده است»، ادامه داد: ترامپ در سخنان خود از واژه تروریسم رادیکال اسلامی استفاده میکند. موضوعی که حتی برخی از مقامات ارشد امنیتی در داخل کابینه آمریکا مخالف آن هستند و می گویند به کار بردن چنین واژهای درست نیست.
وی با اشاره به برخی از شعارهایی که ترامپ در دوران انتخابات ریاست جمهوری و کمپین تبلیغاتی خود داده است گفت: او با گذشت زمان از برخی از این شعارها برگشته است. از جمله شعارهایی که در مورد ناتو و چین میداد. حتی در ارتباط با نوع روابط با روسیه؛ چرا که گرایش های مختلفی را در مورد آن شاهد هستیم. در ارتباط با موضوع جابجایی سفارت آمریکا از تلاویو به قدس و شعارهایی که ترامپ در این مورد داده است ،گفتههای ضدو و نقیضی را میشنویم و اینها ناشی از آشفتگی در عرصه سیاست داخلی و خارجی آمریکااست.
روانچی با تاکید بر اینکه «رویکرد ساختار شکنانه ترامپ در سطح بین المللی آثار خود را داشته است»، ادامه داد: در همین چارچوب برخی از کشورهای دنیا به دنبال این هستند که نقش خود در عرصه بین الملل را بازتعریف کنند و این نکته ای است که باید به آن توجه داشت.
وی در بخشی از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه» ایران دارای حکومتی مردمی است و با تلاش شبانه روزی نیروهای پر قدرت و باصلابت نظامی و انتظامی شاهد ثبات و امنیت بی نظیر در کشورمان هستیم» ادامه داد: ظرفیت اقتصادی و توان دانشگاهی و علمی ایران بر کسی پوشیده نیست و اروپاییها علاقهمند هستند که در این زمینهها با ما همکاری داشته باشند و این واقعیتی است که باید به آن توجه کرد
روانچی با بیان اینکه «در حال حاضر صهیونیست ها تلاش می کنند که موضوع ایران را در اولویت توجه ترامپ قرار دهند و وی را به فضای ضدیت با ایران بکشانند چنانکه او حرف های نامربوط در ارتباط با کشورمان بزند» افزود: ایران با توجه به برخی از ویژگی هایی که من در این جلسه به آن اشاره کردم قابل حذف شدن از معادلات منطقه ای نیست آنها نمی توانند ایران را حذف کنند و خودشان نیز این را می دانند ولی بر اساس یک تصور اشتباه فکر می کنند که از طریق فشار می توانند به اهداف خود برسند.
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه ملت ایران ثابت کرده است که زبان تهدید و تحریم علیه ایران جواب نمی دهد گفت: شما مشاهد کردید که تحریمها علیه ایران جواب نداد البته آنها بعضا می گویند که تحریم ها ایران را پای میز مذاکره آورد در حالی که این سخنی نادرست است و آنها مذاکره و رایزنی را زمانی با ایران شروع کردند که احساس کردند که حتی یک روز به تعویق افتادن انجام این مذاکرات به ضرر آنها خواهد بود، در واقع باید گفت اگر سیاست تحریم جواب می داد آنها پای میز مذاکره حاضر نمی شدند.
وی با تاکید مجدد مبنی بر اینکه «آنها متوجه شده بودند که اگر مذاکره را شروع نمی کردند این موضوع به ضررشان بود»، در بخشی دیگر از صحبت های خود ادامه داد: واقعیت های منطقه نشان میدهد که این منطقه اگر میخواهد ثباتی در آن ایجاد شود باید این ثبات از دل منطقه خارج شود و به همین خاطر است که ما میگوییم تکیه به خارجی ها به ضرر منطقه است و ما آماده گفتوگو با همسایگان و کشورهای منطقه هستیم.
روانچی ادامه داد: ما همه باید بدانیم که سیاست حاصل جمع صفر دردی را از منطقه دوا نمی کند و نتیجه بخش نیست، بلکه این سیاست تعامل، گفتوگو و همکاری با کشورهای منطقه است که به نتیجه می رسد.
معاون وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: مبارزه با تروریسم از عهده یک کشور بر نمی اید بلکه همه باید با همکاری یکدیگر با این پدیده مبارزه کنند.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با تاکید بر اینکه «در شرایط فعلی مهمترین گزینه پیش روی ما انسجام ملی است»، ادامه داد: در سیاست خارجی باید ید واحده باشیم. ممکن است اختلاف نظرها و تفاوت نگاه در این عرصه وجود داشته باشد ولی نگاه و رویکردمان باید در جهت ید واحده بودن باشد.
انتهای پیام
نظرات