• دوشنبه / ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ / ۱۴:۳۱
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 95112517725
  • خبرنگار : 71477

انتخابات هنگ‌کنگ؛ عرصه تقابل دموکراسی‌خواهی و سلطه چین

انتخابات هنگ‌کنگ؛ عرصه تقابل دموکراسی‌خواهی و سلطه چین

رای‌گیری برای انتخاب رئیس اجرایی هنگ‌کنگ از فردا (سه‌شنبه) آغاز می‌شود اما مردم چندان دخالتی در انتخاب فرد پیروز ندارند و همین امر سبب شده تا خواستار اصلاح سیستمی شوند که به شدت به سمت چین گرایش دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، این نخستین انتخابات برای تعیین رئیس اجرایی هنگ‌کنگ از زمان برگزاری اعتراضات گسترده حامی دموکراسی در سال ۲۰۱۴ است که نتوانست باعث اصلاحات سیاسی شود. این انتخابات همزمان با آن صورت می گیرد که نگرانی‌ها نسبت به تشدید سلطه چین بر این منطقه افزایش یافته است.

همزمان با آغاز نخستین مرحله از این رای گیری، چهار نامزد تلاش‌ خواهند کرد تا حمایت اعضای کمیته‌ ۱۲۰۰ نفری را به دست بیاورند. بر اساس قانون هنگ‌کنگ رئیس اجرایی این دولت شهر توسط کمیته‌ای متشکل از ۱۲۰۰نماینده انتخاب خواهد شد؛ کمیته‌ای که به شدت به سمت پکن گرایش دارد. براساس گزارش رسانه های محلی تنها حدود یک چهارم از نمایندگان حاضر در این کمیته را حامیان دموکراسی تشکیل می‌دهند.

این نمایندگان خود توسط حدود ۲۳۰ هزار رأی دهنده از قشرهای مختلف جامعه از تجار گرفته تا بخش آموزش و از جمله ۷۰ قانونگذار انتخاب می‌شوند.

فعالان حامی دموکراسی و برخی مردم هنگ‌کنگ می‌گویند بدیهی است که پیروز این انتخابات باید پاسخگوی مقامات چین باشد و "لئونگ چون- اینگ" رهبر در حال گناره‌گیری هنگ‌کنگ را آلت دست پکن می‌دانند.

یکی از ساکنین این دولت شهر می‌گوید: اعضای کمیته انتخاباتی تنها به دنبال منافع خودشان هستند. آن‌ها چطور می‌توانند نماینده مردم  هنگ‌کنگ باشند؟

اعضای کمیته انتخابات روز (سه شنبه) معرفی نامزدهای محبوب خود را در دور اول انتخابات آغاز می‌کنند. هر یک از آنها تا اول مارس( ۱۱ اسفند) به ۱۵۰ رای نیاز دارند تا بتوانند در دور آخر انتخابات که توسط همین کمیته در ۲۶ مارس (۶ فروردین) برگزار می‌شود، شرکت کنند.

"کری لم" معاون سابق مدیر اجرای هنگ‌کنگ و "جان تسانگ" وزیر سابق دارایی مدعیان اصلی این رقابت محسوب می‌شوند. تسانگ در این رقابت ها به عنوان فردی میانه رو تلقی شده و در نظر سنجی ها پیش تاز است. دو نامزد دیگر، "رجینا ایپ" که یک نامزد تند رو است و "ووکووک- هینگ" قاضی سابق هستند.

لئونگ کووک-هونگ فعال و سیاستمدار کهنه‌کار هنگ کنگ اعلام کرده که وارد این رقابت‌ها می‌شود اما هیچ نامزد مشخصی از سوی جناح حامی دموکراسی تعیین نشده است.

انتخاب رئیس اجرایی هنگ‌کنگ در حالی انجام می شود که بر اساس تعهدات اولیه قرار بود رئیس اجرایی از سال ۲۰۱۷ با رای مستقیم آزاد ساکنان این سرزمین به شکلی دموکراتیک انتخاب شود.

با این حال به دلیل آنکه قانونگذاران هنگ‌کنگی با طرح چین برای اصلاح انتخابات مخالفت کردند، به این ترتیب رئیس اجرایی هنگ‌کنگ این بار هم مانند گذشته از سوی کمیته‌ ۱۲۰۰ عضوی انتخابات می‌شود.

براساس طرح رد شده، چین حق تایید صلاحیت نامزدهای رهبری در هنگ کنگ را به دست می‌آورد و هنگ‌کنگی‌های واجد شرایط می‌توانستند رهبر خود را از طریق رای‌گیری در انتخابات عمومی، از میان فهرست تایید شده، انتخاب کنند.

از اکتبر ۲۰۱۴ که دولت چین تصمیم خود را برای محدود کردن اختیارات رای‌دهندگان در انتخاب رئیس اجرایی هنگ‌کنگ مطرح کرد، موجی از تظاهرات حامیان حقوق دموکراتیک در هنگ‌کنگ آغاز شد. به گفته معترضان شروطی که دولت کمونیست چین برای این انتخابات وضع کرده مغایر تعهدات اولیه این کشور برای برگزاری انتخابات واقعی بوده است.

از زمان بازگشت هنگ‌کنگ به حاکمیت چین در سال ۱۹۹۷، رئیس جمهور چین رئیس هنگ‌کنگ نیز هست و رئیس اجرایی این منطقه توسط کمیته‌ای برگزیده شده که اعضای آن از سوی نهادها و تشکل‌های مختلف هنگ‌کنگ تعیین می‌شوند و مورد تایید دولت چین قرار می‌گیرند اما قرار بوده است از سال ۲۰۱۷، رئیس اجرایی با رای مستقیم مردم انتخاب شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha