به گزارش ایسنا، نذر دادن و خیرات در باورهای مردم جامعه ایران بسیار به چشم میخورد، همه ما تاکنون در مراسم مذهبی که در کشور برگزار میشود به نوعی با این چنین باورهایی مواجه شدیم، مدتی است که برخی این نذورات به سمت مسائل فرهنگی برای مثال نذر کتاب و... کشیده شده، اما این بار با نذر طبیعت روبرو هستیم، در واقع دوستداران طبیعت برای محیط زیست و طبیعتِ پیرامون خود نذر میدهند، در همین رابطه گزارشی از چگونگی فعالیت در این طرح، ضرورت انجام چنین اقدامات خلاقانه برای محیط زیست و همچنین میزان استقبال از این طرح با یکی از فعالان محیط زیست گفتوگو داشتیم.
شاهین شفیعی، مدیر عامل انجمن آوای طبیعت نیشابور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در این خصوص اظهار کرد: طرح نذر طبیعت یک ایده خلاقانه توسط یک محیطبان دلسوز در کشور است، آقای احمد بحری محیطبان استان قم برای نخستین بار چنین ایدهای را مطرح نمود که مردم میتوانند بخشی از نذورات خود را در قالب صدقه یا نذر، وقف طبیعت کنند.
وی ادامه داد: این طرح در حال حاضر، در حوزه حیات وحش در حال اجراست و وجوهات جمع آوری شده از هممیهنان در ساخت آبشخور و تهیه علوفه حیات وحش هزینه میشود؛ این طرح دبیرخانهای در سطح ملی دارد که دارای شعبی در استانهای مختلف نیز است که هماهنگ کننده امور مربوط به آن هستند، برای نمونه در خراسان رضوی آقای کلیدری هماهنگ کننده استانی هستند که ما هم از طریق سمن آوای طبیعت در نیشابور چه در قالب این طرح و چه به صورت مستقل همکاری و مشارکت داریم که تامین علوفه مورد نیاز مناطق حفاظت شده شهرستان نیشابور از جمله آن است.
شفیعی با بیان اینکه البته این نخستین بار نیست که چنین طرحهایی در حوزه محیط زیست مطرح میشود هر چند سابقه وقف و نذر به طبیعت و محیط زیست طولانی نیست ولی در چند سال اخیر حرکتهای خوبی در کشور صورت گرفته، عنوان کرد: از آن جمله بحث صندوق خیریه گنجه که توانست با تامین اعتبار حدود ۸۰۰ میلیون تومان توسط خیرین سراسر کشور جان دو محیطبانی که محکوم به قصاص بودند را نجات دهد و رضایت خانوادههای آسیب دیده را جلب کنند تا این محیطبانان به آغوش خانوادههای خود برگردند.
مدیر عامل انجمن آوای طبیعت نیشابور گفت: حتی در خود نیشابور سمن آوای طبیعت برای نخستین بار طرح خیرین محیط زیست را مطرح کرد و چند جلسه با خیرین مدرسه ساز نیشابور برگزار شد به این امید که بزرگواران و خیرین شهرستان بخشی از کار خیر خود را وقف محیط زیست نمایند.
وی در پاسخ به این سوال که ضرورت عملی کردن ایدههایی همچون طرح نذر طبیعت و گسترش آن چیست، بیان کرد: متاسفانه وضعیت محیط زیست کشور بسیار وخیم است و در همه حوزهها آسیبهای جدی به طبیعت و محیط زیست وارد شده، اگر روند فعلی ادامه پیدا کند در سالهای آینده زندگی میلیونها نفر ایرانی با بحران جدی مواجه خواهد شد.
این فعال محیط زیست اضافه کرد: بحث منابع آبی، ریزگردها، آلودگیهای زیست محیطی و... کم کم زندگی معمولی مردم را مختل میکند و اگر فکر اساسی در این باره نشود، آینده مبهم و نگران کنندهای در انتظار همه است.
شفیعی با بیان این که متاسفانه وضعیت تخصیص بودجه به محیط زیست بسیار نامناسب است، ادامه داد: در نظر بگیرید بودجه کل سازمان محیط زیست کشور با این همه مسئولیت و وظایف و این همه تخریب، کمتر از بودجه یک ناحیه شهر تهران است؛ به وضوح مشخص است که با چنین توجهی اساسا نباید انتظار تحول داشت. همه این موارد به ما نشان میدهد که برای حل و جلوگیری از تخریب بیشتر، این خود مردم هستند که باید وارد صحنه شوند.
گسترش فعالیت سمنها و موضوع وقف و نذر محیط زیست حائز اهمیت است
این فعال محیط زیست با مهم دانستن موضوع وقف و نذر محیط زیست و طبیعت و همچنین گسترش فعالیت سمنها در نجات محیط زیست گفت: برای کمک به طبیعت و محیط زیست آسیب دیده و در حال زوال کشور مردم دو کار اساسی می توانند انجام دهند؛ اول گسترش NGO ها یا همان سمنهای حوزه محیط زیست؛ تجربه کشورهای پیشرفته نشان میدهد هیچ چارهای جز مشارکت خود مردم در فرهنگ سازی و حفظ محیط زیست نیست و خوشبختانه طی سالهای اخیر تعداد تشکلها و سمنهای زیست محیطی رشد قابل توجه داشته که جای امیدواری است؛ هر چند متاسفانه هنوز نگاه نامناسبی نسبت به سمنها وجود دارد و هنوز حاکمان به اهمیت این موضوع پی نبردهاند و حمایت لازم صورت نمی گیرد ولی به هر حال برای مشارکت در حفظ و پاسداشت منابع طبیعی و داشتههای ارزشمند زیستی کشور که تضمین کننده بقاء ما و نسلهای آینده این سرزمین است، تمرین میکنیم.
وی افزود: دومین اتفاقی که باید توسط مردم صورت گیرد همین موضوع وقف و نذر محیط زیست و طبیعت است، باید خیرین ما متوجه اهمیت موضوع محیط زیست باشند و به آنها آگاهی داد تا به این سمت سوق داده شوند، تا امروز خیرین مدرسه ساز و خیرین بخش سلامت و ورزش را داشتیم که در جای خود واقعا قابل تقدیر هست اما واقعیت این است ما زمانی همه اینها را داریم که محیط زیست سالم داشته باشیم چرا که محیط زیست مقدم بر هر فعالیت دیگری است و این در نام این موضوع مستتر است؛ «محیطِ زیست» یعنی جایی که ما زندگی می کنیم.
شفیعی با بیان این که اگر این مکان زیستی آسیب ببیند با هیچ چیز دیگری قابل جبران نیست؛ گفت: بنابراین کمک به حفظ محیط زیست مقدم و پیش زمینه سلامت، بهداشت، آموزش، گردشگری، کشاورزی و هر چیز دیگری است؛ از این رو باید تلاش کنیم خیرین حوزه محیط زیست در کشور شکل گرفته و روز به روز گسترش یابند؛ در این جهت سمنها میتوانند بسیار موثر عمل نمایند.
وی ادامه داد: حضور تشکلها و سمنهای زیست محیطی قدرتمند و با نفوذ میتواند باعث جذب خیرین به حوزه محیط زیست شود که اگر این اتفاق بیفتد تحول خوبی در تامین بخشی از نیازهای مالی محیط زیست کشور خواهد بود.
شفیعی با تاکید بر این که مردم و سمنها باید مرتب در این حوزه مطالبهگری کنند، عنوان کرد: قطعا اگر موارد گفته شده محقق شود یعنی سمنهای زیست محیطی فراوان، فراگیر و قدرتمند از نظر علمی و اجرایی و با نفوذ در کشور داشته باشیم که از بدنه خود جامعه شکل گرفته باشند و از سوی دیگر این تشکلها بتوانند تعامل درستی با خیرین پیدا کرده و بخش قابل توجهی از هزینههای محیط زیست را تامین کنند قطعا اتفاقات بسیار خوبی خواهد افتاد و قدری از گرفتاری ما در این حوزه کم خواهد شد؛ البته از سوی دیگر مسئولان و حاکمیت باید نسبت به بحث محیط زیست فعالتر و جدیتر وارد شود و با شرایط فعلی و میزان توجهی که هم اکنون وجود دارد واقعا شرایط آینده حتی آینده نزدیک نگران کننده است.
این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: طرح نذر طبیعت یک نمونه کوچک از مشارکت مردمی در حفظ محیط زیست است که با سرمایههای اندک مردمی در حال انجام برخی پروژههاست، ولی ما باید نگاه گستردهتری به حوزه وقف به طبیعت داشته باشیم؛ نذر طبیعت برای شروع حرکت خوبی است ولی قطعا برای ادامه مسیر ناچیز است.
وی ادامه داد: خوشبختانه خیرین بزرگ و ارزشمندی در کشور داریم و به نظر بنده باید همه ما از سمنها گرفته تا دولت و سازمان محیط زیست و مجلس تلاش کنیم و شرایطی فراهم شود که این عزیزان اعتماد کرده و آگاهی لازم برای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست را پیدا کنند.
شفیعی افزود: امروز واقعا نیاز ما در حوزه محیط زیست از ساخت مدرسه و درمانگاه و ورزشگاه به مراتب بیشتر است؛ اولویت اول باید محیط زیست باشد چراکه زمانی برای درمان و جبران آسیبهای وارد شده نداریم؛ البته در کنار خیرین بزرگ نباید از کمکهای کوچک مردمی هم غافل شد چرا که همیشه باید این ضرب المثل ارزشمند را به یاد داشته باشیم که "قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود."
انتهای پیام
نظرات