• شنبه / ۱۱ دی ۱۳۹۵ / ۱۳:۲۷
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 95101106548
  • خبرنگار : 71545

شرط مجاز بودن فعالیت سرویس‌های حمل و نقلی اینترنتی اعلام شد

شرط مجاز بودن فعالیت سرویس‌های حمل و نقلی اینترنتی اعلام شد

درپی ابهامات و اعتراضات مربوط به سرویس‌های حمل و نقل اینترنتی دره فضای حمل و نقل شهری، سرپرست دفتر توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد شرکت‌هایی مانند سرویس دهندگان حمل و نقل که در فضای مجازی مشغول شده‌اند در صورت داشتن نماد اعتماد تجارت الکترونیکی مانعی برای فعالیت‌شان وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، کسب وکارهای نوین یکی پس از دیگری در فضای مجازی از یکدیگر پیشی می‌گیرند که حضور آن‌ها را در بسیاری از حیطه‌ها می‌توان احساس کرد. از غذا و رستوران گرفته تا خدمات تاکسی شهری.

امروز مردم در تلفن همراه خود می‌توانند با لمس چند اپلیکیشن و اتصال به اینترنت در مدت زمان کوتاهی بسیاری از امور روزمره خود را که پیش از این نیاز بود برای انجام آن‌ به سطح شهر و خیابان‌ها بروند یا از یک مغازه و واحد صنفی طلب خدمات کنند، به وضوح نشان دهنده این است که ارائه خدمات وارد فاز جدیدی شده که البته حواشی خاص خود را نیز به همراه دارد.

یکی از پرطرفداران ترین اپلیکیشن‌های تلفن همراه و خدماتی که از مردم طریق فضای مجازی دریافت می کنند، دریافت سرویس حمل و نقل شهری است که امروز دو برنامه تلفن همراه در آن موفق و پر مشتری عمل کرده‌اند اما این اتفاق موجب به وجود آمدن رقیبی جدی برای آژانس‌ها و موسسات کرایه خودرو شده است که بخشی از سود و حتی رانندگان آنها را نیز به چنگ آورده و مجموعه این وقایع، اعتراض اتحادیه‌ مربوطه و فعالان آن را در بر داشته است.

مزیت‌هایی که رانندگان طرف قرارداد با اپلیکیشن‌های خدمات حمل و نقل برای رانندگان عضو و طرف قرارداد در نظر گرفته شده است، به گونه‌ای است که رانندگان معتقدند درآمد آن‌ها در زمان کار برای این سامانه حمل و نقل از زمانی که برای موسسات اتومبیل کرایه و آژانس‌های سطح شهر به طور میانگین ۱.۵ برابر بیشتر است و این در حالی است که مزیت‌های قیمتی، فراوانی و پراکندگی اتومبیل در سطح شهر که باعث سهولت دریافت خدمات در زمانی کوتاهی می‌شود نیز باعث شده مسافران و متقاضیان استفاده از این شبکه‌ها را در اولویت‌ خود نسبت به آژانس‌ها قرار دهند.

دلیل پایین‌تر بودن قیمت خدمات حمل و نقلی در فضای مجازی

درباره این کسب و کار مجازی قاسم قربانی خواه - رئیس موسسات توریستی و خودرو کرایه - می‌گوید ما به عنوان اتحادیه رسمی تایید نمی‌کنیم به خاطر اینکه نه تنها مالیاتی برای آن‌ها تعیین نشده است بلکه رانندگان نیز مورد گزینش قرار نمی گیرند و انواع خودروها برای سرویس‌دهی پذیرش می شوند. این در حالی است که در اتحادیه حتی اتومبیل‌هایی که پلاک غیر از پلاک تهران دارند در این استان اجازه حضور در واحدهای صنفی را ندارد اما به وفور انواع خودروها با پلاک‌های شهرهای مختلف را در این سامانه‌های مجازی مشاهده می‌کنیم. همچنین با حذف شدن هزینه‌هایی از این دست، قیمت‌های پایینی را هم برای ارائه خدمات به مشتری می‌دهد.

وی درباره مجوز فعالیت آن‌ها ادامه داد: چندی پیش تعدادی از افرادی که در این حوزه فعال بودند مجوزی را با اطلاع ما برای فروش به خود آژانس‌ها و موسسات اتومبیل کرایه دریافت کردند تا به وسیله آن، سیستم ارائه خدمات به مشتری بهبود پیدا کند اما مدتی بعد دیدیم که خودشان وارد یک کسب و کار در همین رابطه شدند و این برنامه‌های موبایل را به راه انداختند.

این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که علی‌رغم اعتراضاتی که از جانب رئیس اتحادیه مانند بالا بودن ضریب نا امنی، حذف پرداخت مالیاتی و عدم پایش مناسب رانندگان را می‌توان در قوانین این شرکت‌های خدمات مجازی جست‌وجو کرد، بر اساس مشاهدات میدانی می‌توان گفت که در انتخاب راننده این شرکت‌ها قوانین نسبتا سفت و سختی وجود دارد. به گونه‌ای که در زمان عقد قرارداد با رانندگان خود مدارکی همچون عدم سوء‌پیشینه و عدم اعتیاد به مواد مخدر را دریافت می‌کنند و همچنین در زمان درخواست خودرو از جانب کاربر نیز، کاربر می‌تواند اسم، عکس، شماره تماس، شماره پلاک، نوع و رنگ خودرو را نیز مشاهده کند. همچنین کاربر می‌تواند مسیر حرکت خود را به صورت آنلاین برای شخص دیگری بفرستد تا از محل وی باخبر باشد که این امر خود باعث می‌شود بیشتر نگرانی‌ها درباره پایین بودن ضریب امنیت این سرویس‌های مجازی برطرف شود.

اصناف در صورت وجود اعتراض، شکایت کنند

بخش مهمی از این کسب و کار اینترنتی به اخذ مجوزهای لازم در خصوص تجارت الکترونیک برمی‌گردد که در این باره صادق زاده – سرپرست دفتر توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت- گفت: به طور عمومی شرکت‌هایی که تقاضا فعالیت‌های بانکی را در فضای مجازی دارند باید پیش از هر چیز مجوز بانک مرکزی و سپس نماد اعتماد تجارت الکترونیکی را بگیرند تا اجازه فعالیت در این حوزه را در فضای مجازی داشته باشند. همچنین شرکت‌هایی که قصد دارند کسب و کار حقیقی خود را وارد فضای مجازی کنند باید ابتدا مجوز صنفی مربوط به خود را در فضای واقعی دریافت و سپس اقدام به دریافت نماد اعتماد کنند.

وی ادامه داد: شرکت‌هایی مانند سرویس دهندگان حمل و نقل که در فضای مجازی مشغول شده‌اند باید مجوزهای لازم را داشته باشند که در صورت داشتن نماد اعتماد مانعی برای فعالیت آن‌ها وجود ندارد اما اگر اصناف و اتحادیه مربوطه به شکل فعالیتی که وجود دارد اعتراضی دارند، می‌توانند به مراجع مربوطه شکایت کنند تا برای رسیدگی به این مشکلات ما هم بعد از طرح موضوع وارد عمل شویم.

با وجود تمام اعتراضاتی که در این‌باره صورت گرفته است، کسب وکارهایی مانند سامانه‌های خدمات حمل و نقل شهری توسط اپلیکیشن‌ها جای خود را در میان خدماتی که در همین زمینه با شیوه سنتی ارائه می‌کنند، باز کرده است و باید بستر قانونی لازم برای آن‌ها و دیگر کسب و کارهای نوین که یکی پس از دیگری در حال اضافه شدن به فضای اقتصادی کشور هستند، ایجاد شود تا تداخل‌های مشابه در اصناف و واحدهای حقیقی ارائه خدمات به وجود نیاید.

از طرف دیگر به نظر می‌رسد که دیگر وقت آن رسیده تا کسب و کارهای سنتی، به گونه‌ای خود را ارتقا دهند، چرا که فضای مجازی و کسب و کارهای نوینی که در آن تعریف می‌شود با بسیاری صرفه‌جویی‌ها مانند کاهش هزینه‌های جاری، دسترسی و کاربری آسان و همچنین سرعت بالا در ارائه خدمات می‌تواند به رقیبی غیرقابل دستیابی برای کسب و کارهای سنتی مبدل شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۳:۴۷

حالا ايسنا چرا دلش براي شهرداري و تاكسيراني با آن هزينه هاي سنگيني كه از مردم بابت كرايه خودرو مي گيره، سوخته؟ مردم راضي هستند. چرا تا نزديك انتخابات مي شه دنبال نارضايتي مردم مي رويد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۱

هزینه های سنگین ؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!! انتخابات ؟؟؟!!!!!!!!!!! وقتی با ماشین کار کنی میفهمی هیچی واست نمیمونه.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۱

هزینه های سنگین ؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!! انتخابات ؟؟؟!!!!!!!!!!! وقتی با ماشین کار کنی میفهمی هیچی واست نمیمونه.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۶:۵۸

شما لازم نکرده سخنگوی این کسب و کارهای بی مجوز باشید. اجازه بدین خودشون جواب بدن. به عنوان رسانه باید حامی فعالیت‌های قانونمند و روشن در کشور باشید نه فعالیت‌‌های غیرشفاف و هرج و مرج گونه.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۰۹:۱۵

کلاهبردارن! الکی تبلیغ می کنه این اسنپ. چون قیمتها رو کم اعلام می‌کنه مسیر طولانی رو نمیرن.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۲

... شِر و وِر میگی چرا؟ اسنپ به تو نیومده

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۶ ۰۰:۲۲

داداش، محسن جان. داری اشتباه میزنی...

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۰۶

اسنپ دوست داریم

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۰۹

اینو قبول دارم که چون کرایه ها پایینه راننده ها سفرهای طولانی رو قبول نمیکنن. چون واقعا نمی صرفه واسشون ولی در کل واسه مسافرا خیلی به صرفست

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۲

مردم هم یه وقتایی خوشی میزنه زیر دلشون . عوض حمایت کردن ایرادهای الکی میگیرن . بعضیها حقشونه پول بیشتر بدن امنیت کمتر داشته باشن.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۳

اتفاقا این سیستم حمل و نفل اینترنتی شاید یکی از بزرگترین ضرورتهای یک جامعه باشه، چون جدا از مزایای بی شماری که هم برای راننده و هم برای مسافر داره از هدر رفتن بنزین هم جلوگیری میکنه و اصلا راننده ها بیهوده توی شهر نمی‌چرخن و همیشه در حال جابجایی مسافر هستند

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۱۵

حال کار خوب انجام شده و هم اشتغال برای جوانان داره. من نزدیک یک سال بیکارم و این جا مشغول کارم. حال آقای وزیر اقای رییس بانک این جا هم رو تحصیل کن تا خیالت راحت بشه

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۴:۵۸

این تاکسیرانی و آژانس ها فقط دنبال منافع خودشون هستن. نه به قکر مسافرین هستن و نه راننده ها. من خودم سالها جزوه راننده تاکسی و مدتی هم آژانس ها بودم. به غیر از آزار و اذیت و خوردن حقم توسط این دو تا صنف هیچ چیزه دیگه ای ندیدم. الان یک ساله دارم با اسنپ کار میکنم و خیلی هم راحتم و خیلی هم راضیم. کلا اگه کسی میخواد تو این صنف کار کنه حتی اگه تاکسی داره بهتره بیاد تو اسنپ یا تپسی. این تجربه 12 سال کار کردنه من برای آژانسها و تاکسیرانیه که فقط به فکر منافع خودشون هستن و همیشه دارن حق راننده های زحمتکش رو میخورن. من که حلالشون نمیکنم. خیلی هم خوشحالم که داره بازار کار اینجوری میشه. ایشالا که کار اسنپ و تپسی اونقدر خوب بشه که کلا آژانسها و تاکسیرانی مجبور بشن در دکان ظلم و حق خوری‌شون رو ببندن. خدایی هر چی گفتم عین حقیقته. از هر راننده ای بپرسید تایید میکنه.

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۱۳:۱۵

ماشین های آژانس یا تاکسی معمولا کثیفه و بوی سیگار میده. راننده هاش هم هر چقدر دوس دارن پول میگیرن. انقدر زیاد که آدم واقعا جرات نمیکنه آژانس بگیره. ولی راننده های اسنپ خیلی با ادبن. ماشینشون تر و تمیزه و هزینش هم کمه. به عنوان یک شهروند راضی هستم. دلمم به حال این اصنافی که اسم بردید اصلا نمیسوزه. حلالشونم نمیکنم. یه عمر سر ما رو کلاه گذاشتن