به گزارش ایسنا، «خبرآنلاین» نوشته است: عملیات نیروهای ارتش سوریه و نیروهای مقاومت برای آزادسازی محلههای شرقی که به مدت چندین سال در اشغال گروههای تروریستی به سرکردگی جبههالنصره قرار داشت، با فتح آخرین قلعه تکفیریها به پایان رسید و به این ترتیب دومین شهر بزرگ سوریه و پایتخت اقتصادی این کشور آزاد شد.
با توجه به پراکندگی و پیچیده بودن مسائل میدانی در سوریه، مناطقی در سوریه بارها دست به دست شده و فضای شکنندهای وجود داشته است. نمونه آن شهر تدمر است که خبر اشغال مجدد آن به دست داعش همزمان با آزادی حلب رسید. نیروهای تکفیری جبهه النصره در حلب مستقر بودند و شهر تدمر هجوم نیروهای داعش قرار گرفته است. آیا ارتباطی بین این دو نیرو وجود دارد؟ در این باره با محمدعلی مهتدی، دیپلمات اسبق کشورمان و کارشناس مسائل خاورمیانه گفتوگو کردهایم:
آزادی حلب از دست تکفیریها و جبهه النصره یک پیروزی بزرگ محسوب میشود. لطفاً کمی ابعاد این پیروزی را تبیین کنید.
همانگونه که ذکر شد، آزاد کردن شهر حلب و خروج کامل نیروهای تکفیری از این شهر اهمیت بسیار زیادی دارد. به چند دلیل؛ یک اینکه حلب بعد از دمشق مهمترین شهر سوریه است. پایتحت اقتصادی سوریه است و بخش مهمی از تروریستهای تکفیری تحت عنوان ارتش شام یا ارتش فتح که در واقع همان جبهه النصره هستند در آن شهر بودند و با آزاد کردن این شهر و ضربه سختی که بر جریانهای تکفیری وارد شد، عملاً ۵۰ درصد تکفیریها غیر از داعش از صحنه خارج میشوند.
این تقابل مهمی بود و ما در چند هفته اخیر دیدیم که ارتش سوریه و نیروهای مردمی و مقاومت روز به روز حلقههای محاصره را بر بخش شرقی حلب تنگتر کردند و این هشداری بود برای آمریکا، عربستان، ترکیه، قطر و بازیگرانی که از تروریستهای تکفیری حمایت میکنند. آمریکاییها تلاش زیادی کردند که مانع سقوط حلب شوند و هر طور که هست بخشی از شهر را در دست تکفیریها نگه دارند تا از این مسأله در مذاکرات استفاده کنند که البته چنین موقعیتی را ارتش سوریه و نیروهای متحد بوجود نیاوردند و حلب به طور کامل آزاد شد.
آیا میشود حمله مجدد داعش به تدمر را در راستای حمایت از جبهه النصره دانست؟
آنچه شاهد بودیم همین را بیان میکند. ببینید قبل از اینکه آزادی کامل حلب صورت بگیرد آمریکاییها و دولتهای همپیمانشان و دولت عربستان سعی کردند از طریق داعش و عملیاتی که در وادی الشام پیریزی شد، بخشی از ارتش سوریه را به وادی الشام، به بیابانهای شهر تدمر بکشانند تا فشار روی حلب کاسته شود. این عملیاتی که داعش انجام داد در شرق شهر حمص و شهر تاریخی پالمیرا (تدمر) در واقع با این هدف بود که فشار را از روی شهر حلب بردارد.
پس شما معتقدید که این دو به هم مربوط بودهاند.
نکته مهمی که وجود دارد این است که قبلا بین داعش و جبهه النصره ارتباطی وجود نداشت. مرکز نیروهای داعش در سوریه شهر رقه است و جبهه النصره که در حلب در محاصره حضور داشت، این دو با هم خصومت داشتند و اتحاد و همکاری در بین آنها نبود، حتی در مواردی اینها با هم زد و خورد کردهاند. حالا چه شده است که داعش به کمک جبهه النصره میآید و برای کاستن فشار ارتش روی حلب عملیاتی در پالمیرا انجام میدهد تا فشار را از حلب بردارد.
اخبار ضد و نقیضی از سقوط تدمر و اشغال آن توسط داعش میرسد برخی میگویند ارتش سوریه مجدداً مناطق را پس گرفته است.
در روی اینکه واقعاً شهر تدمر بطور کامل سقوط کرده یا نه خبرها متناقض است. گفته میشود پس از اینکه بخشی از تدمر گرفته شد بعد از آن نیروهای داعش با ضد حمله ارتش سوریه و با دخالت نیروی هوایی روسیه مواجه شدند و از تدمر اخراج شدند. الان به نظر میرسد که این شهر به طور کامل در دست داعش نیست.
به نظرتان این دو گروه در شرایط حاضر و با تحولات رخ داده در عراق و سوریه، تغییر استراتژی دادهاند؟
این نشان میدهد که یک اتاق عملیاتی در یک جایی هست که عملیات داعش و النصره را هماهنگ میکند و در واقع اینچنین است. اتاق عملیاتی که سران آمریکایی و صهیونیستی و نمایندگان عربستان و قطر و ترکیه حضور دارند و همهچیز در این اتاق عملیات هماهنگ میشود. در اینجاست که عملیات داعش و بقیه جریانهای تروریستی هماهنگ میشود. این دلیل خوبی برای این است که آمریکا و همپیمان آنها همچنان این جریانها را حمایت میکنند و همچنان میخواهند این گروهها را حفظ کنند.
آقای جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اخیراً تأکید کرده است که در صورت سقوط شهر حلب و آزادی این شهر، بحران سوریه تمام نمیشود. این نشان میدهد که آمریکاییها و همپیمانان آنها همچنان به طراحی برای سرنگونی یا تضعیف دولت سوریه و استفاده از جریانهای تکفیری و تروریستی ادامه خواهند داد.
انتهای پیام
نظرات