• چهارشنبه / ۲۴ آذر ۱۳۹۵ / ۰۳:۲۳
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 95092314739

برای نخستین بار انجام شد

پیش‌بینی آب‌وهوای یک سیاره فراخورشیدی

پیش‌بینی آب‌وهوای یک سیاره فراخورشیدی

دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی "کپلر" ناسا برای نخستین بار موفق به شناسایی سیستم‌های آب‌وهوایی در یک سیاره گازی غول‌پیکر فراخوشیدی شدند.

به گزارش ایسنا به نقل از گیزمگ، بنظر می‌رسد که در سیاره HAT-P-7b که ملقب به "مشتری داغ" بوده و در فاصله بیش از 1000 سال نوری از زمین قرار دارد، بادهای شدید وزیده و ابرها را روی آن جابجا می‌کنند.

محققان از تلسکوپ هابل برای بررسی نور منعکس شده از این سیاره که 16 برابر زمین است، استفاده کرده و چگونگی تغییر جو آن را طی یک دوره زمانی مشاهده کردند.

به گفته ستاره‌شناسان، HAT-P-7b یک سیاره قفل شده است و یک سمت آن همیشه به سمت ستاره میزبانش قرار دارد. انتظار می‌رفت که ابرها در سمت شب این سیاره همیشه وجود داشته باشند، اما آن‌ها در سمت روز سیاره به سرعت تبخیر می‌شوند. این نتایج نشانگر گردش ابرها در اطراف سیاره بوسیله بادهای قوی است.

محققان متوجه شدند که درخشان‌ترین نقطه در سیاره، موقعیت خود را تغییر می‌دهد که این اتفاق احتمالا به دلیل بادهای متغیر و سیستم‌های توفانی خشن می‌افتد. از آنجایی که این سیاره بسیار داغ‌تر از زمین است، دانشمندان باید در مورد عناصر سازنده ابرهای صبحگاهی بخش روز HAT-P-7b با دمای 1700 درجه سانتیگراد که می‌تواند آهن را ذوب کند، گمانه‌زنی می‌کردند. دو ماده احتمالی سازنده این ابرها ممکن است کوراندوم و پروسکایت باشند. کوراندوم یا سنگ سنباده، ماده‌ای معدنی است که در زمین باعث ایجاد یاقوت و یاقوت کبود می‌شود و احتمالا عامل رنگی بودن ابرهای روی سیاره است.

پروسکایت نیز در زمین برای اشکال بلوری جامدش شناخته شده و در نسل جدید فناوری سلول‌های خورشیدی استفاده می‌شود.

ستاره‌شناسان امیدوارند با پرتاب تلسکوپ‌های فضایی پیشرفته‌تر مانند تلسکوپ جیمز وب ناسا و رصدخانه PLATO متعلق به آژانس فضایی اروپا بتوانند شانس بهتری در بررسی سیستم‌های آب‌وهوایی سیارات فراخورشیدی دیگر از جمله جهان‌های شبه‌زمینی قابل سکونت داشته باشند.

این تحقیق در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha