به گزارش ایسنا، هادی اکبرزاده امروز در نشست علمی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که در دانشگاه امام صادق برگزار شد، در خصوص ضرورتهای طراحی الگو اظهار کرد: برخی این مساله را مطرح میکنند که چرا علیرغم وجود اسناد راهبردی متعدد در کشور باید سند دیگری را تحت عنوان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت طراحی کنیم؛ اگر یک نگاه آسیب شناسانه به اسناد کشور بعد از انقلاب داشته باشیم متوجه میشویم که این اسناد علی رغم این که با ارزش هستند اما اشکالات و نارساییهایی دارند که از جمله این نارساییها میتوان به عدم ابتنا بر یک نظریه منسجم و فقدان پشتوانه گفتمانی اشاره کرد.
معاون علمی وتقسیم کار ملی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت افزود: نتیجه بروز این نارساییها در اسناد کشور منجر به این شده که توجه به این اسناد دغدغه جامعه نخبگانی کشور نباشد و این اسناد نتوانند به مطالبهای برای جامعه علمی کشور تبدیل شوند.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکل باید نقطه آغازی را پیدا کنیم، گفت: سه راه برای رفع این مشکل وجود دارد که نظریه پردازی گفتمان سازی و تدوین سند الگو از جمله راههای رفع آن است اما مرکز در راستای اینکه الگو را همچون اسناد موجود کشور طراحی نکند سعی کرده هر سه رویکرد را همزمان پیگیری کند. در واقع مرکز بر مبنای اندوخته بینشی و دانشی سند اولیه را طراحی میکند و به موازات بسترسازی برای نظریه پردازی و گفتمان سازی را به صورت پویا در دستور کار قرار میدهد. در واقع ما باید الگو را به گونهای طراحی کنیم که ظرفیت بکارگیری دادههای جدید علمی را داشته باشد و همچنین انعطاف پذیری لازم را با سازوکاری در سند الگو بگنجانیم.
اکبرزاده به جامعه هدف الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اشاره کرد و افزود: جامعه علمی و نخبگان کشور به عنوان پرچمدار حرکت فکری و جوانان به عنوان موتور تحول جامعه هدف الگو هستند.
معاون علمی وتقسیم کار ملی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همچنین ویژگیهای الگو را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: بر اساس همفکریهای که در اندیشکدههای مختلف مرکز صورت گرفته، ابتنا بر مبنای متقن دینی، مورد پذیرش بدنه فکری و عملی کشور، دارای مرزبندی با الگوهای معارض، مورد اعتنای اندیشمندان جهانی ناظر به حل اساسی جامعه و مسنجم و فشرده و گویا مجموعهای از بایستههای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را تشکیل میدهد.
وی با بیان اینکه در طراحی الگو طبق نقشه راهی پیش می رویم که از گامهای نخست این نقشه راه، طراحی الگو پایه پیشرفت است، اظهار کرد: الگوی پایه پیشرفت هسته اولیه را شکل میدهد که از این طریق به الگوی نهایی میرسیم. در حال حاضر بیش از یک سال است که درگیر طراحی الگوی پایه هستیم. البته برای طراحی این الگو پیش نیازهایی همچون مساله شناسی، آسیبشناسی، سنجش قابلیتهای ملی، شاخص سازی پیشرفت و آینده پژوهی ایران و جهان لازم بوده که تهیه شده است.
اکبرزاده ادامه داد: همچنین با مشارکت بیش از هزار شخصیت علمی، مهمترین مسائل اساسی کشور جمعآوری شد که از جمله آنها میتوان به ضعف عزم عدالت در نظام تصمیمگیری، عدم بهرهمندی مناسب از ظرفیتها، عدم کفایت تفقه در امور اجتماعی و حکومتی و ترسیم ناقص فرهنگ مطلوب اشاره کرد.
معاون علمی و تقسیم کار ملی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با بیان اینکه مبنا، آرمان، افق، رسالت و تدابیر از جمله سرفصلهای الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت هستند، گفت: برای طراحی الگو چالشهایی را پیش رو داریم که از جمله این چالشها میتوان به عدم اجماء در مفاهیم اساسی (الگو، پیشرفت و غیره)، گستردگی دامنه کار، خلا نظری (فقدان نظریه جامع)، عدم اجماع در روش شناسی، نظام واره الگو و انسجام درونی اجزا و سطح تفصیل الگو (حدفاصل منطقه آرمانی و منطقه برنامهای) اشاره کرد.
وی همچنین به برگزای ششمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اشاره کرد و گفت: این کنفرانس تحت عنوان تعمیق و تکمیل الگوی پایه پیشرفت، اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۶ با محورهای نقد و ارتقا کلیات الگوهای پایه (روش شناسی، انسجام درونی و جامعیت)، ارتقا پیشنویسها (مبانی، آرمانها، رسالت، افق و تدابیر) و مقایسه الگوی پایه پیشرفت با دیگر الگوها برگزار میشود.
انتهای پیام
نظرات