به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، طی روزهای اخیر و در پی پیشروی فوقالعاده ارتش سوریه در بازپس گیری کامل شهر حلب با حمایت روسیه و شکست قریبالوقوع شبهنظامیان تحت حمایت غرب، این کمپین محتاطانه و هشدار دهنده، پررنگتر شده است.
مسکو و بشار اسد، رئیس جمهور سوریه امیدوارند بتوانند بازپس گیری حلب از شورشیان را به پایان جنگ در این کشور که از سال ۲۰۱۱ آغاز شده است، تبدیل کنند. این در حالی است که تحلیلگران معتقدند در پی این رویداد جنگ داخلی که تاکنون ۳۰۰ هزار کشته و میلیونها آواره برجای گذاشته دست کم برای چند سال ادامه پیدا کند.
دیپلماتهای غربی میگویند، پیام آنها به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا این است که "ائتلاف میان آمریکا و روسیه و به این ترتیب با اسد به منظور نابودی گروههایی چون داعش نتیجه معکوس خواهد داشت."
ترامپ پیش از این گفته است که شکست گروه تروریستی داعش نسبت به برکناری اسد در اولویت بالاتری قرار دارد.
یکی از دیپلماتهای ارشد فرانسوی در این باره میگوید: در مساله سوریه دولت جدید آمریکا میگوید نابودی داعش اولویت اصلی است، اما ما رویکرد خود را توضیح دادهایم که بدون یک راهحل سیاسی در سوریه چنین اقدامی بیثمر خواهد بود؛ چراکه در این صورت نیز دستههای دیگری از افراط گرایی تشکیل خواهد شد.
کشورهای غربی نگرانند که یک جنگ بلندمدت به موج گسترده مهاجرت که ممکن است محل اختفای افراط گرایان باشد، دامن بزند. یک راهحل سیاسی از منظر کشورهای غربی شامل یک جریان انتقال قدرت است که در آن اسد از قدرت کنار برود.
پیش از این و در روز پنجشنبه، الکس یانگر، رئیس آژانس اطلاعات MI۶ انگلیس در این باره گفت: ما نمیتوانیم از تهدیداتی که منشا آن سوریه است در امان بمانیم، مگر اینکه این جنگ به پایان برسد و این امر به نحوی رخ میدهد که منافع حداکثر افراد سوری و حامیان بینالمللی آنها را در بر بگیرد.
با این حال، ترامپ همواره گفته به دنبال همکاری با روسیه در مبارزه با تروریسم است که این روزها در عراق و سوریه بخشهایی را تحت کنترل دارد. وی در جریان کمپین انتخاباتی خود در ماه ژوئیه در این باره گفته بود: به نظرتان بهتر نیست با روسیه همکاری کنیم؟ آیا بهتر نیست با همکاری روسیه از شر داعش خلاص شویم؟
در این میان مقامات دفاعی آمریکا نیز مکررا ادعا کردهاند که اکثر حملات روسیه در سوریه علیه تروریستهای داعش نیست.
با این حال این موضوع که ترامپ چه رویکردی را اتخاذ خواهد کرد همچنان درهالهای از ابهام قرار دارد. او تاکنون فرد موردنظر خود برای پست وزارت خارجه را انتخاب نکرده است و اعضای تیم امنیت ملی که گمان میرود توسط ترامپ انتخاب شوند، مواضعی بدبینانه علیه روسیه دارند.
تیم گذار ترامپ تاکنون به این نگرانی متحدان غربی خود واکنشی نشان نداده است.
دیپلمات ارشد فرانسوی در بخشی از اظهاراتش در این باره نیز توضیح داد: مسالهای که ما در خلال گفتوگو با دولت ترامپ دریافت کردهایم این است که دولت در حال حاضر خود نیز چشمانداز یک توافق میان آمریکا و روسیه برای مبارزه با داعش و تغییر رویکرد گسترده علیه روسیه را کمرنگتر میداند.
در همین حال یک دیپلمات ارشد عرب نیز نسبت به سیاست ترامپ در قبال سوریه ابراز نگرانی و عنوان کرده است: ما واقعا نمیتوانیم رویکرد این دولت را پیش بینی کنیم.
یکی دیگر از دیپلماتهای کشورهای متحد آمریکا هم نسبت به درستی ائتلاف میان آمریکا و روسیه ابراز تردید و اظهار کرد: "به هیچ وجه امکان ندارد که اتحاد با اسد به کاهش تهدیدات تروریستی علیه غرب منجر شود بلکه برعکس این تهدیدات به شدت افزایش مییایند و این حقیقت اجتنابناپذیر این جنگ است!"
علاوه بر این، رابرت فورد، سفیر سابق آمریکا در سوریه نیز مدعی است: "زمانی که حلب به دست نیروهای ارتش سوریه بیفتد، دولت سوری تحت حمایت روسیه به داعش توجهی نخواهد کرد بلکه تلاش میکند بقایای شورشیان سکولار ضد اسد را نابود کند."
فورد گفت: آمریکا در این میان سه گزینه دارد، گزینه اول تغییر موضع و پیوستن به روسها و دولت سوریه علیه افراط گرایان. اما مشکل این است که "روسیه و دولت سوریه در حقیقت چندان هم علیه افراط گرایان مبارزه نمیکنند!"
وی ادامه داد: گزینه دوم برای واشنگتن فرار از این درگیری است که احتمالا به معنای حذف نفوذ آمریکا در منطقه خاورمیانه و تداوم موج پناهجویان خواهد بود.
گزینه سوم نیز به گفته فورد همکاری با ترکیه و عربستان سعودی برای دست یافتن به یک آتش بس ناقص و جانبدارانه است.
سفیر سابق آمریکا در سوریه خاطر نشان میکند: هیچ یک از این گزینهها خوب نیست. پاسخ سادهای برای این بحران وجود ندارد، ما گزینههای ساده و محتمل خود را در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ از دست دادیم.
انتهای پیام
نظرات