به گزارش ایسنا، میثم رضوانی طی یادداشتی در روزنامه 19 دی نوشت: علیاکبر ولایتی چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی سخنان صریحی درباره برجام بیان کرد. به گفته مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بینالملل، ایران حتما باید وارد مذاکره میشد، چرا که این تصمیم نظام بود و نه یک فرد. براین اساس نظام جمهوری اسلامی طرفدار مذاکره بود و این تمایل هم در دولت گذشته و هم در دولت یازدهم وجود داشت.
ولایتی در ادامه سخنانش گفت: اتحادی علیه ایران در جهان از سوی آمریکاییها صورت گرفته بود. برخی غفلتها از قبل شده بود و باعث اتحاد علیه ایران شد، اگر این مذاکرات انجام نمیشد گزینه دیگر جنگ بود، لذا ما باید این اتحاد را به هم میزدیم و قطعا امروز امکان ندارد که آمریکاییها بتوانند یک 1+5 علیه ایران درست کنند.
اما نه فقط مشاور رهبری در امور بینالملل که سایر مقامات بلندپایه کشور از جمله رؤسای قوای سهگانه، رئیس شورای عالی امنیت ملی و نمایندگان مجلس نیز بارها بر این موضوع که مذاکرات با موافقت کلیت نظام انجام گرفت تأکید کردند. آنچه امروز از نتایج مذاکرات یعنی برجام برای ایران حاصل شد در گزارش اخیر مجلس از روند برجام آمده است: در عین حال که نمیتوان منکر بدعهدی ایالات متحده در زمینه اجرای برجام شد اما این بدعهدی دلیلی نمیشود تا خط مشی ملی کشور یعنی استفاده از دیپلماسی برای حل مناقشات بینالمللی که قطعا کمهزینهتر از هر گزینه دیگری است زیر پا گذاشته شود.
هرچند مخالفین داخلی مذاکرات هستهای که در گذشته نه از تحریمها گلهای داشتند و نه به درخواست مذاکره مستقیم دولت دهم با آمریکا و یا ارسال نامههای پیاپی رئیس آن به باراک اوباما اعتراض میکردند، از ابتدای شروع مذاکرات تیم جدید ایران با گروه 1+5 برطبل مخالفت کوبیدند و با دلایلی سیاستزده در تلاش برای ایجاد مانع برای انجام این روند بودند اما نهایتا برجام به امضای پایتخت کشورهای مذاکرهکننده رسید. همچنین کلیات و جزئیات آن با طیکردن روند قانونی در مجلس سراسر اصولگرای نهم نیز به تصویب رسید.
حرکت تندروها برای متوقفکردن برجام پس از تصویب آن کند شد و مدتی در حاشیه قرار گرفته بود تا اینکه نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با شعار «برجام را پاره خواهم کرد» وارد کارزار جدی انتخاباتی شد. همین کافی بود تا مخالفان مذاکرات هستهای یک بار دیگر به جنب و جوش بیفتند و نهایتا به شکلی کاملا مشخص از انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید آمریکا به وجد بیایند.
شادی این عده برای پیروزی نامزد تندروی جمهوریخواه در حالی است که برداشت ترامپ از بدی برجام با برداشت مخالفان داخلیاش کاملا متفاوت است.
از نظر ساکن جدید کاخ سفید، برجام بدترین توافقی است که آمریکا میتوانست امضا کند. ترامپ با تاکید بر اینکه به واسطه برجام اتحاد ایجادشده برای تحت فشار قرار دادن ایران در حال نابودی است، بارها از افزایش قدرت جهانی و منطقهای تهران پس از امضای برجام انتقاد کرد.
این در حالی است که مخالفان داخلی کاملا خلاف نظر ترامپ، معتقدند که برجام برای ایران سراسر ضرر بوده است. در آخرین اظهار نظر، یکی از رسانههای حامی این جریان در سرمقاله روز یکشنبه خود توافق هستهای را «بیخاصیت» و «حاوی خسارت محض» نامید. رویه مخالفت با موافقتنامهای که امضایش با نظر کلیت نظام صورت گرفت را نه فقط در یکی دو مقاله ژورنالیستی، بلکه از تریبونهای عمومی و ملی کشور به شکلی مداوم میشنویم. این در حالی است که نحوه امتیازگیری مذاکرهکنندگان ایران در مذاکرات هستهای و به کرسینشاندن حق ایران در زمینه برنامههای صلحآمیز هستهای نه فقط موجب از بین رفتن وحدت بینالمللی علیه تهران که کینهورزی بیشتر دشمنان تندرویی همچون ریاض و تلآویو شده است.
از این جهت بد نیست که مخالفان مذاکرات هستهای به جای امید بستن به دستان دونالد ترامپ برای پارهکردن برجام، منافع ملی را در شرایط کنونی دنیا در نظر بگیرند و بدون دلخوش کردن به شرایط سیاسی ایالات متحده، بیش از اینکه به آن دسته از جمهوریخواهان تندرو و جنگطلب آمریکایی اعتماد کنند، به مذاکرهکنندگان و مسئولین داخلی اطمینان داشته باشند.
انتهای پیام
نظرات