به گزارش ایسنا، عباسعلی کدخدایی در نشست خبری در بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات، گزارشی از مصوبات مورد بررسی در شورای نگهبان ارائه داد.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به دو مصوبه اعاده شده از سوی شورای نگهبان، بیان کرد: یکی استفساریه تبصره ۴ ماده ۵۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی است که یک نوبت برای شورای نگهبان ارسال شده بود که با ایرادات شورای نگهبان مواجه شد و مجددا مورد بررسی قرار گرفت. نظر شورای نگهبان این بود که علیرغم اصلاحات ایرادات همچنان باقی است. همچنین محدود کردن نظر شورای نگهبان مغایر اصل ۹۹ است؛ بنابراین ایراد قبلی شورای نگهبان به قوت خود باقی است.
کدخدایی خاطرنشان کرد: یک ابهام جدید با رفع ابهام قبلی به وجود آمده است. دو تاریخ در این مصوبه تعیین شده که یک تاریخ ذکر شده در مصوبه بعد از بررسی صلاحیتها و تاریخ دوم بعد از اعلام صحت انتخابات است که اعضای شورای نگهبان از این جهت آن را واجد ابهام دانستند و به مجلس اعلام شد که پس از رفع ابهام اظهارنظر میشود.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: مصوبه دیگر لایحه تاسیس و اداره مراکز آموزش و پرورش است که یکی دو نوبت برای شورای نگهبان ارسال شده بود. دارای مغایرتها و ابهام هایی بود از این جهت باز برای مجلس اعاده شد و علیرغم اصلاحات به عمل آمده در دو بند ایراد فقهای شورای نگهبان باقی ماند و مجددا به مجلس فرستاده شد تا رفع ایراد شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه یک مصوبه در خصوص لایحه تصویب احکام و مصوبات بیست و پنجمین کنگره اتحادیه جهانی پست داشتیم علی رغم اینکه در این مصوبه ایراد شرعی نداشتیم اما به دلیل اینکه از واژگان غیرفارسی به صورت مکرر استفاده شده بود ایراد اصل ۱۵ قانون اساسی هم نسبت به آن وارد دانسته شد و همراه با چند تذکر به مجلس اعاده شد. این سه مصوبه ای بود که از سوی مجلس دریافت کرده بودیم و اعمال نظر شد.
کدخدایی اضافه کرد: تعداد ۵ نامه که از سوی دیوان عدالت اداری برای ما ارسال شده بود در جلسه فقهای شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عدم مغایرتها با موازین شرع به دیوان عدالت اداری اعلام شد.
در ادامه کدخدایی در پاسخ به این سئوال که به چه میزان درباره لایحه سیاستهای کلی انتخابات از شورای نگهبان اظهارنظر خواسته شده اظهار کرد: در خصوص سیاستهای کلی انتخابات دولت و مجلس وظایف قانونی دارند که برای تقدیم لایحه و طرح و بررسی در مجلس اقدام کنند که آن گونه که در رسانه ها شنیده ام این مسیر دارد انجام میشود. لایحه در وزارت کشور و هیأت وزیران در دست بررسی است. در بندهای مختلف سیاست های کلی انتخابات به جز جزء 5 بند 10 وظیفه ای بر عهده شورای نگهبان نیست. هرگاه مصوبه در مجلس به تصویب رسید اعلام نظر می کنیم.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در رابطه با طرح استفساریه که اگر برای بار دوم مورد ایراد قرار گرفت و اگر نمایندگان تاکید کنند این طرح به مجمع تشخیص مصلحت برود، ممکن است مورد تصویب مجمع قرار بگیرد، بیان کرد: هر مسیری که طبق قانون انجام شود شورای نگهبان از آن تبعیت میکند، البته فکر می کنم با توجه به ابهامی که شورای نگهبان داشت مصوبه از جهت قانونی امکان طرح در مجمع تشخیص مصلحت را ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه ریاست جمهوری ترامپ به چه میزان بر سیاست های ایران و همچنین برجام تاثیرگذار است گفت: البته این سوال را دوستان ما در وزارت خارجه باید پاسخ دهند، اما سیاست ما در جمهوری اسلامی ایران بر اساس قانون اساسی ، سیاستهای کلی و تدابیر مقام معظم رهبری است و این گونه اتفاقات در سیاست های کشور ما تاثیری ندارد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا وزارت کشور به نامه شورای نگهبان در رابطه با انتخابات الکترونیک پاسخ داده یا خیر؟ گفت: جلسات کارشناسی دیگری هم داشتهایم، ولی هنوز پاسخ رسمی از سوی وزارت کشور نداشتیم.
خبرنگاری خطاب به سخنگوی شورای نگهبان گفت که دبیر محترم شورای نگهبان اعلام کردند فتنه خط قرمز شورای نگهبان است، آیا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هنوز خط قرمز شورای نگهبان همین مساله است؟
کدخدایی پاسخ داد: این مساله به راحتی فراموش نمیشود و در عملکرد شورای نگهبان به عنوان معیار در نظر گرفته میشود.
خبرنگار در ادامه پاسخ کدخدایی پرسید آیا شورای نگهبان در این باره تحت تاثیر فشارها قرار می گیرد؟ کدخدایی پاسخ داد: تا الان نبوده و از این به بعد هم نخواهد بود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه با توجه به اظهار نظر دبیر محترم شورای نگهبان در رابطه با نظارت مستمر اعضای شورای نگهبان، این اقدام چگونه انجام میشود؟ از شما که خبرنگار هستید بعید است. ایشان نفرمودند نظارت مستمر شورای نگهبان، گفتند نظارت مستمر لازم است که در بند سیزده سیاست های کلی انتخابات به آن اشاره شده است. بر اساس رویه قبلی شورای نگهبان تا قبل از تصویب اعتبارنامه اظهارنظر می کرده و همچنان این رویه را دارد.
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر وظیفه شورای نگهبان در رابطه با تفسیر جزء 5 بند 10 سیاستهای کلی انتخابات چیست؟ اظهار کرد: عملکرد شورای نگهبان از گذشته تاکنون بر اساس اصل 115 بوده است. جز 5 بند 10 سیاست های کلی انتخابات برای ما تکلیفی مقرر کرده که این کار باید انجام شود که دوستان ما در شورای نگهبان در حال بررسی هستند و فراخوانی که دراین باره داده بودیم با استقبال خوبی از اساتید و صاحب نظران مواجه شده است.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اگر مجلس در راس امور است پس چرا نظارت استمراری مطرح است؟ آیا این نظارت مستمر موجب این نمی شود که نمایندگان حالت خنثی پیدا کنند؟ گفت: من از شما می پرسم نظارت مستمر را از کجا آوردهاید؟ ما گفته ایم و رویه هم بر همین بوده که بعد از تصویب اعتبارنامه شورای نگهبان هیچ ورودی نکرده تا مرحله بعد که برای بار دیگر کاندیداها شرکت میکنند و صلاحیت آنها دوباره باید بررسی شود.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه ادعا میشود آقای مصلحی در جلسه ای که درباره رد صلاحیت آقای هاشمی بوده حضور داشته اند و معتقد بر رد صلاحیت آقای هاشمی بودند، آیا فیلم جلسه قابل انتشار است؟ بیان کرد: ما میتوانیم فیلم تمام مذاکرات را منتشر کنیم، البته اگر به حرمت شخصی بر نخورد. اگر قانون اجازه دهد ما می توانیم تمام مذاکرات را منتشر کنیم.
کدخدایی در رابطه با سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اگر استفساریه به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود و آنجا تصویب شود آیا ممکن است این قانون عطف به ما سبق شود؟ و موجب ورود خانم مینو خالقی به مجلس شود؟ پاسخ داد: من نسبت به افراد اظهارنظر نمیکنم اما از نظر حقوقی قوانین ناظر به آینده است مگر اینکه در قانون تصریح شود که قانون به گذشته سرایت داده شود. این استفساریه هرگونه که هم تصویب شود نسبت به آینده خواهد بود.
بر اساس این گزارش، کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه آیا تدوین شاخصهای رجل سیاسی به انتخابات آینده خواهد رسید یا خیر؟ گفت: نمیدانم و نمیتوانم قطعی بگویم. اگر به جمعبندی برسیم و معیارها روشن شود و هر زمانی آماده شود برای عموم منتشر خواهیم کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی در مورد مصوبه مجلس مربوط به ایثارگران گفت: در لایحه برنامه هم مواجه با ایراد شورای نگهبان شد و تا زمانی که مجلس ایرادات را رفع نکند نمیتواند به مجمع تشخیص مصلحت برود.
خبرنگاری سئوال خود را اینگونه مطرح کرد که اگر مصوبهای که مربوط به عدم نظارت بر کاندیداها بعد از انتخاب آنهاست به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام برسد و بعدا سوابق سوئی در خصوص افراد پیدا شود و دیگر قابل بررسی نباشد نظر شما در این باره چیست که کدخدایی پاسخ داد: آنچه مهم است این است که ضرورت نظارت مستمر با توجه به بحث کشف مدارک جدید یا زوال شرایط امری منطقی و عقلی بوده که در بند 13 سیاستهای کلی انتخابات مورد تاکید بوده و امیدواریم در قوانین این موضوع مورد توجه باشد.
کدخدایی در پاسخ به آخرین سوال خبرنگاران در رابطه با اینکه آیا شورای نگهبان وظیفهای برای بررسی صلاحیت اعضای شورای شهر دارد یا خیر؟ پاسخ داد: بر اساس اصل 99 و تعبیر اعضای شورای نگهبان، نظارت بر انتخابات شوراها بر عهده شورای نگهبان نیست، پس ما تکلیفی در این مورد نداریم.
انتهای پیام
نظرات