به گزارش خبرنگار ایسنا، علیاکبر صالحی پس از دیدارش با مدیرکل ایتر در نشستی خبری گفت: ایتر به عنوان بزرگترین پروژه بین المللی در فرانسه مدتی است شروع به ساخت شده و البته زمانی طولانی تا تجاری سازی این پروژه داریم.
وی گفت: در چارچوب برجام همکاری در زمینه فنآوریهای نو، همکاری در پروژه گداخت هستهای (ایتر) رایزنی داشتیم و مقدمات تفاهمنامه و جزییات همکاری میان کارشناسان دو طرف انجام شد و امروز اولین سند را امضا کردیم که در آن دو طرف متعهد شدند اطلاعات هر دو طرف محرمانه بماند. همچنین تفاهمنامهای امضا شد درباره کلیات همکاری و تفاهمنامه دیگری درباره جزییات همکاری وجود دارد که هنوز در حال رایزنی درباره آن هستیم و امیدواریم ظرف چند هفته آینده به امضا برسد.
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: آقای بیگوت به شورای ایتر درباره تفاهمنامه همکاری با ایران گزارش میدهند و بر اساس گزارش ایشان ایران به ایتر میپیوندد و امیدواریم در یکی دو ماه آینده و در نهایت تا پایان سال جاری میلادی به ایتر بپیوندیم. البته همکاریها به طور مشاورهای شروع شده اما به زودی انشاالله به طور رسمی نیز آغاز شود.
صالحی همکاری ایران در ایتر را پروژهای محوری، ملی و مهم دانست و گفت این پروژه علمی با توجه به حضور کارشناسان و متخصصان سازمان انرژی اتمی و دانشگاهیان هم زمان زیر نظر سازمان و معاونت علمی ریاست جمهوری اداره میشود.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پروژه ایتر ارتباطی با تحقیقات در سایت فردو دارد با بیان اینکه ایتر ربطی به سایت فردو ندارد، توضیح داد: ما در سازمان انرژی اتمی پروژه گداخت و چند نوع توکامک داریم. همچنین پژوهشکده لیزر که از پژوهشکدههای قدیمی سازمان است و از قبل انقلاب بر روی این پروژه کار میکردیم و تجربه متراکمی در این زمینهها داریم.
وی گفت: یکی از دلایل استقبال ایتر از عضویت ایران در این پروژه به خاطر نیروی انسانی متخصص و با تجریه و دارای شاخصه علمی است. در عین حال با همکاری ایران در پروژه میتوانیم به کمک ایتر نیروی انسانی خود را ارتقا دهیم. همچنین میتوانیم در زمینه تولید و استفاده از تجهیزات اندازهگیری لازم در این پروژه تحت نظارت فنی ایتر فعالیت کنیم.
صالحی ادامه داد: فنآوری خلأ و اندازهگیری و تجهیزات مربوط به اندازهگیریهای حساس که بسیار مهم هستند را میتوانیم با کمک ایتر بسازیم. به علاوه اینکه ایران در این زمینهها نیز تجربیات خوبی دارد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به ایسنا مبنی بر اینکه ورود به ایتر دارای مراحل مختلفی است و برخی گمانه زنیها حاکی از آن است که ایران نمیتواند لزوما به بخشهای فنی و مهندسی آن وارد شود و تنها در بخشهای تحقیقاتی و پژوهشی متخصصانش ورود پیدا خواهند کرد با رد این مطلب تاکید کرد: وقتی ایران به عضویت ایتر در آید حضورش در تمام ابعاد نرمافزاری و سختافزاری است و نمیتوان گفت که این حضور صرفا به یک بخش خاص منحصر شود، ایتر یک پروژه عملیاتی است نه صرفا تحقیقاتی.
صالحی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر اینکه مدیرکل ایتر و همکارانش از تاسیسات و پروژههای هستهای ایران بازدید خواهند داشت با اشاره به کوتاه بودن سفر برنارد بیگوت گفت: رفت و آمد آقای بیگوت و همکارانش با توجه به تعاملاتی که در آینده میان ایران و پروژه ایتر خواهد بود، بیشتر خواهد شد.
به گزارش ایسنا، مدیرکل ایتر به همراه دو تن از همکارانش که در نشست خبری با صالحی شرکت داشت پس از دیدار و نشست خبری در نشستی تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان ایرانی شرکت میکند.
برنارد بیگوت صبح روز شنبه برای دیدار با مقامات کشورمان در سفری دو روزه به تهران وارد شد.
بنا بر گزارش خبرنگار ایسنا، همچنین سورنا ستاری معاونت علمی و فنآوری ریاست جمهوری که در دیدار با مدیرکل ایتر در سازمان انرژی اتمی همراه صالحی حضور داشت، در پایان نشست خبری با بیان اینکه ایتر اولین پروژه بینالمللی و بزرگ در حوزه علم و فنآوری است، حضور ایران در این پروژه را ارزشمند و مهم دانست و گفت: ایران میخواهد وارد یکی از بزرگترین باشگاههای علم و فنآوری دنیا شود و جای خرسندی است که قدرت و توانمندی علمی و فنآوری ایران در حدی است که کارشناسان این پروژه حضور ایران در ایتر را مورد اذعان قرار میدهند.
ستاری گفت: حضور من در این نشست در راستای حمایت از همکاری ایران به ویژه سازمان انرژی اتمی در این پروژه است.
انتهای پیام
نظرات