• شنبه / ۱ آبان ۱۳۹۵ / ۱۴:۵۹
  • دسته‌بندی: ایکسنا
  • کد خبر: 95080100565
  • خبرنگار : 71410

ماجرای یک گنبد رازآلود در محله قدیمی تهران

ماجرای یک گنبد رازآلود در محله قدیمی تهران

در میان آن همه ازدحام و هیاهوی خیابان مولوی با گنبد بزرگ فیروزه‌ای‌اش آرام جا خوش کرده است. وقت‌هایی که از چهارراه سیروس به سمت خیابان مولوی حرکت می‌کنید، در لابلای دود غلیظی حتما آن را خواهید دید. با اینکه محیط بزرگی با عنوان «باغ فردوس» احاطه‌اش کرده و از ایوان و رواق و آینه‌کاری چیزی کم ندارد اما سهم تهرانی‌ها از آن فقط همین گنبد فیروزه‌ای پر گرد و غبار است. سال‌های سال است که کسی اجازه ندارد آنجا را ببیند.

بقعه را همه سر به هواهایی که در مولوی و چهارراه سیروس تردد می‌کنند، دیده‌اند اما اغلب مردم فکر می‌کنند که گنبد، متعلق به یک مسجد است. خیلی از آنهایی هم که بقعه «سر قبر آقا» را می‌شناسند، موفق نشده‌اند وارد باغ شوند. در سبز و بزرگ بقعه را قفل بزرگی زده‌اند. زنگ در را هم از جا درآورده‌اند که حتی اگر دلتان هم بخواهد، راهی برای ورود نداشته باشید.

نمایی از گنبد فیروزه‌ای سر قبر آقا

داخل این بقعه «حاج میرزا ابوالقاسم تهرانی» آرام گرفته است که امام جمعه تهران در عصر فتحعلی شاه، محمدشاه و ناصرالدین شاه قاجار بوده است. او را «میرزا ابوالقاسم امام جمعه» صدا می‌کردند و یکی از روحانیون با نفوذ زمان خودش محسوب می‌شده است. البته به غیر از میرزا ابوالقاسم چهره‌های دیگری هم پیش از او و پس از او در این آرامگاه دفن شدند اما او از آنجا که نزد مردم و شاه عزیز بود، پس از فوتش شاه قاجار دستور داد که برای این آرامگاه گنبد و بقعه با شکوه‌تری بسازند. از آن زمان این محل قبرستان بزرگی بود که مردم برای زیارت اهل قبور به آنجا می‌رفتند و اسمش را گذاشته بودند، سر قبر آقا ...

نمایی از محوطه داخلی بقعه سر قبر آقا

این مکان در دولت محمود احمدی‌نژاد به عنوان «موزه مطبوعات» معرفی شد؛ موزه‌ای که عمر چندانی نداشت و  فقط یک‌ ماه فعالیت کرد.  مالک اصلی این مکان اداره اوقاف است که در واقع در آن مدت زمان یک‌ماهه، آن را به موزه مطبوعات اجاره داده بود.

حالا سال‌های سال از درگذشت میرزا ابوالقاسم امام جمعه و دفن او در آرامگاه «سر قبر آقا» گذشته اما در محله مولوی هنوز کم و بیش هستند کسانی که او را می‌شناسند اما با اینکه سال‌هاست در جوار بقعه‌اش کار و کاسبی می‌کنند، نتوانسته‌اند بقعه را از نزدیک ببینند. گنبد بقعه حالا پر از کبوترهایی است که فضله‌هایشان کم‌کم دارد رنگ و روی آن را از بین می‌برد.

درباره‌ این مکان حرف و حدیث‌های زیادی وجود دارد؛ مثلا برخی می‌گویند در زمان‌های خیلی قدیم زنان نازا به «قبر آقا» متوسل می‌شدند تا حاجت بگیرند. بعضی‌ها می‌گویند که طلاکاری‌های بقعه دزدیده شده و برخی دیگر هم می‌گویند این شایعه است و طلاکاری‌ها سر جایش هست.

وقتی از حسن آقا که چند سالی است مغازه مواد شوینده در جوار بقعه «سر قبر آقا» دارد، می‌پرسم که آیا تا به حال وارد بقعه شده‌اید یا خیر؟ می‌گوید: «کسی رو اینجا راه نمی‌دن. خیلی ساله که درش بسته‌ست. شاید 10 سال یا 20 سال، شایدم بیشتر. هر کسی‌ هم که اومده و رفته تو پارتی داشته، یعنی از یه جایی نامه آورده. نگهبانش یه پیرمرده‌ست. گاهی وقتا میاد بیرون می‌شینه. بهش بگو خبرنگاری، شاید رات بده.»

صحبت حسن‌آقا درباره معرفی‌نامه حقیقت دارد. گفته می‌شود بعضی از افرادی که می‌توانند از بقعه بازدید کنند باید از اداره اوقاف معرفی‌نامه داشته باشند تا پیرمرد سرایدار اجازه ورود به آنها بدهد.

آقا ابوالفضل هم خودش می‌گوید که بیشتر از 10 سال است در خط پل چوبی ـ چهارراه سیروس رانندگی می‌کند. وقتی بقعه را با دست به او نشان می‌دهم، با لبخندی می‌گوید: «این همه سال دارم تو این مسیر می‌رم و میام، هیچ‌وقت ندیده بودمش. یعنی دیده بودما اما بهش توجه نداشتم. حالا مگه چی هست که انقدر پیگیر، دنبالشی؟»

اهالی خیابان مولوی انگار زیاد هم علاقه ندارند از «سرقبر آقا» بگویند و یا اینکه دلشان بخواهد وارد بقعه شوند. البته آقا جلال که یکی از قدیمی‌های محله است، می‌گوید: «چند سال پیش رفتم اونجا رو دیدم. خبری نیست دخترم. اونجا پر از قبره. البته چند سال پیش شنیدم که نزدیک بود یه بخش از طلاکاریای بقعه رو بدزدن اما نشد. اونجا انقدر کسی رو راه ندادن که دیگه متروکه شده.»

اما مریم که یک فعال در حوزه‌ میراث فرهنگی است، توانسته است یک‌ بار از محوطه داخلی بقعه بازدید کند. او درباره اوضاع «سرقبر آقا» می‌گوید: «محوطه بقعه یه حوض بزرگ داره که کاملا با لجن پوشیده شده. اونجا پر از سنگ قبرهای قدیمیه که البته خیلی‌هاشون دیگه کنده شدن. برق و آب نداره و بی سر و سامانه. کاملا ساکت و متروک.»

این آرامگاه تقریبا 3000 متر مربع مساحت دارد و شخصیت‌هایی چون سید مهدی امامی، ناظم‌الاطبا، سعید نفیسی و ... در آن آرمیده‌اند. اگر شما هم تجربه‌ای از بازدید بقعه «سرقبرآقا» دارید، در تکمیل این گزارش شریک شوید. اصلا تا به حال این محوطه توجه شما را جلب کرده است؟

سهیلا صدیقی - ایسنا

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۱۵:۵۱

بله من هم دیدمش، امیدوارم روزی امکان بازدید عمومی برای مردم فراهم بشود و بقعه مذکور از مهجوری و متروکی خارج بشه.

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۱۶:۱۰

قبل از اینکه اتوبان امام علی و اهنگ توسعه پیدا کنه مسیر روزانه من بود و از کودکی جلب توجه میکرد پیشینه اونجارو مطالعه کرده بودم قدیمیای تهران و محل میرفتند داخل و مرسوم بوده زیارتش من چندین بار رفتم اما بسته بود

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۱۸:۲۳

من داخل این بقعه رو دیدم علاوه بر امام جمعه که داماد ناصرالدین شه بوده دو دختر خواهر ناصرالدین شاه هم پای قبر ایشون دفن هستند نوع معماری و کشیدگی این گنبد بی نظیر و یکتاست کاشی های داخل بنا که بسیار بی نظیر است در زمان خود با مشقت از کشورهای اروپایی به ایران اورده شده و تابلوی نقاشی بزرگی برروی پرده در فضای داخل جایی که بارگاه قرار دارد از چهره ظهیرالدین امامی نصب شده از نوادگان این شخصیت تنها یک فرزند پسر باقی مانده که تا پانزده سال پیش که بنده زیارتشان کردم در قید حیات بودند در دورانی که این مکان باز بوده و مردم اجازه زیارت قبور را داشتند این بقعه از رونق فراوانی برخوردار بوده و خورشیدی بالای گنبد هم به سمت نور خورشید حرکت میکرده و به گونه ای نمایشگر ساعت بوده که ظاهرا موتور و قسمت هایی از ان در این سالها به سرقت رفته به مرور به دلیل متروک شدن این بنا درحال نابودی است و میراث برای بازسازی ان اقدام موثری انجام نداده و .....

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۲۰:۵۵

سلام. من حتي گنبدش رو هم نديدم

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۰۰:۱۵

سرقبرآقا زاویه دید وچشم انداز خوب وزیبایی داره طوریکه وقتی ازمیدان بهارستان مستقیم به پایین می آیی از دورگنبد سرقبرآقا پیداس علامت خورشیدی که ازجنس برنز ومس است درنوک گنبد فیروزه ای چشمها راخیره می کند واین علامت درتمامی گنبد های مقابر ومساجد منحصر به فرد است ومن درجایی نمونه آنرا ندیدم بعضی هامیگن علامت گنبد از جنس طلاس ویا عتیقه اس به همین دلیل چند سال پیش افرادی به قصد دزدی علامت شبانه با استفاده از جرثقیل میخواستن اونو به دزدندولی با دیدن گشت پلیس فرار کردن

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۰۷:۲۵

سلام من هم واردش شدم داخل گنبدش که جزو آخرین گنبدهای تیر چوبی هست رو دیدم، ضریح چوبی و هر ایوان به سبک معماری یک دوره، اصلا نمی فهمم چرا میراث فرهنگی نسبت به این اثر سکوت کرده، میگن ناصرالدین شاه یکی از دخترای محبوبشو به میرزا داده بود....

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۰۷:۳۶

سپاس از گزارش خوبتان

avatar
۱۳۹۵-۰۸-۰۶ ۰۰:۲۰

ایشون مخالف امیرکبیر بود و گویا او را تکفیر کرده بود

avatar

سلام دخترم. من حاج محمد مولایی گلپایگانی هستم. من سالها قبل با نامه ای که از طرف اوقاف شهرری ( زمانی که رییس اوقاف شهرری حاج سعید معراجی گلپایگانی بودند ) دریافت کردم وارد بقعه شدم. جای بسیار دیدنی و زیبایی هستش. اما افسوس ... به جرأت میتونم بگم جزو میراث بسیار ارزنده دوران قاجار هست. زمانی که بنده به زیارت این بقعه رفتم تمام طلاکاری ها سرجای خودشون بودند. ولی الان خبر ندارم. انشاله این متن بتونه کمکتون کنه.