• سه‌شنبه / ۱۳ مهر ۱۳۹۵ / ۱۱:۵۵
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 95071308064
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

پژوهشگر آیین های سنتی عزاداری:

برخی از نوحه سرایی‌ها مایه تاسف علما شده است

برخی از نوحه سرایی‌ها مایه تاسف علما شده است

ایسنا/اصفهان نویسنده و پژوهشگر آیین‌های سنتی عزاداری شیعیان گفت: برخی از نوحه سرایی‌های مجالس محرم مایه تاسف علما شده است و باید به سنت‌های قدیم در شیوه های مداحی رجوع کنیم.

 حجت الاسلام سیدحسین معتمدی در حاشیه آیین سقاخوانی کاشان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: امروزه از بین رفتن آهنگ‌های سنتی، حزین و دلنشین یک نوع مصیبت شده است و باید افراد آگاه مانع ترویج این کار شوند.

وی با بیان برخی نوحه سرایی‌ها بیشتر با تصنیف و کف زدن تناسب دارد، افزود: خواننده‌های این نوحه‌ها اگر می‌دانند که چه می‌خوانند مغرض هستند، زیرا به دنبال بهم زدن سنت‌های قدیمی‌اند و اگر هم نمی‌دانند جاهل هستند.

نویسنده کتاب سه جلدی عزاداری سنتی شیعیان، تصریح کرد: چون در مذهب شیعه اقامه عزاداری از ضروریات و حافظ بقای مذهب است سابقه عزاداری های شهرهای شیعه نشین قدیم ایران مانند قم و کاشان بیشتر از مناطق دیگر است.

معتمدی خاطرنشان کرد: عزادارای سنتی برای امام حسین (ع) به اشکال مختلف انجام می‌شود که روضه خوانی، سینه زنی و زنجیرزنی از متداول ترین این رسوم هستند.

وی افزود: سقاخوانی یکی از قدیمی ترین سنت‌های عزاداری ایران است که به دلیل ممانعت هفت ساله رضا شاه از برگزاری عزاداری ‌ها، امروزه تنها در منطقه فرهنگی کاشان، همدان و خراسان برگزار می‌شود.

نویسنده و پژوهشگر آیین‌های سنتی عزاداری شیعیان با اشاره به وجود پنج هیئت سقایی در کاشان اظهار کرد: در این نوع عزاداری آهنگ‌های حزین، جذاب و دلنشین به گونه‌ای خوانده می‌شود که با تحریک شنونده حزن و اندوه در وی ایجاد می‌شود.

معتمدی خاطرنشان کرد: سقایی از بهترین آهنگ‌های موسیقی سنتی در ایران است که بدون استفاده از طبل و شیپور و سنج به صورت نوحه خوانی انجام می‌شود.

وی در خصوص علت نامیدن سقایی برای این سنت گفت: در قدیم الایام جلو هر هیئت افرادی با در دست داشتن مشک‌های آب حرکت می‌کردند و یا با نشان دادن جام‌های آب مصیبت‌های کربلا را به عزاداران یادآور می شدند و به این صورت در بین مردم به سقایی معروف شده‌اند.

این پژوهشگر آیین‌های سنتی عزاداری ادامه داد: تعزیه خوانی یکی از آینی هایی است که پس از ممانعت رژیم پهلوی در اکثر نقاط متروک شده است.

معتمدی افزود: درگذشته گرایش عزاداران به تعزیه خوانی بیش ازروضه خوانی بود، ولی امروزه دیگر گروه‌های  تعزیه خوان ماهر و با تجربه وجود ندارند زیرا در گذشته برای اثرگذاری بیشتر تعزیه افراد علاوه بر تمرین‌های مستمر قیافه شناسی و صدا شناسی می‌شدند.

وی با بیان اینکه امروز در کاشان دیگر گروه‌های تعزیه خوان نداریم، خاطرنشان کرد: در دوران ناصرالدین شاه و در هنگام مراسم تکیه دولت، بهترین تعزیه خوانان از جمله میرعزا پنجه شاهی از این شهر بودند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha