• دوشنبه / ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ / ۱۳:۵۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 95050111090
  • خبرنگار : 30057

تلاش محققان کشور برای حذف ژن بیماری پلی‌کیستیک از جامعه ایرانی

تلاش محققان کشور برای حذف ژن بیماری پلی‌کیستیک از جامعه ایرانی

محققان پژوهشگاه رویان با همکاری بیمارستان بقیةالله و امام خمینی (ره) ساری علاوه بر آنکه کارآزمایی بالینی سلول‌درمانی را بر روی شش بیمار پلی‌کیستیک، اجرایی کرده و ایمن‌بودن این روش را برای بیماران اثبات کردند، توانستند محل دقیق جهش ژنتیکی آن را شناسایی کنند؛ به اعتقاد آنها این روش می‌تواند موجب حذف این ژن از جامعه ایرانی شود.

به گزارش ایسنا، دکتر سروش شکرچیان از محققان این طرح و پزشک کلینیک نفرولوژی مرکز سلول‌درمانی پژوهشگاه رویان روز دوشنبه، 18 مرداد ماه در حاشیه اولین همایش آشنایی با بیماری پلی‌کیستیک در جمع خبرنگاران با اشاره به اجرای کارآزمایی‌های بالینی سلول‌درمانی برای بیماری پلی‌کیستیک گفت: این پروژه از سوی پژوهشگاه رویان و با همکاری بیمارستان بقیةالله و بیمارستان امام خمینی (ره) ساری انجام شده است.

وی با بیان اینکه این کارآزمایی‌ها با استفاده از سلول‌های مزانشیمی بر روی بیماران مبتلا به کلیه پلی‌کیستیک اجرایی شد، ادامه داد: این کارآزمایی‌ها در فاز یک قرار دارد که با هدف ایمن‌بودن سلول‌های بنیادی برای بیماران مبتلا اجرایی شده است.

شکرچیان آغاز اجرای این کارآزمایی را از اسفندماه سال گذشته دانست و خاطرنشان کرد: در این فاز در مجموع شش بیمار وارد این طرح شدند و با استفاده از یک نوبت سلول‌درمانی، سلول‌ها را دریافت کردند که در فواصل زمانی یک ماهه، سه ماهه و شش ماهه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

به گفته این محقق، معیارهای بالینی و آزمایشگاهیاین بیماران با یکدیگر از یک سال قبل از ورود به این طرح، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

شکرچیان با تاکید بر اینکه ما در این مطالعات درصدد بودیم که ببینیم روش سلول‌درمانی روند بیماری فرد را بدتر می‌کند یا خیر، خاطرنشان کرد: در فاز اول کارآزمایی بالینی مشاهده کردیم که با تزریق این سلول‌ها به این شش بیمار، تغییراتی در روند بیماری آنها ایجاد نشد که این امر نشان می‌دهد این پروژه به هدف اولیه خود رسیده است.

این پزشک کلینیک نفرولوژی مرکز سلول‌درمانی پژوهشگاه رویان از اجرای پروژه دیگری در این زمینه خبر داد و گفت: طرح دیگری که انجام شد، مربوط به مطالعات ژنتیکی بر روی 30 خانواده مبتلا به بیماری پلی‌کیستیک است.

وی ادامه داد: برای این منظور از سوی گروه پژوهشی سلول‌درمانی رویان از این 30 خانواده نمونه خون دریافت شد و اقدام برای آزمایش‌های مربوط به توالی‌یابی DNA انجام شد و با این توالی‌یابی ما متوجه شدیم که در چه قسمتی از توالی DNA آنها جهش وجود داشته است تا این افراد به بیماری پلی‌کیستیک مبتلا شوند.

شکرچیان با اشاره به اهمیت این یافته توضیح داد: خانواده‌ای که حداقل یک نفر آنها مبتلا به این بیماری هستند، حداقل 50 درصد انتقال ژن این بیماری به نسل بعد را خواهد داشت. از این رو با این مطالعات می‌توان با بررسی‌های ژنتیکی قبل از لانه‌گزینی، در پروسه آی‌وی‌اف (لقاح خارج از رحم) جنین سالم را انتخاب و به رحم مادر منتقل کرد.

وی تصریح کرد: با استفاده از این روش می‌توان امید داشت که طی مدت 20 تا 30 سال آینده ژن این بیماری از جامعه این بیماری حذف خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha