دکتر محمود بیگلر در گفتوگو با ایسنا، درباره اقدامات سازمان غذا و دارو در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی طی دو سال گذشته و در قالب طرح تحول نظام سلامت، با بیان اینکه طرح تحول نظام سلامت که از سال ۹۳ با حمایت وزیر بهداشت آغاز شد، یکی از برنامههای اصلی دولت بود، میگوید: در قالب این طرح، بحث تجهیزات پزشکی نیز به صورت مستقیم وارد شد و اگر این اتفاق نمیافتاد، بسیاری از مشکلات عدیده ما در بازار کنترل نمیشد.
کاهش ۲۰۰ درصدی قیمت ملزومات و تجهیزات پزشکی
وی میافزاید: بنابراین با مجوزهایی که وزیر بهداشت در بعد نظارت و قیمتگذاری تجهیزات و ملزومات پزشکی از هیات وزیران گرفتند، این حیطهها در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت. در نهایت بر اساس هدفگذاریهایی که در قالب طرح تحول نظام سلامت در سطح بیمارستانها، به عنوان خط اول طرح صورت گرفت و با اقداماتی که در بعد نظارت و بعد از آن قیمتگذاری تجهیزات پزشکی صورت گرفت، شاهد کاهش قیمتهای ۲۰۰ درصدی در حوزه تجهیزات پزشکی کشور بودیم. حتی در برخی اقلام کاهش قیمتهای سه برابری نیز دیده شد که واقعا به پیشرفت طرح تحول نظام سلامت و کاهش هزینههایی که در این بعد میتوانست اتفاق افتد، کمکهای زیادی کرد.
آشفته بازار قیمت تجهیزات پزشکی و اجماعی که در بیمهها ایجاد شد
بیگلر ادامه میدهد: تقریبا هر قلم جنسی که در سبد بیمار قرار میگرفت اعم از هتلینگ، تجهیزات و ملزومات پزشکی مصرفی که به عنوان یک وسیله، پزشک در بدن بیماران کار میگذاشت و...در میان اهدف طرح تحول سلامت قرار گرفت تا بتوانند در این عرصه وارد قیمتگذاری شوند. به نوعی میتوان گفت این اقدامات هزینههای تمام شده یک خدمت را به شدت کاهش داد. از طرفی هم برای سازمانهای بیمهگر که تا پیش از طرح تحول سلامت در آشفته بازار قیمت تجهیزات پزشکی هر کدام به نوعی انفرادی عمل میکردند، اجماعی ایجاد شد تا ملاک عمل قیمتگذاری تجهیزات و ملزومات پزشکی را سایت اداره کل تجهیزات پزشکی در نظر بگیرند و بتوانند بر مبنای آن هزینههای درمانی بیمارانشان را حتی در بخش خصوصی پرداخت کنند.
لزوم ادامه روند کاهش هزینههای درمانی
مدیر کل نظارت بر تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، به نواقصی که ممکن است در اجرای این اقدامات وجود داشته باشد، اشاره و اظهار میکند: هر چند شاید در اجرای کار نواقصی هم وجود داشته باشد، اما باید این اقدام را ادامه دهیم و همت کنیم تا نواقص را به حداقل ممکن رسانده و کاری کنیم تا هزینههای درمانی به همین شکل، روند کاهش خود را ادامه دهند.
گامی جهت شناسایی برندهای اصیل تجهیزات پزشکی
آغاز برنامه IRC برای شناسایی تجهیزات قاچاق
بیگلر در ادامه صحبتهایش به برنامههای جدید اداره کل تجهیزات پزشکی اشاره و عنوان میکند: در عین حال برنامه دیگری که ما در سطح اداره کل در دست اجرا داشتیم تا بتوانیم از اصیل بودن برندهایی که در داخل بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرند، اطمینان حاصل کنیم و این موضوع در سبد طرح تحول هم مشخص شده، این بود که بیمارستانها و شرکتهای مجاز مشخص شده و دانشگاهها و بیمارستانها اجازه دارند صرفا از لیستی که در اداره کل تجهیزات پزشکی بارگذاری شده، خریدهایشان را انجام دهند.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم این موضوع را به کل تجهیزات و ملزومات پزشکی تسری دهیم، باید نظام ثبتی استاندارد را در مجموعه کشور داشته باشیم، میافزاید: بر اساس این نظام ثبت میتوانیم از لحظهای که یک وسیله پزشکی تولید یا وارد کشور شده و به دست مصرفکننده اعم از بیمار، پزشک یا افرادی که به نوعی مصرفکننده کالاهای پزشکی هستند، میرسد، از اصالتش اطمینان داشته باشند.
مدیر کل نظارت بر تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو ادامه میدهد: این برنامه با نام "ایران رجیستری کد" آغاز شده و از ۱۵ اردیبهشت نیز با هماهنگیهای لازم، این نرم افزار با سامانه گمرک، اداره مبارزه با قاچاق و صنعت و معدن لینک شده است و به این ترتیب سامانه مشترکی ایجاد کردند که بتوانند اطلاعات یکدیگر را دریافت کنند.
اجرای کد اصالت؛ این بار در تجهیزات پزشکی
بیگلر همچنین میگوید: هر چند تنوع تجهیزات پزشکی آنقدر است که در حین اجرای این برنامه، با چالشهایی هم روبرو هستیم. برای حل این چالشها باید جلسات متعددی را هم با واردکنندگان و هم با تولیدکنندگان برگزار کرده و با کمک آنها بتوانیم نواقص را برطرف کنیم. در عین حال این طرح به صورتی است که شرکتهایی که به نوعی نماینده کمپانیهای خارجی هستند یا تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی، کدهایی را با عنوان "کد اصالت" به کالاهایشان اختصاص دهند. به این ترتیب مصرفکننده میتواند از طریق سامانه و با ارسال پیامک یا ورود به سایت، از اصالت کالای مصرفی خود اطمینان یابد.
۹۲۰ هزار قلم تجهیزات پزشکی کددار میشوند
وی با بیان اینکه این طرح تقریبا با سامانه اصالت دارو مشابه است، میگوید: البته از آنجایی که تعداد اقلام دارو کمتر از تجهیزات پزشکی است، کار در حوزه دارو آسانتر است، درحالیکه در حوزه تجهیزات پزشکی باید بالغ بر ۹۲۰ هزار قلم کالای پزشکی را کددار کرده و در نهایت هر یک از آنها زیرمجموعههایی را دارند که باید کدهای فرعی را هم دریافت کنند. این کار تقریبا در تجهیزات پزشکی به دلیل تنوع محصولات، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
وجود۱۵۰۰ شرکت وارداتی و ۴۰۰ تولیدکننده فعال در حوزه ملزومات پزشکی
بیگلر با اشاره به کثرت ارباب رجوعها در حوزه تجهیزات پزشکی، اظهار میکند: شاید بالغ بر ۱۵۰۰ شرکت وارداتی است که باید در رابطه با این سامانه آموزشهایی را دریافت کنند. از طرفی هم ۴۰۰ تولیدکننده در این حوزه در سطح کشور فعالند و باید در زمان لازم آموزشهایی را هم به آنها ارائه کرد تا با کمترین دغدغه و در کوتاهترین زمان ممکن بتوان کالاهایشان را از مجموعه گمرک ترخیص کنند.
ثبت ۶۰ درصد تجهیزات پزشکی در سامانه IRC
وی با بیان اینکه تاکنون حدود ۶۰ درصد کالاهای ما در سامانه ثبت شده و امیدواریم تا پایان شهریور این ثبت به پایان برسد، میگوید: در عین حال امیدواریم تا پایان سال مشکلاتی را هم که در این زمینه داریم، برطرف کنیم. البته در حال حاضر این سامانه عملیاتی شده و از اول مرداد ماه کمپانیها را اجبار کردهایم که کدهای اصالت خود را از طریق ثبت کالاهایشان در سامانه ما دریافت کنند. با این کار در نهایت کد اصالت را که مربوط به هر کالا است و تعداد موجودیهای انبار کمپانیها گرفته و کد اصالت برایشان صادر میشود.
انتهای پیام
نظرات