امروز یعنی ۲۹ جولای همین روزی است که به نام ببر مزین است و هدف از نامگذاریاش جلب توجه جهان به تعداد اندک ببرهای باقیمانده است تا دست کم همین تعداد اندک بتوانند زنده بمانند؛ زیرا با وضعیتی که این ببرها دارند، به شدت در معرض انقراض هستند و باید زیستگاههای آنها توسعه پیدا کند و آگاهی درباره این مخلوقات در حال انقراض بیشتر شود تا تعداشان از این چیزی که هست کمتر نشود. این روز از سال ۲۰۱۰ و در سنت پترزبورگ روسیه برای حفاظت از ببرها تعیین شده است.
ببر چگونه حیوانی است؟
ببر بزرگترین نوع از گربهسانان است که قد انواع آن تا ۳.۳ متر و وزنشان تا ۳۰۶ کیلوگرم میرسد؛ این حیوان، بومی آسیا و در برخی کشورهای آسیایی نماد و سمبل آنها به حساب میآید. مشخصه اصلی ببر، خطهای عمودی تیره و خز یا موی قرمز-نارنجی است. ببر حیوانی عضلانی و قوی با دندانها و فکی بسیار قوی است؛ دندان نیش ببر به جز کوسه، از همه حیوانات بلندتر است و طول دندانش گاه تا ۹۰ میلیمتر میرسد.
ببرها تنها در صورت پیر شدن و نیافتن غذا و یا داشتن تولههای گرسنه به انسانها حمله میکنند و بیشتر حمله آنها از پشت سر است؛ برای همین در هند روستاییانی که در نزدیکی مناطق حفاظتشده زندگی میکنند ماسکهایی به پشت سر خود میزنند تا ببرها آنها را غافلگیر نکنند.
ببر یکی از تنها حیواناتی است که در اسطورهها و داستانهای فولکولور آسیایی جایگاهی ویژه دارد و حیوان ملی بنگلادش، هند، ویتنام، مالزی و کره جنوبی است.
چند ببر در دنیا هست؟
در سال ۱۹۱۳ تعداد ببرها در جهان ۱۰۰ هزار بوده، اما در سال۲۰۱۳ ، تنها ۳۲۷۴ ببر در جهان بوده و در سال ۲۰۱۴ این تعداد به تنها ۳۰۰۰ قلاده رسید است؛ در واقع ما ۹۷ درصد ببرهای جهان را در ۱۰۰ سال اخیر از دست دادهایم. بیشترین تعداد ببرهای زنده دنیا در هند زندگی میکنند و تخمین زده میشود که ۱۷۰۶ ببر در هند، ۴۴۰ ببر در بنگلادش، ۷۵ ببر در بوتان، ۲۰ ببر در کامبوج، ۴۵ ببر در چین، ۳۲۵ ببر در اندونزی، ۱۷ ببر در لائوس، ۵۰۰ بر در مالزی، ۸۵ ببر در میانمار، ۱۵۵ ببر در میانمار، ۱۵۵ ببر در نپال، ۳۶۰ ببر در روسیه، ۲۰۰ ببر در تایلند و ۲۰ ببر در ویتنام زندگی میکنند.
چرا ببرها کم میشوند؟
ببرها در این صدسال اخیر ۹۳ درصد زیستگاههای خود را به دلیل گسترش شهرها و زمینهای کشاورزی از دست دادهاند و بنابراین در زیستگاههای کوچک، ببرهای کمتری میتوانند زندگی کنند. واقعیت این است که انسانها و ببرها هنوز هم با هم بر سر زمین میجنگند و نتیجه این نزاعها، مرگ ببرها و یا فروش آنها در بازارهای سیاه است. تغییرات آب و هوایی یکی دیگر از دلایل مرگ ببرهاست؛ سانداربانس منطقهای با درختان انبوه بین هند و بنگلادش است که یکی از اصلیترین زیستگاههای کنونی ببرهاست؛ اما این منطقه با بالارفتن سطح آب دریاها تا سال ۲۰۷۰ کاملا به زیر آب خواهد رفت و ببرها دیگر امکان زندگی در این منطقه را نخواهند داشت.
همین تازگیها جسد ۴۰ توله ببر در معبدی به نام "معبد ببرها" در تایلند کشف شد؛ جایی که به نظر میرسید محل نگهداری از ببرهاست، اما بعدا مشخص شد که محل قاچاق و آزار این حیوانات است.
ببرهایی که هستند و ببرهایی که نیستند
ببر سیبری (Siberian Tigers) که به عنوان ببر آمور یا ببر شمال شرق چین نیز شناخته میشود، ببر بنگال (Bengal tigers)، ببر هندوچین (Indochinese tigers)، ببر مالایا (Malayan tigers)، ببر سوماترایی (Sumatran tigers) و ببر جنوب چین (South China tigers) گونههای در قید حیات ببر هستند. اما شرایط سخت زندگی و شکار بیرویه سبب شده تا ببر بالی(Bali tigers)، ببر خزر(Caspian tigers) و ببر جاوان (Javan tigers) منقرض شوند و نمونهای از آنها دیده نشود.
سرگذشت تلخ ببر مازندران
ببر مازندران، ببر هیرکانی، تورانی یا ببر خزر، ببری بوده که در ایران و قفقاز زندگی میکرده و یکی از بزرگترین نوع گربهسانان بوده که شباهت زیادی به ببر سیبری داشته است. آخرین ببر مازندران در ایران و در جایی دیده شده که اکنون پارک ملی گلستان است. مدتها همه امیدوار بودند بتوانند نمونههایی از این ببر را بیابند، اما سال ۱۳۵۰ بعد از جستجوهای فراوان، انقراض این حیوان رسما اعلام شد. دلایل اصلی انقراض این ببرها، کاهش زیستگاههای آنها، شکار، طعمههای مسموم و کاهش غذای آنهاست.
از ببر کاسپین تنها یک نقاشی رنگی و چند عکس و چند پوست به جا مانده؛ عکسها و پوستها نشان میدهند که رنگ ببر کاسپین از ببر بنگال روشنتر و تا اندازهای نارنجی مایل به قرمز و نوارهای عرضی آن باریکتر و منظمتر و به تعداد بیشتر بوده است. موهای بدن ببر کاسپین بلندتر و پُرپُشت تر از ببر بنگال و کوتاهتر از ببر سیبری و جثه آن بزرگتر از ببر بنگال و کوچکتر از ببر سیبری بوده است.
ایسنا- آزاده شمس
انتهای پیام
نظرات