• سه‌شنبه / ۲۹ تیر ۱۳۹۵ / ۰۳:۳۶
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 95040116765
  • خبرنگار : 71282

یک کارشناس بازار کار:

لطفا حقوق پایین کارگران را هم اصلاح کنید

لطفا حقوق پایین کارگران را هم اصلاح کنید

یک کارشناس بازار کار از دولت خواست همچنان‌ که اصلاح حقوق‌های نجومی را در دستور کار قرار داده و از تصویب گذرانده است، برای اصلاح دستمزدهای پایین کارگران و بالا بردن آن نیز اقدام کند.

رحمت الله پورموسی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: اگر دولت در جهت اصلاح حقوق‌های نجومی گام برداشته و سقف آن را تعیین می‌کند، انتظار داریم برای قشر ضعیف کارگری هم چاره‌ای بیندیشد و اصلاح حقوق و دستمزدهای پایین را هم در دستور کار قرار دهد تا عدالت واقعی اجرا شود.

وی با بیان اینکه در شرایط کنونی دیگر انتشار فیش‌های حقوقی دردی از کارگران دوا نمی‌کند، افزود: حس بی اعتمادی در جامعه به خصوص در قشر ضعیف کارگری به وجود آمده و لازم است که دولتمردان به دنبال اجرای قانون و اصلاح خلاءهای قانونی باشند.

پورموسی تاکید کرد: سالهای سال است که به دنبال اجرای صحیح ماده ۴۱ قانون کار برای شاغلان و ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی برای بازنشستگان هستیم، ولی این امر هیچگاه محقق نشده است. بیش از ۸۰ درصد کارگران حداقل حقوق را دریافت می کنند و دریافتی اکثر  مستمری بگیران به یک میلیون تومان هم نمی رسد. در این شرایط وقتی با حقوق های ۳۰ میلیونی و ۵۰ میلیونی و ۲۴۰ میلیون تومانی مواجه می‌شوند حس بی اعتمادی، دلسردی و ناامیدی در آنان به وجود می‌آید.

وی متذکر شد: با این اوضاع انگیزه کارگر معدنی که ۳۵۰ متر زیر زمین و در شرایط سخت و طاقت فرسا مشغول کار است و شش ماه حقوقش به دلیل ناتوانی کارفرما به تعویق افتاده، در مقابل مدیری که پشت میز نشسته و بدون سختی کار حقوق میلیونی می گیرد از بین می رود.

این کارشناس بازار کار با تاکید بر لزوم پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: دولت می تواند با اصلاح حقوق‌های نجومی موجب اشتغالزایی شود و با اصلاح دستمزد کارگران، انگیزه و سطح معیشت کارگران را بالا ببرد.

پورموسی وقوع چنین وقایقی را در کشورهای دیگر بسیار اندک دانست و اظهار کرد: در کشورهای دیگر اجازه نمی‌دهند که کارگر بیش از هشت ساعت در روز کار کند و نیروی کار به لحاظ مالی تامین است و به همین دلیل هیچگاه با حادثه ناشی از کار یا دغدغه کارگران روبه رو نیستند.

وی در پایان متذکر شد: اگر حقوق و دستمزد کارگران به معنای واقعی اصلاح شود، ریشه بسیاری از بزهکاری‌ها، ‌ناهنجاری‌ها و آسیب‌های اجتماعی هم  شناسایی می شود و بازار کار و اشتغال سامان می یابد، در نتیجه فرد از شغل خود و بودن در کنار خانواده لذت می برد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۰۸:۲۳

بایستی قانون مدیریت خدمات کشوری برای بازنشستگان هم اصلاح شود و تنها اصلاح حقوقهای نجومی دردی را دوا نمی کند. دولت بداند انتخابات نزدیک است و تا دیر نشده دلی را بدست آورد (حدود 10 میلیون خانواده بازنشسته داریم)

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۰۸:۳۱

کارگرا با این حقوقایی که دارن چه میدونن لذت گردش و وقت برای خانواده داشتن یعنی چی؟ همین که کارگر بتونه کرایه خونه بده و نون و برنج و گوشت بخره باید خدا رو شکر کنه. حق همین کارگرای زحمتکش چندین سال تو فیش حقوقی مدیراست. آخرش هم کارگرا باید تاوان پس بدن و در هر صورت به ضرر کارگر جماعته

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۰۸:۴۲

من نیروی شرکتی در یک اداره هستم. فوق لیسانس و دارای سه سال سابقه کار. حقوق من با حقوق همکارم که دیپلم هست برابره!! چرا مدرک تحصیلی در قانون کار دیده نشده است؟؟؟

avatar

به اکسانی که از حق مردم بردند و خوردند رسیدگی میکنید؟ آیا به حقوق آنها هم که حقشان خورده شده توجه دارید؟!! من یک کارمند با مدرک لیسانس و 29 سال سابقه فقط حقوقم دومیلیون و هشتصد هزار تومن است. آیا این ظلم نیست؟ پس کی رسیدگی خواهید کرد؟ نوشدارو بعد از مرگ سهراب؟!!!

avatar
۱۳۹۵-۰۴-۲۹ ۱۲:۵۱

با سلام. قانون یکسان سازی حقوق و مزایا چرا اجرایی نمیشود؟ چه تفاوتی میان کارگران و کارمندان سازمان تامین اجتماعی و دیگر وزارتخانه ها وسازمانها و شهرداری است؟! حقوق و مزایا، بن و دیگر امکانات و خدمات خیلی متفاوت و متمایز است. این درحالی است که سازمان تامین اجتماعی از دولت مطالباتی دارد، در صورتیکه دیگر ارگانها به دولت بدهکارند. ایا نباید بودجه وسرمایه کارگران وکارمندان زحمتکش و فعال جهت رفاه و سلامت خودشان هزینه شود؟ چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است!