از میان دعوتشدگان دکتر «نصرت حیدری» - اصولگرا و مدیرمسئول «باختر ایلام» و «منیژه زیبایی» - اصلاحطلب و مدیرمسئول «شکوه آزادی» در این میزگرد حاضر شدند.
به گزارش ایسنا، «منیژه زیبایی» - فعال رسانهای اصلاحطلب در پاسخ به سوالی در خصوص زمینههای ظهور و بروز پوپولیسم ، اظهار کرد: در ایران امروز طبقه متوسط به علت رکود اقتصادی چند سال اخیر به سمت دغدغههای معیشتی گرایش پیداکرده و آسیبپذیر شده با این حال این طبقه آگاهی تاریخی دارد و نسبت به سرنوشت خود و کشور احساس وظیفه میکند، ازاینرو توجه به طبقه متوسط و تقویت آن، میتواند به دفع پوپولیسم در جامعه کمک نماید و من اعتقاددارم در سال 96 طبقه متوسط راه درست را که همان حمایت از دولت روحانی است برمیگزینند.
«نصرت حیدری» - روزنامهنگار اصولگرا و صاحب امتیاز نشریه «باختر امروز» نیز با اشاره به زمینههای ظهور و بروز پوپولیسم، وجود بحران اقتصادی را در تقویت گفتمان چهرههایی همچون محمود احمدینژاد را مهم دانست و گفت: در انتخابات 96 آقای روحانی باید پاسخگوی طیفی از توده باشد که در تنگنای شدید اقتصادی و رکود موجود به منتهیالیه فلاکت رسیدهاند و احمدینژاد را منجی خود میدانند.
وی با اشاره به موضوع نفت و تأکید بر موضوعات حوزه اقتصاد سیاسی ایران، تحلیل آینده توسعه ایران را تقریباً بسیار سخت دانست و افزود: حتی مطالعات جامعهشناسی سیاسی و اندیشمندان برجسته این حوزه از درک دقیق چگونگی حرکت جامعه ایران عاجز ماندهاند.
پرونده دولت در حوزه اقتصاد مثبت اما همچنان در تنگنا
زیبایی با تقسیمبندی عملکرد دولت به دو حوزه سیاست خارجی و سیاست داخلی، قطعاً و بنا بر واقعیات و نظر کارشناسان امر، باید کارنامه سهساله دولت تدبیر و امید را بررسی کرد و گفت: در این راستا در حوزه سیاست خارجی و با عنایت به دو موضوع اصلی این حوزه یعنی پرونده هستهای و موضوعات ما در خاورمیانه، میتوان کارنامه سیاست خارجی دولت در حوزه پرونده هستهای را مثبت و قابل دفاع ارزیابی کرد. چنانکه میدانیم مسئله اصلی کشور موضوع مذاکرات هستهای و پیچیدگیهای خاص آن بود که معضلات ایجادشده از قبل آن ازجمله تحریمهای بانکی، تحریمهای نفتی، دارویی و صنعتی تجاری که کشور را دچار رکود کرده بود و یا تأثیر عمیق این مناقشه بر بازنمایی یک چهره منفی از ایران در جهان در اثر تبلیغات گروههای رسانهای و حرکات ناشیانه دولت قبل، چهره سیاسی کشور را در جهان مخدوش و وارد مدار بسیار خطرناکی نموده بود. مثلاً در اثر تبلیغات سو دشمنان در جهان سمتوسوی برنامه هستهای ایران ساخت بمبهای اتمی نشان داده میشد که خوشبختانه دولت به خوبی توانست این پرونده را به نتیجه مطلوب که همان برجام بود برساند و میتوان در این راستا عملکرد دولت را مثبت ارزیابی کرد. من عمیقاً به استراتژی دولت در مذاکرات هستهای که مبتنی بر گفتمان برد-برد بود اعتقاددارم و با تکیه بر همین رویکرد بود که هم توان غنیسازی کشور حفظ شد و هم تحریمها حذف شدند و هم صفحات تیره از چهره جهانی کشور زدوده شد.
زیبایی در ادامه با اشاره به اهمیت مذاکرات هستهای و برجام گفت: اگر این مذاکرات به نتیجه نمیرسید ما در راستای اهداف بیگانگان که در این ماجرا به دنبال ایران هراسی و ایرانی که سازنده بمب اتمی است حرکت میکردیم و بر مبنای مصاحبهای که دکتر صالحی با خبرگزاریها انجام دادند دو نتیجه کلی برایمان متصور بود. یا تحریمها با شدت بیشتری ادامه مییافت که کار را برای مردم و دولت سختتر میشد و ما سرنوشتی شبیه کره شمالی مییافتیم و یا اینکه به سمت درگیری نظامی همچون موضوع بمباران نیروگاههای هستهای لیبی گام برمیداشتیم که هر دو حالت برای کشور عواقب وحشتناکی در پی داشت.
زیبایی با اشاره به مزایای برجام و ضرورت توجه ضررهای ناشی از تحریمهای جهانی به اقتصاد کشور گفت: از فواید مهم برجام یکی امنیت و آرامشی بود که از طریق پاک کردن چهره کشور در سطح بینالمللی محقق شد و نگاههای جهانی را در مورد ما تلطیف نمود و مورد بعدی حذف تحریمهای گستردهای بود که سالها ایران را گرفتار کرده بود. گرچه مردم ما در برابر زیادهخواهی غرب مقاومت کردند اما این تحریمها جز ضرر چیزی برای ما نداشت و تداوم آن بسیار خطرناک بود. اینک اما برجام موجبات ارتقا جایگاه بینالمللی ایران، ترمیم و توسعه روابط خارجی، بازنمایی یک تصویر مناسب از ایران و کاهش ایران هراسی بسیار مؤثر بود.
زیبایی در ادامه با اشاره به وضعیت سیاست خارجی کشور در حوزه خاورمیانه گفت: با توجه به معضلات خاورمیانه ازجمله موضوعات موجود در عراق، بحرین و ... و البته با عنایت به روابط تاریخی و استراتژیک ایران با کشور سوریه، تقابل با عربستان سعودی در بلندمدت به نفع هیچیک از طرفین نیست و جز آسیب رهاوردی برای مردم منطقه نخواهد داشت. انتظار میرود دولت پس از حل مسئله هستهای، این موضوع و حل دیپلماتیک مخاصمات و موضوعات دوجانبه با عربستان را حل نماید و به تعامل مناسبی در زمینههای مختلف برسند چراکه با توجه به برآمدن داعش، حضور قدرتهای جهانی در منطقه و معضلات خاورمیانه، نحو احسن و راه بهتر در کاهش تقابل این دو کشور است و منافع آن قطعاً برای مردم منطقه و هم مردم هر دو کشور ملموس خواهد بود.
منتقدان شرایط زمان پیروزی روحانی را فراموش نکنند
«نصرت حیدری» هم با اشاره به اهمیت توجه به بستر زمانی و مکانی فعالیت دولت تدبیر و امید گفت: شرایط به قدرت این دولت در نحوه نقد و بررسی ما از عملکرد دولت مهم است و در این راستا پرونده دولت در سیاست داخلی از اهمیت ویژه برخوردار است. ازآنجاکه در دو دولت "اصلاحات" و "عدالتمحور" ما با ظهور و بروز پدیده رادیکالیسم مواجه بودیم، هزینههای زیادی چه در سطح داخلی و چه در سطح بینالمللی به کشور وارد شد که در نتیجه این رویه، جامعه به گفتمان سوم که مورد تأکید دولت تدبیر وامید است و از آن با عنوان «اعتدال" یاد میشود رأی دادند که این دولت نیز خوشبختانه با دمیدن آرامش و امنیت به فضای کشور به گسترش همدلی البته به صورت نسبی در میان دو جریان عمده سیاسی کشور کمک کرد و در این راستا در پرونده سیاست عملکرد مثبتی از خود به نمایش گذاشته است. تجلی این رویکرد را میتوان به عینه در انتخابات مجلس دهم مشاهده کرد که دو جریان عمده کشور هر دو در مجلس حضور دارند که این مجلس خردمند و عقلانی قطعاً فوایدی خواهد داشت و این فواید به زودی قابللمس و مشاهده خواهند بود چراکه این مجلس نیز سر آن دارد تا گفتمان جدید شکلگرفته در کشور را دوام و قوام بخشد.
حیدری با اشاره به حجم بالای معضلات کشور در حوزه اقتصادی، در خصوص عملکرد دولت یازدهم نیز گفت: نباید حال و هوای روزهای نخستین پیروزی دولت تدبیر و امید را فراموش کرد. پیش از شروع به کار این دولت صدور نفت ما به یکسوم رسیده بود، درآمدهای ارزی کشور افول شدیدی پیداکرده بود، تورم از بیست درصد عبور کرده بود، بیکاری و معضلات اجتماعی رو به فزونی بود و تحریمهای گسترده بر اقتصاد ایران مهار زده بود و در این شرایط رشد اقتصادی منفی، رکود و تورم تنها پیامهایی بود که از اقتصاد مخابره میشد. اکنون اما بنا بر گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم به حدود ده درصد رسیده است و مردم یک ثبات اقتصادی مناسبی را در بازار مشاهده میکنند که یک توفیق نسبی برای دولت یازدهم است. موضوع شوکهای ارزی و قیمتهای نوسانی آن موضوع دیگری بود که تبعات شدیدی بر اقتصاد ایران داشت و قیمتها به صورت آنی و دائمی رو به فزونی بود که در این راستا ثبات ایجادشده توسط دولت در حوزه نرخ ارز یک گام مناسب در جهت ایجاد ثبات اقتصادی در کشور بوده است. مورد بعدی نیز که بسیار مهم است برنامهریزی و عملیاتی نمودن افزایش درآمدهای ارزی از طریق صادرات نفت و فرآوردههای آن است که خواه ناخواه با توجه به سهم درامدهای نفتی در کل درآمد کشور این گام در روند رشد اقتصادی کشور مؤثر است و باعث تزریق نقدینگی به زیرساختهای کشور مؤثر است. از دیگر سو دستیابی به سهم مناسب از بازار نفت و کسب جایگاه ایران در اوپک موردی است که میتواند بسیار موردتوجه قرار گیرد.
عملکرد دولت در سیاست خارجی موفقیتآمیز بوده است
وی در ادامه با اشاره به تصمیم جمعی ارکان نظام در خصوص حل پرونده هستهای گفت: برای ادامه مسیر و رسیدن به رونق و ایجاد اشتغال لازم است همه ارکان نظام به کمک دولت بیایند. در پرونده هستهای پس از اطمینان از اجماع در داخل بر سر حل موضوع پرونده هستهای، با اتخاذ راهبردهای مناسب توانست در این حوزه به موفقیت برسد. یکی از دلایل عمده این موفقیت البته نگاه دولت به پرونده هستهای بود. ما سالها بر حقوقی بودن پرونده هستهای ایران در مجامع بینالمللی تأکید داشتیم و این در حالی بود که مدیریت پرونده را در اختیار شورای عالی امنیت ملی قرار داده بودیم. نخستین گام مثبت دولت در این راستا تفویض اختیار به وزارت امور خارجه بود که مأموریت ذاتی آن نیز در راستای مدیریت پرونده هستهای است باعث شد تا روند حلوفصل این مناقشه بینالمللی تسهیل شود که این امتیازی مثبت در باب کارنامه سیاست خارجی دولت یازدهم است.
حیدری با اشاره به ساختارهای ساحت دیپلماسی در جهان امروز خاطرنشان کرد: روندهای دیپلماتیک مستلزم گذشت زمان و صرف هزینه هستند و با توجه به پیچیدگیهای موجود در برجام، به مرور زمان ساختارهای پولی، مالی و حقوقی موردنظر در برجام محقق میگردند. معمولاً در دیپلماسی موضوع اصلی نحوه امتیاز دادن و امتیاز گیری است و طرح هوشمندانه تئوری برد-برد باعث شد تا طرفهای غربی مجاب به پذیرش حقانیت ایران، توافق هستهای و رفع تحریمهای گسترده شوند. ما نباید بزرگی کار را فراموش کنیم چراکه در مذاکره با آمریکا و قدرتهای بزرگ توانستیم به موفقیتهای مناسبی برسیم و ضمن دستیابی به حقوق حقه خود در دانش هستهای، نهتنها از ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل و شورای امنیت خارج شدیم که به جهانیان اثبات نمودیم که غنیسازی ایران کاملاً صلحآمیز بوده و ایران هرگز تهدیدی برای صلح جهانی نبوده و نیست. با عنایت به همه این موارد ما در مجموع میتوانیم عملکرد دولت در حوزه سیاست خارجی را مثبت ارزیابی کنیم و به دستاوردهای برجام به دیده مثبت و امیدوارکننده بنگریم.
وی در پاسخ به گفتههای منیژه زیبایی در خصوص خاورمیانه با اشاره به وضعیت منطقه و رویکرد دولت در خصوص عربستان سعودی گفت: تفاوت ماهوی میان مسئله هستهای و مسئله عربستان سعودی وجود دارد. تقابل ایران و عربستان حاصل رقابت ایدئولوژیک دو کشور است و تجلی آن را به عینه میتوان در عراق، سوریه، یمن و لبنان دید و لازم است به صورت ویژه به آن پرداخت.
این فعال سیاسی اصولگرا در ادامه داد: با در نظر گرفتن فضای موجود در کشور در ابتدای شروع به کار دولت تدبیر و امید که بهشدت نامتعادل بود و تحت تأثیر معضلاتی که از دولت دهم بجای مانده بود، دولت یازدهم در خدمتگزاری به مردم روند مثبتی داشته است. یادمان باشد که این دولت میراثخوار توشهای تلخ از تحریمهای گسترده تا کاهش تولید نفت و از رکود گسترده اقتصادی تا تورم افسارگسیخته بود و اعتماد عمومی به دولت بهشدت کاهش یافته بود.
اجرا: سجاد صیدی
تنظیم : محمدحسین شاوردی
بخش دوم این میزگرد به زودی منتشر خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات