مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور گفت: در حال حاضر که نوجوانان و جوانان ما در محاصره انواع خطرها از جمله مواد مخدر، مشروبات الکلی، مواد روانگردان، وجود ۱۰۰ شبکه ماهوارهای برای ترویج پورنو گرافی و بیش از ۵۰ سایت فارسی برای ترویج تولید و مصرف مواد، این سؤال مطرح است آیا در فرایند تربیت فرزندان، والدین آنان را برای مواجهه با موقعیتهای پرخطر آماده کردهاند؟.
به گزارش سرویس «اجتماعی» ایسنا؛ حمید صرامی با اشاره به اینکه اعتیاد دغدغه اصلی بیش از ۹۰ درصد آحاد جامعه کشور است افزود: ۵۵ درصد والدین بعد از۳ تا ۵ سال از اعتیاد فرزندان خود مطلع میشوند که این امر ناشی از فقر آگاهی و کتمان است. اعتیاد همهگیر است و هیچ قشری از این آسیب مصون نیست.
به گفته صرامی؛ خشونت، روابط سوء جنسی، انجام فعالیتهای غیرقانونی، ناامیدی منجر به خودکشی، صدمات اتفاقی و شکست تحصیلی از دیگر دغدغههای والدین از تجربههای مخاطرهآمیز برای فرزندانشان است.
وی در ادامه نسل جدید را ساکنین دنیای مجازی عنوان کرد و افزود: نسل جدید به شخصیتهای متزلزل گرفتار شدهاند. نسل جدید نسلی ستیزهجو، پرخاشگر، تنوعطلب، مدگرا و متمایل به آرایش، بیعلاقه به پند و نصیحت، فاقد احساس مسئولیت و ... هستند و این نسل در برابر فقر مباحث علمی و آموزشی والدین هر کاری انجام میدهد.
صرامی تصریح کرد: فقر مهارتهای فرزند پروری عوامل بروز آسیب در کشور را رقم میزند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این سؤال که چه کسانی در معرض خطر مصرف مواد هستند؟ گفت: عدم روابط نیرومند و صمیمی در خانواده، بروز خشونت بین زوجین، اختلاف شدید خانوادگی و.. از جمله عواملی است که افراد را بیشتر در معرض خطر مصرف مواد قرار میدهد.
به گفته این مدرس دانشگاه، اختلاف شدید خانوادگی ۵۷ برابر احتمال گرایش افراد به رفتار پر خطر را افزایش میدهد.
مشاور دبیرکل ستاد یادآور شد: عدم نظارت از سوی والدین بر رفتار فرزندان، ضعف پیوند با مدرسه، بینظمی اجتماعی، عزت نفس پایین، دارای خود پنداره منفی، ضعف در مهارتهای اجتماعی و ضعف در کنترل هیجان منفی مانند خشم میزان آسیبپذیری و رفتارهای پرخطر را افزایش میدهد.
صرامی افزود: اساسیترین مولفههایی که والدین برای تربیت فرزندان خود به کار برده و بر رشد فرزندان تأثیر مستقیم دارد، بهبود کارکرد خانواده، شیوههای نظارت و بیان انتظارات و قواعد مشخص است.
وی با بیان اینکه والدین را نمیتوان در یکی از سبکهای فرزند پروری به طور کامل مشاهده کرد افزود: اگر والدین مهارتهای لازم و اطلاعات کافی داشته باشند زندگی سالم خواهند داشت.
صرامی در ادامه گفت: یکسری سوالاتی مطرح میشود در خصوص اینکه میزان آگاهی والدین از خلق فرزندان، میزان شناخت از دوستان فرزندان، میزان معنویت آنها، چقدر فرزندان مهارت برنامهریزی و تصمیمگیری و اعتماد به نفس دارند و... و در واقع اگر والدین نتوانند به این سؤالات پاسخ دهند باعث افزایش میزان آسیبپذیری فرزندان خود خواهند شد.
وی تصریح کرد: در گذشته یک پدر و مادر میتوانستند چند فرزند را به خوبی تربیت کنند ولی امروزه به دلیل پیچیدگی روابط اجتماعی یک پدر و مادر باید نقش چند مادر و چند پدر را در تربیت یک فرزند انجام دهند تا در تربیت فرزند موفق شوند.
مشاور دبیرکل ستاد در ادامه با اشاره به والدین منطقی که یکی از سبکهای فرزند پروری است به لزوم داشتن تفاهم با یکدیگر تاکید کرد و در تشریح آن گفت: اسکنهای مغز زن و مرد حکایت از داشتن تفاوتهای بنیادین در ساختار مغز و در نتیجه رفتار آنان است، بنابراین ضرورت دارد همسران شناخت کافی از توانایی و ناتوانایی یکدیگر پیدا کنند.
صرامی به ایجاد شادابی و انگیزه در منزل تاکید کرد و افزود: هنگامی که نشاط از طریق خانواده ایجاد شود فرزندان به هیچوجه به سمت روشهای نامتعارف برای به دست آوردن شادابی نمیروند.
وی افزود: همچنین حضور فیزیکی و روانی در منزل و گرمیبخشی به محیط منزل و سیراب کردن فرزندان از محبت، همچنین دوری کردن از نظارتهای سختگیرانه یا بسیار ملایم در سبک فرزند پروری بسیار قابل اهمیت است.
وی تاکید کرد: در صورت بروز زمینههای انحراف فرزندان، والدین باید به دور از خشم و برخورد تهاجمی مسئله را حل کنند.
مشاور دبیرکل ستاد در بخش دیگری از سخنان خود از ضرورتهای مورد نیاز والدین را ایجاد میکروسکوپ ذهنی در منزل، برای شناخت باکتریهای فرزندان با هدف جلوگیری از انحراف احتمالی آنان عنوان و تصریح کرد: انتقاد به رفتار خاص فرزندان به جای زیر سؤال بردن کلیه رفتارهای آنان و پرهیز از برچسبهای نامناسب، دوری از نصیحت و پندهای تکراری فرزندان، توسعه معنویت در منزل، تعیین قوانین شفاف و روشن در منزل با مشارکت فرزندان و دوری از اعمال قوانین انضباطی خشک از دیگر ضرورتهای مورد نیاز والدین در تربیت فرزندان است.
صرامی گفت: ارتباط مؤثر باعث ایجاد احساس آرامش و غرور، عزت نفس، عدم دروغگویی، بالارفتن انتظارات واقعی از خود و... خواهد شد.
وی تصریح کرد: خانوادههایی که فاقد ارتباط مؤثر با فرزندان هستند با خصلتهایی مثل احساس حقارت، بروز افکار منفی، پایین آمدن عزت نفس، بروز مشکلات عاطفی، بروز خلق و خویهای خشمگینانه، بروز بیبرنامهگی و افت تحصیلی، اقدام به فرار از منزل و ... مواجه خواهند شد.
به گزارش ایسنا، دکتر سیدرضا جوادیان مدیر امور فرهنگی دانشگاه نیز در سخنانی در این نشست با اشاره به تفاوت فاحش سبک فرزند پروری امروزه نسبت به سالهای گذشته به اهمیت مهارت فرزند پروری اشاره کرد و افزود: امروزه به موضوع مهارتهای فرزند پروری تحت عنوان یک مهارت و فن بیان میشود.
وی افزود: با توجه به تضادها و تعارضاتی که وجود دارد، برگزاری چنین نشستهایی با این موضوع ضروری است.
به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از تضادهایی که امروزه با آن مواجه هستیم بحث بمباران اطلاعاتی است که باعث ایجاد شک و تردید در شیوه تربیت صحیح فرزندان شده است.
انتهای پیام
نظرات