• یکشنبه / ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۷:۱۲
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 95021911692
  • منبع : نمایندگی خوزستان

ایدنی: احقاق حقوق ماماها با چالش‌های مهمی مواجه است

ایدنی: احقاق حقوق ماماها با چالش‌های مهمی مواجه است

ایسنا/خوزستان رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با وجود نیازهای موجود در سطح جامعه، احقاق حقوق ماماها به عنوان بخشی عظیمی از جامعه، به طور شایسته امکان‌پذیر نبوده است و امروز نیز با چالش‌های مهمی در این زمینه مواجه هستیم.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با وجود نیازهای موجود در سطح جامعه، احقاق حقوق ماماها به عنوان بخشی عظیمی از جامعه، به طور شایسته امکان‌پذیر نبوده است و امروز نیز با چالش‌های مهمی در این زمینه مواجه هستیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خوزستان، دکتر اسماعیل ایدنی در مراسم تجلیل از ماماهای نمونه خوزستان که امروز(19 اردیبهشت ماه) در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، اظهار کرد: ماماها تنها گروه از کارکنان حوزه سلامت هستند که با بیمار سرو کار ندارند زیرا مادران باردار بیمار نیستند ولی باقی کارکنان حوزه سلامت عمدتا با بیمار سروکار دارند.

وی افزود: جمعیت مامایی ایران در کل جامعه پزشکی و جامعه مدنی حوزه سلامت، جمعیتی قابل توجه و سرمایه اجتماعی عظیمی است. ماماها همچنین در این حوزه بسیار تاثیرگذار هستند و نیرو و قدرت اجتماعی بسیار خوبی در جامعه مامایی کشور ما وجود دارد؛ جمعیت مامایی به ویژه تاثیرگذاری مناسبی بر تصمیم‌گیری‌های حوزه سلامت دارد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: با وجود نیازهای موجود در سطح جامعه، احقاق حقوق ماماها به عنوان بخشی عظیمی از جامعه، به طور شایسته امکان‌پذیر نبوده است و امروز نیز با چالش‌های مهمی در این زمینه مواجه هستیم.

وی ادامه داد: بهتر است به بخشی از چالش‌های موجود از نگاه درون‌صنفی پرداخته شود و بخش دیگر نیز مسائلی هستند که باید خارج از صنف و با تمرکز بر سرمایه و قدرت اجتماعی پیگیری شود.

ایدنی با اشاره به تبیین و تفسیر جایگاه مامایی در کشور، گفت: در این مورد باید بسیار جامع‌نگر و کلی به نظام سلامت نگاه شود. یکی از خطاهایی که در حوزه آموزش پزشکی در کشور ما و بسیاری از کشورها تا پیش از قرن 21 وجود داشت، نگاه فردگرایانه به حوزه سلامت و درمان بود که با آغاز قرن 21، این رویکرد در کل جهان تغییر کرد. بنابراین اکنون نگاه آموزش نوین پزشکی از فردگرایی به جامعه‌گرایی تغییر یافته است.

وی افزود: اکنون همچنان در بسیاری از مراکز درمانی و صنف‌های پزشکی نگاه فردگرایانه وجود دارد. در نگاه فردگرایانه، تعادلات درون‌صنفی عمده می‌شود و منافع یکدیگر را در نادیده گرفتن دیگر گروه‌ها می‌بینند که این مشکل، بخشی از معضلاتی است که در جامعه پزشکی و درمانی ما وجود دارد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور بیان کرد: بخش بسیاری از نیروها و قدرت اجتماعی که اکنون در جامعه پزشکی و به ویژه در کل نظام فعالان حوزه سلامت ما وجود دارد، صرف تعارضات درون‌صنفی می‌شود که این وضعیت می‌تواند سرمایه و نیروی اجتماعی را تقلیل دهد و پیگیری مطالبات از مراکز دیگر را با چالش مواجه کند.

وی گفت: اگر نگاه جامعه‌گرایانه به حوزه سلامت داشته باشیم، برای همه جایی در این نگاه وجود خواهد داشت؛ همه ما قطعاتی از پازلی هستیم که هدف اصلی آن تامین و مراقب سطح سلامت و افزایش طول عمر باکیفیت برای جامعه است.

ایدنی اظهار کرد: مشکل خاصی که در حوزه مامایی در کشور ما وجود دارد این است که اطلاع نداریم که چه تعداد از جامعه مامایی در بخش‌های مختلف مشغول هستند و چه تعداد کارهای اداری و درمانی انجام می‌دهند. همچنین تحلیل‌هایی که درباره آینده مامایی در کشور ما مطرح می‌شود، چندان مبتنی بر شواهد نیست.

وی افزود: اکنون سیاستگذاران و تصمیم‌سازان مملکتی می‌گویند که ما با افزایش حجم دانش‌آموختگان مامایی در کشور مواجه هستیم و توصیه می‌کنند که ورودی دانشگاه‌ها را کاهش دهیم؛ در حالی که این موضوع تا چه حد مبتنی بر شواهد است، مشخص نیست. بنابراین شاید در بخش فعالان صنفی مامایی کشور، اولین بخش جامعه پزشکی است که باید بیشتر تلاش و سرمایه‌گذاری کند.

ایدنی ادامه داد: سیاستگذاری‌ها برای آینده مامایی در کشور ما باید مشخص شود و شاید این موضوع، اولین گامی باشد که بتوان مطالبات صنفی جامعه مامایی کشور را پیگیری کرد.

وی عنوان کرد: در میان حوزه‌های طب، حوزه‌هایی به طور دائم در حال تغییر هستند و در صورتی که توانمندی‌ها را متناسب با ظرفیت‌ها و فرصت‌های جدید، تغییرات تکنولوژیکی که درجهان رخ می‌دهد، پیش نبرد، در میدانه تجربه و رقابت با تکنولوژی عقب خواهیم افتاد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: شاید اولین گام این باشد که به ماما تنها به عنوان یک درمانگر یا عامل زایمان نگاه نشود زیرا ظرفیت‌های دیگری از جمله بهداشت خانواده و بهداشت باروری وجود دارد که با پرداختن به آنان می‌توان بسترهای کاری جدید را برای جمعیت ماماها تعریف کرد.

وی بیان کرد: در 2 سال گذشته پوشش تیم‌های سلامت خوزستان در حوزه مامایی از 50 درصد به 100 درصد رسیده و این موضوع بستری جهت اشتغال‌زایی فراهم کرده است. بنابراین باید متناسب با ظرفیت‌های جدیدی که در حوزه اشتغال ایجاد می‌شود، علاقه‌مندی ایجاد شود.

ایدنی عنوان کرد: با وجود این‌که جمعیت ماما عضو سازمان پزشکی هستند و پروانه اشتغال دارند، ولی متاسفانه سازمان‌های بیمه‌گر در سطح ملی و استانی در مورد خدماتی که ماماها ارائه می‌دهند، استانداردهای چندگانه دارند. استانداردهای چندگانه موضوعیت ندارند و بنابراین هنگامی که ساختارهای سلامت تغییر کرده و به یک فرد می‌تواند به صورت مستقل خدمات ارائه دهد و مسئولیت مدنی در مقابل ارائه خدمات وجود دارد، لازم است که سازمان‌های بیمه‌گر نیز این نگاه و به ویژه نگاه اقتصادی به این موضوع داشته باشند.

وی با بیان این‌که تاکید بر افزایش و ترویج زایمان طبیعی است، گفت: زایمان طبیعی در حقیقت یک زایمان فیزیولوژیک است و سزارین نباید جایگزین آن شود ولی با وجود پیشرفت در ترویج زایمان طبیعی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی اهواز، همچنان میزان سزارین در بخش خصوصی در خوزستان بالا است. در این شرایط، دانشگاه مشوق‌های خوبی برای ترویج زایمان طبیعی پیش‌بینی شده است.

رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به سختی کار ماماها، بیان کرد: از سالیان گذشته به دلیل کمبود نیروی پرستاری در بیمارستان‌ها، برخی از همکاران با مدرک تحصیلی مامایی به عنوان نیروهای پرستاری در بخش‌های مختلف مشغول به کار هستند و بنابراین پیگیری مطالبات سختی و دشواری کار مامایی که باید به عنوان مشاغل سخت در نظر گرفته شود، با چالش مواجه شده است و شاید به شکلی که باید، به خوبی پیگیری نشده است.

وی با بیان این‌که اشتغال ماماها در مراکز بهداشتی به عنوان یک چالش در سطح کشور مورد بحث بوده است، گفت: در نظام بهداشتی ما تغییر رویکردی وجود دارد که این تغییر رویکرد، ظرفیت‌های جدیدی برای اشتغال کلیه دانش‌آموختگان حوزه پزشکی و درمانی ایجاد می‌کند و بنابراین باید به این موضوع به عنوان یک فرصت نگاه کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha