رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی دریای خزر را بزرگترین حوضه آبی داخل خشکی در جهان توصیف کرد و گفت: به منظور دفع اثرات تغییر اقلیم و تهدیدات آن در محیط زیست دریا اقدام به برگزاری کارگاه آموزشی بینالمللی تغییر اقلیم و دریای خزر با حضور نمایندگان کشورهای حاشیهای دریای خزر کردهایم.
به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، دکتر ناصر حاجیزاده ذاکر در کارگاه آموزشی تغییر اقلیم و دریای خزر با تاکید بر این که فرآیندهای اقیانوسی، تغییر در تابش خورشیدی دریافت شده توسط زمین از عوامل تاثیرگذار بر تغییر اقلیم در جهان است، افزود: علاوه بر آن فورانهای آتشفشانها و تغییرات ناشی از فعالیتهای بشری از دیگر عوامل تاثیرگذار در تغییر اقلیم در جهان است و این در حالیست که امروزه تغییرات ناشی از فعالیتهای بشری مسبب اصلی گرمایش جهانی بوده که در اثر افزایش گازهای گلخانهای در جو است.
وی دریای خزر را بزرگترین حوضه آبی داخل خشکی جهان و در مرز قاره آسیا و اروپا دانست و ادامه داد: در حال حاضر 5 کشور ساحلی ایران، جمهوری آذربایجان، فدراسیون روسیه، قزاقستان و ترکمنستان تحت تاثیر اثرات ناشی از تغییر اقلیم هستند.
به گفته وی تغییر تراز آب دریای خزر، تغییر مسیر جریانات دریایی، گسترش بیابانزایی بویژه در سواحل شرقی آن، افزایش فراوانی توفانهای دریایی، افزایش دمای سطح آب، کاهش تنوع گونهای و بومسازگان دریایی و ورود گونههای مهاجم از جمله اثرات تغییر اقلیم بر دریای خزر هستند که خسارت زیادی به اکوسیستم ساحلی و سازههای کشتیرانی و صیادی به همراه دارند.
حاجیزاده با تاکید بر این که در این کارگاه نمایندگانی از کشورهای روسیه، ترکیه، عراق، لبنان، پاکستان و آذربایجان حضور دارند، یادآور شد: در این کارگاه با حضور نمایندگان این کشورها به تبادل نظر در خصوص اثرات تغییر اقلیم بر دریای خزر میپردازیم.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی، تغییرات آب و هوایی را یک مساله اساسی در حوزه اقیانوس شناسی دانست و خاطرنشان کرد: تغییرات آب و هوا به صورت موثر در دریاها و اقیانوسها چه به لحاظ کاهش تراز آب و چه به لحاظ درجه حرارت و شوری تاثیر دارد.
وی با اشاره به مطالعات جهانی در خصوص اثرات تغییرات اقلیم بر روی محیط زیست و دریاها یادآور شد: مطالعات زیادی در خصوص تغییرات اقلیم بر روی دریای خزر صورت گرفته است، از این رو برگزاری این کارگاه آموزشی میتواند در تبادل اطلاعات در این حوزه موثر باشد.
حاجیزاده ادامه داد: این کارگاه آموزشی با همکاری شبکه علمی کشورهای اسلامی و حمایت مالی کامستک در پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی از امروز آغاز میشود و تا روز 21 اردیبهشت ماه ادامه دارد.
حاجیزاده خاطرنشان کرد: این کارگاه آموزشی با هدف درک اثر تغییر اقلیم و تهدیدات آن بر محیط زیست دریاهای محصور در خشکی با تاکید بر دریای خزر، تبادل دانش در مورد طرحهای اجرایی تغییر اقلیم برای مدیریت آمادگی در برابر خطر و تبادل دانش و تجربه کشورهای عضو در زمینه تاثیر اقلیم در محیطهای دریایی برگزار میشود.
انتهای پیام
نظرات