بیشتر سطح سیاره ما را آب پوشانده اما هنوز درباره وضعیت متغیر اعماق دریاها و اقیانوسها دانش کافی نداریم.
به گزارش سرویس محیط زیست ایسنا، به گفته کارشناسان محیط زیست در حال حاضر شناخت ما از آنچه در اعماق دریاها و اقیانوسها میگذرد، کافی نیست و این در حالی است که بیش از 70 درصد سطح سیاره ما را آب پوشانده است.
کارشناسان یک طرح پژوهشی در اروپا موسوم به «توسعه ابزار نوآورانه برای درک بهتر تنوع زیستی در دریاها و ارزیابی وضعیت زیست محیطی» در کشتی روی دریای بالتیک با گردآوری دادهها درباره اجزای مختلف تنوع زیستی در دریای بالتیک قصد دارند وضعیت زیست محیطی این دریا و دریاهای دیگر را ارزیابی کنند.
داده هایی که این کارشناسان مشغول جمع آوری آن هستند مربوط به فیتوپلانکتونها، یعنی باکتریها و گیاهان میکروسکوپی و همچنین ژئوپلانکتون ها یعنی جانوران میکروسکوپی اعماق دریاهاست.
به گزارش یورونیوز، دانشمندان این طرح در فنلاند، نمونه آب را در قسمتها و اعماق مختلف دریای بالتیک میگیرند و آن را تحت آزمایش قرار میدهند. نوع و مقدار پلانکتونها و همچنین میزان شوری آب و غلظت اکسیژن موجود در آن، اطلاعات زیادی درباره محیط زیست دریا در اختیار دانشمندان این طرح قرار می دهد.
البته اینها بخشی از اطلاعاتی است که به طور مداوم گردآوری می شود. دامنه تحقیقات آنها از میکروارگانیسم تا انواع پرندگان و دیگر پستانداران را در بر می گیرد.
«آنا استینا هیسکانن»، متخصص بوم شناسی دریایی می گوید: برای این که همه این اطلاعات را کنار هم بگذاریم نیاز به مدل ها و ابزارهای خاص داریم و البته این کار باید هر از چند گاهی تکرار شود. برای ارزیابی انواع و اقسام ارگانیسمها به این ابزار نیاز است.
یکی دیگر از کارهایی که دانشمندان این طرح در این کشتی انجام می دهند، آزمودن نرم افزارهای جدیدی است که با استفاده از داده های مختلف، تصویری منسجم از سلامت اکوسیستم دریایی خلق می کند.
«لورا اوسیتالیو» متخصص لیمنولوژی (اکولوژی آبهای شیرین) که با این طرح همکاری می کند نیز می گوید: در این پروژه ابزارهایی ساخته ایم که همه شاخصها را با هم ادغام می کند و همه شاخصهای مختلف را که مثلا در فضاهای مختلف در زیستگاههای گوناگون مثل اعماق دریا یا علفزارهای ساحلی تعریف شدهاند، کنار هم می گذارد. ابزار ما با همه این شاخصها ارزیابی واحدی از سلامت اکوسیستم به دست می دهد.
مراکز تحقیقاتی دیگر هم با دانشمندان این طرح همکاری می کنند مثل موسسه فنلاندی مطالعه محیط زیست که داده های مربوط به تصاویر ماهواره ای را در اختیار این دانشمندان قرار می دهد تا به شناخت بهتری از تاثیر فعالیتهای انسانی بر محیط زیست دریایی برسند.
«هنزیک نیگارد»، اکولوژیست دریاها از این مرکز تحقیقاتی می گوید: در حال حاضر تهدید عمده برای دریاها بهره برداری بیش از حد، آلودگی ناشی از مواد خوراکی و ورود مواد خطرناک ناشی از فعالیتهای صنعتی است.
با توجه به تأثیر منفی تغییرات اقلیمی و بهره برداری بیش از حد از منابع دریایی و آلودگی دریاها، این پژوهشها نوید راهحلهای بهتری را برای جلوگیری از آلودگی اکوسیستم دریایی می دهد.
«ماریا سی اویارا» متخصص اکولوژی (بوم شناسی) و هماهنگ کننده این طرح تحقیقاتی تاکید میکند: فهم ما از نقش تنوع زیستی دریایی و تأثیر فعالیت های بشر بر آن روز به روز بهتر می شود و در نتیجه می توانیم تصمیمهای بهتر بگیریم و در حل و رفع مشکلات، مؤثرتر عمل کنیم.
انتهای پیام
نظرات