منطقه تیمره با توجه به وجود بیش از 100 هزار نقش و کتیبه شاخصههای ثبت جهانی را دارد.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه مرکزی – «سیدمحمد حسینی» مدیرکل میراثفرهنگی استان اظهار کرد: با پیگیری ادارهکل میراثفرهنگی استان بلافاصله پس از تخریب بخشی از منظر مجموعه سنگ نوشتههای تیمره، دستور توقف تخریب سنگنگارهها صادر شد.
وی افزود: آسیبهای وارد شده بیشتر بهعلت ایجاد راههای دسترسی و فعالیتهای معدنی پراکنده بوده که منظر اولیه دره غرقاب از محدوه چم اسبه در مرز سیاسی گلپایگان آغاز و تا روستاهای قیدو در شهرستان خمین امتداد مییابد را مخدوش کرده و مشخصاً در محل بند قیدو در یک دره بیشترین آسیب را در جریان فعالیت معدن گرانیت و سنگ ورقه به بومهای سنگی و نقوش کنده شده بروی آنها وارد کرده است.
وی تصریح کرد: تعداد این بومهای سنگی از 50 بوم تجاوز نمیکند.
وی افزود: مجموعه سنگ نوشتهها و سنگ نگارههای دره غرقاب تحتعنوان «منظر فرهنگی تیمره» در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و ثبت منظر به معنای ثبت همه عناصر تاریخی، طبیعی و معنوی دره مذکور و تأکیدی بر حفظ کلیت ساختار کالبدی و منظری دره مذکور است.
حسینی با اشاره به ثبت این اثر که در نوع خود بینظیر است، خاطرنشان کرد: این منطقه با توجه به وجود بیش از 100 هزار نقش و کتیبه، شاخصههای ثبت جهانی را دارد و در سال 1389 به استانداری و فرمانداری شهرستان خمین برای انعکاس به دستگاههای ذیربط ابلاغ شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مرکزی افزود: با این وجود ادارهکل منابع طبیعی و ادارهکل محیطزیست با وجود آگاهی از وجود ارزشهای دره مذکور، بدون استعلام از ادارهکل میراث فرهنگی استان، نسبت به صدور مجوز اقدام کرده معدن کاوی کردهاند و بدنبال آن سازمان صنایع و معادن استان به صدور پروانه بهرهبرداری اقدام کرده است.
حسینی با توجه به ارزشها و شاخصهای موجود در سنگ نگارهها خاطرنشان کرد: مراتب پس از بررسیهای لازم با دستگاههای ذیربط در حال پیگیری است تا اقدامات حفاظتی مشترک از این آثار ارزشمند بعمل آید.
وی تصریح کرد: هر چند منظر و کالبد دره غرقاب و سنگنگارههای تیمره ثبت شده است، اما برای تأکید بر حفاظت از این آثار ارزشمند، نقشه عرصه و حریم و ارائه ضوابط مربوطه برای جلوگیری از آسیبهای بعدی را در دستور کار فوری خود قرار دادهایم.
انتهای پیام
نظرات