مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور گفت: در سال آینده حدود 13 میلیون کیسه خون در کشور تولید میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، علیاکبر پورفتحالله در بیست و نهمین اجلاس مدیران کل انتقال خون ایران که در محل دانشکده پرستاری و مامایی مشهد برگزار شد، با اعلام این مطلب و با اشاره به اینکه برای ما افت دارد که در زمینه ملزومات انتقال خون متکی به خارج از کشور هستیم، عنوان کرد: دولت تدبیر و امید در زمینه خودکفایی ملزومات موردنیاز انتقال خون توجه ویژهای داشته است و با مذاکراتی که در ماههای گذشته صورت گرفته قرار است در زمینه تولید کیسه خون دو کشور بزرگ با ایران همکاری کنند، یکی از این شرکتها، شرکتی فرانسوی است که هفته گذشته اعلام کرده 50 درصد از سرمایهگذاری را نیز خودش انجام میدهد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه یکی از این شرکتها هشت میلیون و دیگری پنج میلیون کیسه خون تولید خواهند کرد بنابراین در سال آینده حدود 13 میلیون کیسه خون با همکاری بخش خصوصی و شرکتهای بینالمللی تولید میشود.
پورفتحالله تصریح کرد: تولید ملزومات مرتبط با انتقال خون، جایگاه ما را در منطقه ویژه میکند و میتواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر نباید به جنبه افزایش کمی خون توجه کنیم بلکه در مقابل باید افزایش نیاز کشور را به سمت مدیریت خون بیمار ببریم.
پورفتحالله با اشاره به اینکه ما نباید به گسترش کمی اهدای خون بیندیشیم، اظهار کرد: در حال حاضر 27 واحد اهدای خون به ازای هر 1000 نفر داریم که به اعتقاد ما این رقم شاخص خودکفایی است و ما نباید به جنبه افزایش کمی خون توجه کنیم بلکه در مقابل باید افزایش نیاز کشور را به سمت مدیریت خون بیمار ببریم.
وی افزود: در این راستا باید مراکز درمانی، بیمارستانها و ... مجهز به روشهای مدیریت خون بیمار شوند، مدیریت خون بیمار مجموعه فرآیندهایی است که طی آن اجازه داده نمیشود خون هالوژن و خون دیگران برای بیماران مورد استفاده قرار بگیرد.
پورفتحالله تصریح کرد: مطالعات نشان میدهد خون هالوژن، پنج برابر هزینه تولیدش هزینه جانبی به بیمار تحمیل می کند، خون دیگران نیز موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن بیمار میشود و در نتیجه به هیچ وجه نباید انتقال خون هالوژن را به عنوان برنامهای جدی قرار دهیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه ما باید بر روی مدیریت خون بیمار سرمایهگذاری کنیم، گفت: نباید بیمار را با کمخونی وارد اتاق عمل کنیم، بیماران آسپرین و سایر داروهایی که بر روی پلاکت خون اثرگذارند را مصرف نکنند، خون فرد بیمار را جمعآوری کنیم و آن را برای بیمار استفاده کنیم.
پورفتح الله ادامه داد: در تمام بیمارانی که به یک یا دو واحد خون نیاز دارند، میتوانیم با دریافت خون قبل از عمل و انجام اقدامات دیگر این نیاز را برطرف کنیم؛ در این زمینه اقدامات خوبی از جمله تغییر آییننامه کمیتههای انتقال خون بیمارستانی را انجام دادهایم.
وی با بیان اینکه انتقال خون پیوند ویژهای با اهداکنندگان دارد و اهداکنندگان خون پایه کفایت و سلامت خون هستند بنابراین باید نگاه ویژهای به آنان داشته باشیم، گفت: جهتگیری در دنیا به این سمت رفته که اهدای خون هیجانی در حال حذف از چرخه انتقال خون است و به سمت اهداکنندگان فرهیختهای میرود که به صورت مستمر اهدای خون را انجام میدهند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: ما نیز باید به سمتی برویم که 90 درصد از اهداکنندگان خون به صورت مستمر و حداقل سالی دو بار اهدای خون داشته باشند و کمتر از 10 درصد اهداکنندگان خون، اهداکننده بار اول باشند.
پورفتحالله با اشاره به اینکه ورود به جرگه اهداکنندگان خون باید با معیارهای سخت و کنترلشدهای باشد، تصریح کرد: باید در ابتدا از سلامتی فرد اطمینان پیدا کنیم و سپس فرد وارد مراحل انتقال خون بشود همچنین باید زیرساختها را به سمتی ببریم که سالانه فقط تعداد محدودی از افراد برای جایگزینی اهداکنندگانی که از چرخه اهدای خون خارج میشوند، داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در این زمینه برنامههای خوبی را شروع کردهایم، گفت: در حال حاضر در بعضی از استانها طرحهای آزمایشی اجرا میکنیم تا به این سمت برویم که اهداکنندگان مستمر داشته باشیم.
پورفتحالله ادامه داد: در کردستان اهدای خون فقط با آزمایش انجام میشود یعنی از فردی که برای بار اول خون اهدا میکند خونی دریافت نمیشود و تنها آزمایشهایی انجام میشود تا از سلامت خون فرد اطمینان حاصل شود، اگر سلامت اهداکننده خون تائید شد بعد از چهار ماه برای اهدای خون از او دعوت میشود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: در شیراز نیز مرکز اهدای پلاسما به زودی راهاندازی میشود و اهداکنندگانی که برای بار اول خون میدهند فقط میتوانند اهدای پلاسما داشته باشند، آنان به طور مستقیم نمیتوانند خون اهدا کنند.
وی تصریح کرد: با وجود جمعیت اهداکنندگان مستمر، سرمایه اجتماعی برای کشور فراهم میشود، حدود یک میلیون و 300 هزار نفر از افراد سالی دو بار اهدای خون انجام میدهند، این افراد ظرفیتهای بالایی برای تغییرات اجتماعی هستند.
پورفتحالله اضافه کرد: در مبانی نظری گفته شده کسانی که اهدای خون مستمر دارند انسانهای ویژه و متفاوتی نسبت به سایر افراد جامعه هستند، با تکیه بر این افراد در زمینه مشارکت اجتماعی، تغییر فرهنگ، تغییر نهادهای اجتماعی و ... میتوانیم اقدامات را انجام دهیم و این مساله فرصت طلایی برای جامعه، بخش بهداشت و درمان و ... است.
وی با بیان اینکه از دستاوردهای بزرگی که در دولت تدبیر و امید آن را باید به سرانجام برسانیم موضوع پلاسما است، گفت: در زمینه پلاسما 220 میلیون دلار واردات داروهای مشتق پلاسما را داریم به نحوی که طی 10 ساله گذشته رقم اول واردات کشور در بخش دارو، داروهای مشتق پلاسما بوده است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: جدا از جنبه اقتصادی، ورود داروهای مشتق از پلاسما با پلاسمای غیر ایرانی خطر انتقال بیماری را دارد، تجربه ورود اچ.آی.وی را از طریق داروهای مشتق از پلاسمای وارداتی داشتهایم.
پورفتحالله با بیان اینکه از سال 81 ارسال پلاسما و استفاده از ظرفیتهای خالی پالایشگاه معتبر بینالمللی را شروع کردهایم، گفت: امروزه حدود 170 هزار لیتر پلاسمای ریکاور در سازمان انتقال خون تولید میشود.
وی ادامه داد: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی که در ماه گذشته منتشر شده است، در کشورهای در حال توسعه 9.5 میلیون لیتر پلاسما از بین میروند در حالی که میتوانند به داروهای مشتق از پلاسما تبدیل شوند و به بیماران کمک کنند، طبق گزارش این سازمان ایران و برزیل در زمینه تبدیل پلاسمای مازاد به داروهای مشتق از پلاسما موفق هستند.
پورفتحالله خاطرنشان کرد: طبق برآورد سازمان بهداشت جهانی در سال 2011، 11 میلیون دلار ارزش افزوده با ارسال پلاسما به محصول داشتهایم.
تولید 400 هزار لیتر پلاسما در کشور
وی گفت: از سالهای گذشته به بخش خصوصی اجازه داده شد که مراکز جمعآوری پلاسما داشته باشند و در حال حاضر هفت مرکز جمعآوری پلاسما در این راستا در کشور شکل گرفته است، این مراکز 200 هزار لیتر پلاسما تولید میکنند و در مجموع 400 هزار لیتر پلاسما در کشور تولید میشود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تصریح کرد: خوشبختانه در سال جاری مقرر شده است که به جز فاکتور 8 انعقادی هیچ دارویی مشتق از پلاسما بدون پلاسمای ایرانی وارد کشور نشود که این موضوع دستاورد بسیار مهمی است؛ آی.بی.آی.جی، آلبومین و و فاکتور 9 صددرصد با پلاسمای ایرانی تامین خواهند شد و با توجه به اینکه مصرف فاکتور 8 در کشور بالاست باید بخشی از نیاز کشور را به سمت محصولات نوترکیب و فاکتور هشت نوترکیب ببریم.
باید به دنبال صنعت پلاسما باشیم
پورفتحالله عنوان کرد: گزارشات سازمان جهانی تاکید میکند احداث پالایشگاه در کشوری که توانایی تولید 300 هزار لیتر پلاسما را دارد اقتصادی و مقرون به صرفه است و با توجه به اینکه ما ظرفیت تولید 400 هزار لیتر پلاسما را داریم باید به دنبال صنعت پلاسما باشیم.
وی افزود: با توجه به سیاستگذاریهای وزارت به دلیل اینکه جمعآوری پلاسما در بخش خصوصی و تجاری شدن آن خطراتی را میتواند به دنبال داشته باشد دیگر به بخش خصوصی اجازه احداث مراکز پلاسما داده نخواهد شد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون افزود: سازمان انتقال خون موظف شده که طی دو سال آینده 200 هزار لیتر پلاسمای دیگر نیز تولید کند و ظرفیت پلاسمای کشور را به 600 هزار لیتر برساند در حالی که نیاز کشور حدود 400 و 450 هزار لیتر پلاسما است.
وی با اشاره به اینکه با نگاه بازار منطقهای به پلاسما نگاه کنیم و با این ایده روی صنعت پلاسما کار میکنیم، تصریح کرد: در سیاستگذاریها مشخص شده که سازمان انتقال خون جمعآوری پلاسما را انجام دهد، اما صنعت پلاسما به بخش خصوصی واگذار شود و در این زمینه سرمایهگذاری بخش خصوصی را خواهیم داشت، در مذاکراتی که طی یک سال گذشته انجام شده است حداقل دو پالایشگر بزرگ بینالمللی موافقت کردند که با ما همکاری کنند.
پورفتحالله با بیان اینکه نگاه ما این است که بازار کشورهای منطقه مدیترانه شرقی را در زمینه پلاسما داشته باشیم، گفت: این موضوع حق ایران است زیرا کشور ما 40 سال سابقه انتقال خون دارد و 27 واحد اهدای خون نیز به ازای هر 1000 نفر در کشور وجود دارد که این رقم دو برابر کشورهای در حال توسعه هم سطح ما است.
وی با اشاره به اینکه ورود در صنعت پلاسما کار اقتصادی و مقرون به صرفه است و در این زمینه بخشی از سرمایهگذاریها را سرمایهگذاران داخلی باید انجام دهند، خاطرنشان کرد: در زمینه پلاسما دو شرکت بزرگ وارد کشور ما شدهاند و یکی از پالایشگرهایی که با آن به توافق رسیدهایم علاوه بر داروهای مشتق از پلاسما دانش تولید فاکتور 8 نوترکیب را نیز دارد، این پالایشگر دومین تولیدکننده و فروشنده فاکتور 8 نوترکیب در دنیا است و قرار است در محصولاتش فاکتور 8 نوترکیب را نیز داشته باشد.
پورفتحالله اضافه کرد: اگر این پالایشگاه در کشور شکل بگیرد در زمینه داروهای مشتق از پلاسما به خودکفایی کامل میرسیم و در زمینه فاکتور 8 نیز قسمتی از آن را از داروهای فاکتور 8 نوترکیب میتوانیم داشته باشیم.
وی در خصوص تعرفهگذاری خدمات انتقال خون، گفت: تعرفهگذاری فرصت بزرگی برای مدیریت خون بیمار است و این زیرساخت باید انجام میشد؛ این حرکت بزرگی که در کشور آغاز شده را باید با جدیت پیگیری کنیم و از سازمان مدیریت و برنامهریزی همچنین دولت انتظار داریم که مبلغ حاصل از تعرفهگذاری خدمات انتقال خون به سازمان انتقال خون برگردد و در همین راستا خرج شود.
انتهای پیام
نظرات