دنیای عجیبی شده است، اگر در روزگاران قدیم به کسی میگفتند که قرار است روزی انسانها با شکلکها با هم در ارتباط باشند، یک پوزخند تحویل میداد و به عقل آدم شک میکرد، از ذهنش میگذشت که این نوع ارتباط از جنس ارتباط انسانهای اولیه با همدیگر است...
کافی است دکمه wifi گوشی خود را روشن کنیم و هم زمان با ارتباط مجازی با استفاده از استیکرهای جالب و خاص مضامین ذهنی خود را انتقال دهیم.
انسانها در طول زمان در مسیر پیشرفت ارتباطات خود از دود به چت رسیدهاند، انسانهای اولیه به هزار زور و زحمت آتشی بر پا میکردند و از دود آن در روز و از نورش در شب و انسانهای امروزی نیز، در بستری که گوشیهای همراه اندروید و شبکههای اجتماعی چون وایبر، تلگرام، واتس آپ و غیره فراهم کردهاند با انسانهایی از سراسر دنیا ارتباط برقرار میکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آذربایجانشرقی، استیکرها یا ««emoticon ها، تصاویر بیجانی هستند که در ارتباطات چت گونه معنا و زندگی میگیرند، یک جمله ساده میتواند چند معنای متفاوت را بگیرد و حتی علائم نگارشی هم ممکن است در رساندن معنای دقیق حرف شما به مخاطبتان کمکی نکند. کلمه چهار حرفی «سلام» را تصور کنید. این کلمه میتواند در دنیای واقعی با یک لبخند، اخم و حتی فریاد همراه شود و معناهای متفاوتی را به فرد مقابلتان منتقل کند. در دنیای تلگرام، وایبر، واتس آپ و در دنیاهای قدیمی چون نرم افزار یاهو مسنجر و غیره شما میتوانید این تفاوتهای معنایی را با کمک استیکرها ایجاد کنید؛ شکلکهایی که هر روز بر تعداد و تنوعشان افزوده میشود.
در دنیای پرسرعت کنونی اختصار حرف اول را میزند، به جای اینکه برای تایپ کردن احساسات خود وقت بگذارید، در کوتاهترین زمان ممکن یک شکلک ارسال میکنید، روشی که هماکنون میلیونها نفر در ارتباطات انسانی خود به کار میگیرند.
یک جامعه شناس در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: "ادا"، ابتداییترین شکل ارتباطی انسانها با یکدیگر است، انسانهای اولیه با "ادا" با همدیگر و با محیط ارتباط برقرار میکردند، حتی زمانی که زبان هنوز اختراع نشده بود.
موسی نیرومند با بیان اینکه در تعاریف جامعهشناسی، انسان موجودی در ارتباط است، افزود: اگر ارتباطات انسانی قطع شود، انسان دچار اضمحلال شده و حیات او رو به نابودی پیش میرود.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته انسانها نقشهای سادهتری داشتند، به همان نسبت هم روابط از شکل سادهتری برخوردار بود، در جامعه کنونی با توجه به نقش پذیری گسترده انسان، روابط انسانی شکل پیچیدهتری به خود گرفته و از همین رو دستگاههای ارتباط جمعی پیشرفتهتری اختراع شدند.
وی یادآور شد: افزایش سرعت زندگی در دهههای اخیر نیز مزید بر علت گردیده که شبکههای اجتماعی پرقدرتی شکل بگیرند و انسانها را بیش از پیش به هم نزدیک کنند.
این جامعهشناس افزود: در دنیای مجازی، ارتباطات واقعی نیمه شبیهسازی میشوند، اگر تصویر، یکی از راههای واقعی ایجاد ارتباط است، در دنیای مجازی نیز همین مسئله صورتهای مختلفی به خود میگیرد، "ادا" که ابتداییترین روش ایجاد ارتباط با انسانهاست و در آن انسانها با ایجاد حالات مختلف در چهره مثل حالت گریه، خنده و عصبانیت مضامین ذهنی خود را منتقل میکنند، در دنیای مجازی ابزارهایی ایجاد میشوند که بتوانند این راه ارتباطی بین انسانی را شکل ببخشند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد، شکلکها و استیکرهای مجازی ادامه دنیای "ادا" و توسعه یافته آن در فضای مجازی هستند. میتوان گفت تمام امکاناتی که در دنیای وبها طراحی و اجرا میشود، ادامه حواس انسان است که در دنیای مجازی شکل جدیدتری به خود میگیرد.
روزانه استیکرهای مختلف با مفهومهای متنوع وارد دنیای مجازی میشود، افرادی که از شبکههای اجتماعی بهره میگیرند به مرور طرز استفاده این استیکرها را نیز میآموزند.
در کنار تمام فوایدی که ارتباطات پرسرعت برای نسل بشر به همراه آوردهاند، همواره انتقاداتی نیز به آنها وارد بوده است.
نیرومند در این باره گفت: از تکنولوژی نمیتوان فرار کرد ولی باید ظرفیتهای دنیای مجازی را شناخت و در همان حد برای حضور در این دنیا برنامهریزی کرد. اینکه در خانواده ای رابطه ها موزائیکی شده به طوری که افراد کنار هم ولی دور از هم هستند، وضعیت مناسبی نیست.
وی ادامه داد: آسیبشناسی روابط اجتماعی بسیار حائز اهمیت است، بخش اعظمی از جوانان دچار اضطراب، روان پریشی و غیره هستند، چه کسی است که تاثیر دنیای مجازی را بر این امر انکار کند؟
وی با بیان اینکه عاطفه را نمیتوان به طور کامل در دنیای مجازی تصویر کرد، گفت: با وجود پیشرفت ابزارهای پیام رسان نمیتوان عواطف انسانی را به طور کامل در بستر استیکر و شکلک منتقل کرد، همه این ابزارها جای یک گفتوگوی رودررو را نخواهند گرفت.
این جامعه شناس همچنین افزود: آمارها حکایت از این دارد که جامعه ایران بیشترین کاربران فضای مجازی هستند و این معنادار است.
وی با تاکید برلزوم معناداربودن ابزارهای دنیای مجازی هم چون ابزار استیکر، یادآور شد: فرهنگ یک جامعه همان، سبک زندگی و معنای روابط انسانی است، این تکنولوژیها باید معنادار بوده و متناسب با الگوها و عناصر فرهنگی ارائه شوند.
آموزش؛ کلیدواژه مصونیت از آثار مخرب دنیای مجازی
وی آموزش را کلیدواژه مصونیت از آثار مخرب دنیای مجازی خواند و خاطرنشان کرد: کاربران فضاهای مجازی نیازمند آموزش هستند، تکنولوژیهای ارتباطی کاربرد منطقی داشته و حتی استفاده از جزء جزء این تکنولوژیها همچون استفاده از استیکرها باید در داخل آداب مرسوم و با رعایت شئونات ادبی یک جامعه انجام شود.
روانشناس و مدرس دانشگاه در خصوص جنبه روانی استفاده از استیکرها برای انتقال احساسات فردی گفت: به لحاظ روانشناسی تاثیر یک تصویر بیشتر از یک مطلب تایپی است، در آموزش مدرن، تصویرها و استفاده از تکنولوژیهایی که بصری هستند اهمیت به سزایی دارد.
صالح قلیپور ادامه داد: استیکرها و شکلکهای مرسوم در شبکههای اجتماعی تلگرام، وایبر و واتس آپ و غیره، ابزارهایی برای خودابرازی افراد در مکالمات چت گونه بوده و به نوعی زبان تصویری برای انتقال مضامین احساسی یک فرد در مکالمات دو نفره و یا گروهی است.
وی همچنین با بیان اینکه نقاشیهای روی دیوارههای غار و کتیبههای سنگی نشان از جایگاه تصویر و شکل در روابط انسانی دارد، افزود: روشی که در این تکنولوژیها استفاده میشود چیز جدیدی نیست، استفاده از شکلک و استیکر همانندسازی توانایی انسان در به تصویر کشیدن حالات خود در دنیای واقعی است.
وی یادآور شد: حتی ممکن است خود کاربران از پیشینه علمی تاثیرگذاری تصاویر در انتقال مفاهیم اطلاع نداشته باشند ولی وقتی استفاده از این استیکرها جذاب میشود پی به اهمیت موضوع برده و برای همین روزانه استیکرهای جدید وارد دنیای این کاربران میگردد.
قلیپور استفاده از استیکرهایی با مضامینی دور از اخلاق و ادب را قابل تامل دانست و گفت: مشکلات اخلاقی، روحی و روانی برخی افراد در دنیای مجازی نمود پیدا میکند، همین است که در بین استیکرها، استیکرهای با معانی منفی نیز دیده میشود.
وی با بیان اینکه تکنولوژی هم جنبه مثبت و هم جنبه منفی دارد، یادآور شد: باید افراد در استفاده از استیکرها، در زمان مناسب و مکالمات دونفره و یا گروهی مناسب تامل داشته باشند، هر استیکری معنا و مفهومی دارد که ممکن است در صورتی که به جا استفاده نگردد باعث بروز سوءتفاهماتی شود.
وی به سازندگان استیکرها توصیه کرد که با توجه به فرهنگ غنی ایرانی اسلامی و در چارچوب مرزهای اخلاقی جامعه خود، این ابزارها را ایجاد کنند.
گفتنی است، با شروع فعالیت تلگرام بعد از شبکههای مجازی مختلف، استیکرسازی در جامعه ما رونق بیشتری گرفت، به طوری که با یک جستجوی ساده در گوگل، در بین سایتهای ایرانی، روشهای ساخت استیکر در اختیار کاربران قرار میگیرد. ولی در کنار این مسئله، در ماههای اخیر استیکرسازی، شغل جدیدی برای برخی افراد محسوب میشود که با امکانات اولیه بسیار محدود، سود سرشاری از این مسیر به دست میآورند.
بنا بر گفته کارشناسان، فضای مجازی هم یک فرصت است و هم یک تهدید، که لازم است خانوادههای ایرانی نیز از کنار همین مسئله به سادگی عبور نکنند، استیکرهای حاوی مفاهیم و معنی هستند و در صورت غفلت، استفاده از شکلکهای منفی و غیراخلاقی بین فرزندان مرسوم شده و سلامت روانی آنها را تهدید میکند.
بر اساس این گزارش، طی روزهای اخیر خبر "انتشار استیکر خانم معلم توسط شاگرد کلاس اول" روی خروجی سایتها و خبرگزاریها قرار گرفت که نشان از سهولت ایجاد استیکر برای یک دانش آموز کم سن و سال دارد، از طرف دیگر گستردگی شبکههای اجتماعی و دست به دست شدن همین شکلکهای به ظاهر ساده در زمان اندک، فرصت را برای جبران مافات از دست میدهد.
کسی چه میداند شاید استیکرسازی نیز روزی چهره علمی و آکادمیک به خود بگیرد...
گزارش از: زهرا حیدریآزاد خبرنگار ایسنا منطقه آذربایجانشرقی
انتهای پیام
نظرات