کارشناس اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی، گفت: بیماری هاری یک بیماری عفونی ویروسی، کشنده و غیرقابل درمان بوده و پس از بروز نشانههای بیماری در انسان یا حیوان مبتلا، مرگ حتمی است.
محمد سهرابی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسانجنوبی، افزود: با وجود تلاشهای فراوان مجامع و سازمانهای دامپزشکی در سطح دنیا، هنوز این بیماری در بسیاری از کشورهای جهان وجود داشته و همه ساله تعداد قابل توجهی از انسانها و حیوانات در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست میدهند.
وی با بیان اینکه بیماری هاری در بیشتر کشورهای آسیا و آفریقا بومی است، ادامه داد: بیشترین خسارات و تلفات در اثر این بیماری در این دو قاره مشاهده و تلفات انسانی آن در جهان سالانه حدود 55 هزار نفر تخمین زده میشود.
کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، تصریح کرد: حدود 99 درصد از این تلفات در کشورهای در حال توسعه یا عقب مانده و بیش از 99 درصد در اثر گزش سگ هار پیش میآید.
سهرابی با بیان اینکه حدود 56 درصد از تلفات انسانی در اثر هاری در قاره آسیا و 44 درصد در قاره آفریقا رخ میدهد، افزود: در قاره آفریقا و آسیا خسارات سالانه بیماری هاری به دامها حدود 3. 12 میلیون دلار تخمین زده میشود.
وی با بیان اینکه گوشتخواران اهلی و وحشی منبع آلودگی بوده و انسانها و سایر حیوانات از طریق گزش حیوان هار به هاری دچار میشوند، گفت: ویروس عامل بیماری به مقدار بسیار زیاد در ترشحات بزاقی حیوان یا انسان مبتلا به هاری وجود داشته و در زمان گزش توسط حیوان هار، ویروسهای موجود در بزاق از طریق زخم و پارگیهای ایجاد شده وارد بدن فرد یا حیوان هار گزیده میشود.
کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، ادامه داد: ویروس هاری وارد شده در محل زخم، خود را به پایانههای عصبی رسانده و از طریق رشتههای عصبی حرکت تدریجی خود را به سمت مغز آغاز و در آنجا عوارض خود را ایجاد میکند.
سهرابی، با بیان اینکه به فاصله زمانی بین گزش تا بروز علایم و نشانههای بیماری اصطلاحاً دوره کمون گفته میشود، عنوان کرد: طول دوره کمون در بیماری هاری بستگی به محل گزش و فاصله آن تا مغز داشته و هرچه محل گزش به مغز نزدیکتر باشد علایم و نشانههای بیماری زودتر بروز میکند.
هاری به دو شکل خاموش (ساکت) و خشمگین تقسیم میشود
وی با اشاره به اینکه مهمترین علامت بیماری هاری تغییر رفتار حیوان است، بیان کرد: حیوانی که قبلا آرام بوده عصبانی و خشن شده و اگر وحشی و خشن بوده آرام و گوشهگیر میشود.
کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، با اشاره به غیرقابل درمان بودن هاری و طولانی بودن دوره کمون (2 تا 8 هفته) که گاهی ممکن است تا یکسال نیز برسد، توصیه کرد: از نزدیک شدن به گوشتخواران اهلی بدون صاحب و نیز گوشتخواران وحشی مانند روباه خودداری نموده و در صورت مواجهه با افرادی که مورد گزش قرار گرفتهاند اقدامات اولیه شامل شستشوی مداوم ناحیه گزش با آب و صابون و مراجعه بلافاصله به مراکز بهداشتی و درمانی را انجام دهند.
وی یادآور شد: سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی امر کنترل و پیشگیری از بیماریهای مشترک یا قابل انتقال بین انسان و حیوان، با وجود بیبهره بودن از بودجه سلامت کشور، همه ساله اقدامات گستردهای در خصوص کنترل بیماری هاری به انجام میرساند.
کارشناس اداره کل دامپزشکی استان، با اشاره به اقدامات گسترده در خصوص کنترل بیماری هاری، تاکید کرد: سالانه حدود چهارهزار قلاده سگ صاحبدار در استان علیه هاری واکسینه میشوند.
سهرابی، ادامه داد: قلادهگذاری سگهای واکسینه شده، صدور شناسنامه جهت سگهای صاحبدار واکسینه شده، همکاری با سایر ارگانهای ذیربط در خصوص معدوم سازی و اتلاف سگهای ولگرد، نمونه برداری از مغز دامهای مشکوک به هاری و انجام رایگان آزمایشات مربوط انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: ارسال نمونههای اخذ شده به آزمایشگاه انستیتو پاستور ایران جهت آزمایش، معرفی افرادی که مورد گزش حیوان مشکوک به هاری قرار گرفتهاند به مراکز بهداشت و درمان از جمله اقدامات این اداره است.
انتهای پیام
نظرات