دبیر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی (ص) از افزایش جوایز مصطفی(ص) به پنج جایزه خبر داد و گفت: پنج شرکت ایرانی نذر کرده اند که از محل منافع فعالیتهای اقتصادی، بخشی را صرف این جایزه کنند.
به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، مهدی صفاری نیا که در حاشیه ششمین نشست شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی در جمع خبرنگاران سخن میگفت، اظهار داشت: در این جلسه ضمن ارائه گزارش عملکرد دبیرخانه، مساله عضویت دانشگاههای اسلامی در این شورا مطرح شد. در دور اول برگزاری جایزه مصطفی دو دانشگاه به عنوان اعضای اصلی شورای سیاستگذاری جایزه معرفی شده بودند که دوره عضویتشان به پایان رسیده است و برای برگزاری دور دوم این جایزه باید دو دانشگاه معرفی شوند.
وی ادامه داد: در این راستا در این جلسه در این خصوص موضوعاتی مطرح شد و مقرر شد که کارگروهی متشکل از دانشگاههای تهران و صنعتی شریف و وزارتخانههای بهداشت و علوم ایجاد شود تا دو دانشگاه اصلی که قرار است عضو شورای سیاستگذاری شوند تعیین و به تصویب برسانند.
دبیر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی ادامه داد: دستور بعدی این جلسه بررسی تعیین اعضای نهادهای اسلامی بینالمللی شورای سیاستگذاری است.
به گفته وی دو عضو اصلی در این شورا که به طور دورهای انتخاب میشوند شامل بانک توسعه اسلامی و آکادمی علوم جهان اسلام بودند که برای دور دوم این جایزه بانک توسعه اسلامی و کمیته همکاری های علمی و فناوری سازمان کنفرانس اسلامی به عنوان اعضای اصلی این شورا انتخاب شدند.
صفاری نیا ادامه داد: همچنین در این نشست مقرر شد که خیرینی که حداقل منابع اهدایی یک جایزه را تامین میکنند برای یک دوره ناظر شورای سیاستگذاری شوند. ضمن آنکه در گذشته نهادهای ناظر کننده حداقل یک نفر را میتوانستند کاندیدا کنند ولی در این جلسه مقرر شد محدودیت یک نفر برداشته شود.
وی خاطر نشان کرد: در این جلسه همچنین مقرر شد جایزه مصطفی که در دوره اول در حوزههای نانو، فناوری زیستی، ارتباطات و حوزههای عمومی اعطا شد به پنج حوزه گسرش یابد به طوری که در حوزه عمومی به جای یک جایزه دو جایزه به مسلمانان اهدا شود.
صفاری نیا در این خصوص توضیح داد: دو جایزه عمومی به دانشمندان جهان اسلام اختصاص مییابد که یکی از آنها دانشمندان مسلمان به صورت عام را پوشش میدهد و جایزه دوم سایر حوزههای علوم را شامل میشود.
صفاری نیا خاطر نشان کرد: با این تصمیم گیری پنج جایزه در قالب جایزه مصطفی به دانشمندان جهان اسلام اهدا میشود.
تصمیمگیری در خصوص مبلغ جایزه مصطفی
وی همچنین با اشاره به مبلغ اهدایی در جایزه مصطفی گفت: در این نشست بنا شد که دبیرخانه تصمیم گیری نهایی کند و احتمالا همان اعتبارات 500 هزار دلار که در دور اول به دانشمندان اختصاص یافت در دور دوم نیز این میزان اعتبارات پا برجا باقی بماند.
ثبت دو نشان مصطفی
دبیر شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی با بیان این که در این جایزه بیش از 270 فرد حقیقی و حقوقی مشارکت داشتهاند یادآور شد: به خیرین مشارکت کننده در این جایزه نشان خادم المصطفی (ص) اعطا شد.
وی تصریح کرد: جایزه مصطفی و نشان خادمالمصطفی در اداره کل مالکیت صنعتی قوه قضاییه به ثبت رسیده است و در تلاش هستیم که این دو نشان را در 90 کشور اسلامی و اروپایی و آمریکایی به ثبت برسانیم.
صفاری نیا با تاکید بر این که ثبت این دو نشان در کشورهای خارجی با همکاری اداره کل مالکیت صنعتی خواهد بود ادامه داد: خادمینی که موفق به دریافت این نشان شدند الزاما مسلمان نیستند.
وی با تاکید بر این که منشور اخلاقی برای صرف هزینههای جایزه مصطفی تدوین شده است ادامه داد: در این منشور اخلاقی توصیههای عمومی برای افرادی که در بخشهای داوری و دانشمندان و ناظرین فعال هستند شده است. بر این اساس توصیههای اخلاقی ارائه شده که مبالغ اهدا شده در قالب جایزه مصطفی در جهت پیشبرد علم و فناوری صرف شود.
جزییات نذر علمی
دبیر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی با اشاره به طراحی نذر علمی در جایزه مصطفی اظهار داشت: در این راستا برخی از شرکتها که دارای اختراع بزرگی بودند نذر کردند که اگر اختراع آنها به مرحله تجاری سازی برسد 50 درصد از منابع تجاری سازی اختراعاتشان را نذر جایزه مصطفی کنند. در حال حاضر پنج شرکت ایرانی در حوزهی نذر علمی فعال شده و اعلام کرده اند از محل منافع فعالیتهای اقتصادی بخشی را صرف این جایزه کنند.
دکتر محمد مهدی زاهدی، عضو شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی هم درباره مباحث مطرح شده در ششمین نشست شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی گفت: در این جلسه پیشنهاد شد که به جای جایزه نقدی 500 هزار دلاری به برندگان، طلا اهدا شود که این پیشنهاد تصویب نشد چرا که اعضای شورا اعلام کردند دانشمندان در تلاش هستند تا با اعتبارات این جایزه اقدام به تجهیز آزمایشگاهها و خرید وسایل و کتاب کنند.
وی، توسعه فناوریهای پیشرفته در کشورهای اسلامی را از جمله اهداف جایزه مصطفی ذکر کرد و افزود: از این رو میشود درک کرد که هدف جهان اسلام این است که بتواند مجد و عظمتی را که قرنها داشته است مجددا پیدا کند.
زاهدی ادامه داد: با اعطای این جایزه جهان اسلام در تلاش است که به دنیا اعلام کند که جهان اسلام به دنبال علم و فناوری است و جریانهایی چون تروریسم و داعش جایی در اسلام ندارد.
وی هدف دیگر این جایزه را ارج نهادن به منزلت و جایگاه دانشمندان عنوان و تصریح کرد: این جایزه تعامل میان کشورهای اسلامی و دانشمندان و دانشگاهیان جهان اسلامی را دنبال میکند تا از این طریق به زودی شاهد باشیم که جهان اسلام به همان اقتدار علمی گذشته دست خواهد یافت.
عضو شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی با اشاره به دستور جلسات این نشست اظهار داشت: در این جلسه مقرر شد تعداد جوایز مصطفی گسترش یابد. ضمن آنکه در خصوص اقامت دانشمندان و یا تاثیر گذار بودن آنها در کشورهای اسلامی بحثهای زیادی صورت گرفت.
وی در این باره توضیح داد: در این جلسه در این خصوص که دانشمندان کاندیدای جایزه الزاما باید در کشورهای اسلامی مقیم باشند
و یا ملیت آنها به کشورهای اسلامی تعلق داشته باشد پیشنهادهای زیادی ارائه شد که در مواردی به توافق رسیدیم ولی در پارهای از موارد ابهاماتی باقی ماند.
زاهدی در عین حال اضافه کرد: در این جلسه مقرر شد که در سطحی که دو جایزه به صورت عمومی داده میشود شرط اصلی آن مسلمان بودن و تاثیر گذار بودن دانشمندان در جریانات علمی است ولی در سه جایزه دیگر تاثیرگذار بودن دستاوردهای علمی در کشورهای اسلامی مد نظر قرار گرفت.
به گفتهی وی دانشمندان در سه حوزهی نانو، بیو و فناوری اطلاعات باید در 57 کشور جهان اسلام و یا کشورهایی با جمعیت زیاد مسلمان تاثیر گذار باشند.
زاهدی در عین حال خاطرنشان کرد: اقامت شرط اصلی اعطای جایزه مصطفی در سه حوزهی ذکر شده عنوان نشده است.
انتهای پیام
نظرات