وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که دولت متحد سوریه میتواند ظرف شش ماه تشکیل شده و انتخابات در مدت زمان 18 ماه برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری راشا تودی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و جان کری، همتای آمریکایی وی پس از رایگیری شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص طرح صلح سوریه گفتوگو کردند. در پی رای گیری مذکور، لاوروف در جمع خبرنگاران بر اهمیت مشارکت تمام طرفها در مذاکرات تاکید کرد.
لاوروف در نیویورک گفت: تنها با سهیم کردن تمام بازیگران و عوامل که بر اتفاقات جاری در سوریه نفوذ دارند میتوان به نتایج خوبی رسید.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه بار دیگر تاکید کرد که تنها خود مردم سوریه میتوانند سرنوشت کشورشان را مشخص کنند.
وی افزود: همه با این اصول موافق هستند اما برخی حاضر نیستند دست از تعیین پیششرط و یا ارائه نظراتشان برای چگونگی پیشبرد این روند دست بردارند. حتی برخی هنوز گزینه نظامی را در نظر دارند که از طرف ما کاملا غیرقابل قبول است. چارچوب اصلی در وین تایید شده که گامی بسیار مهم بود.
لاوروف همچنین درباره سرنوشت اسد گفت که روسیه نمیتواند اجازه دهد یک کشور برای سرنوشت و آینده کشور دیگری تصمیم گیری کند.
لاوروف در ادامه تاکید کرد که مرز سوریه و ترکیه همچنان باید بسته بماند تا حمایت از گروههای تروریستی داخل سوریه از خارج کاهش یابد.
وی افزود: میشنویم که برخی میگویند که بدون حل مساله اسد نمیتوان مبارزه با تروریسم هماهنگی داشت. این منطق و رویکردی بسیار خطرناک است.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که لیست گروههای تروریستی تاکنون بسیار متناقض بوده است و برخی کشورها دیدگاههای متضادی در این رابطه دارند.
سرگئی لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی خود با کری و استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه گفت: صدور قطعنامه شورای امنیت درباره سوریه اقدام خوبی است و به متمرکز شدن بر نشستهای طرفهای بینالمللی درباره سوریه و لزوم اجرای نتایج کنفرانس وین درباره مبارزه با تروریسم دعوت میکند.
وی گفت: موفقیت بزرگتری که در نشست شورای امنیت حاصل شد کارآمدسازی سند وین و دستیابی دی میستورا به اختیارات کامل جهت برگزاری نشست میان دولت و مخالفان سوریه است.
لاوروف گفت: یکی از ماموریتهای دی میستورا ایجاد مکانیزمی برای تسهیل توافق میان دولت سوریه و مخالفان جهت تاسیس دولت فراگیر است. این ماموریت به سادگی محقق نمیشود بلکه هنر، دیپلماسی و بازگشت طرفهای ذی ربط به سوی یکدیگر از طریق مذاکرات را میطلبد.
لاوروف گفت: درباره سرنوشت بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه همواره صحبت کردهایم. ولادیمیر پوتین (رئیس جمهوری روسیه) نیز در کنفرانس سالانه خود در این باره صحبت کرد. ما هیچ گاه نمیتوانیم این فرضیه را قبول کنیم که کشوری خارجی سرنوشت و شکل رهبری در سوریه را تعیین کند. هیچ کسی نمیتواند یک راهکار یکجانبه را برای حل بحران سوریه تحمیل کند.
وی به دشواری گردهم آوردن کشورهایی اشاره کرد که دارای مواضع متضاد درباره بحران سوریه و چگونگی حل و فصل آن هستند.
کری نیز تاکید کرد: هیچ گونه راهکار نظامی برای حل بحران سوریه وجود ندارد و حل سیاسی تنها راه حل است.
وی همچنین گفت که مردم سوریه خود آینده کشورشان را مشخص میکنند.
کری تاکید کرد: ما در آمریکا کم کم واقعیت را قبول کردهایم چراکه پیش شرط برکناری اسد به طولانی شدن جنگ و رنج مردم سوریه میانجامد در نتیجه نباید موانع را ایجاد کرد بلکه باید اجازه داد تا تمامی طرفها به مذاکره بپردازند.
وی گفت: برای آغاز روند سیاسی در سوریه زمان زیادی منتظر نخواهیم ماند. راه حل و اقدامات لازم ظرف یک ماه مشخص خواهد شد و همگان در ژنو، وین و شورای امنیت با این مساله موافقت کردهاند.
از سوی دیگر، کری گفت که معیارهای بیشتر برای تعیین یک گروه به عنوان تروریست در مرحله بعدی گفتوگوها درباره سوریه تعیین میشود.
جان کری در جمع خبرنگاران گفت که مذاکرات میان دولت و اپوزیسیون سوریه احتمالا اواخر ژانویه 2016 آغاز میشود.
وی همچنین با تاکید بر ادامه پیشرفتی که از سوی شورای امنیت در روز جمعه حاصل شد، گفت: برای اولین بار از زمان آغاز جنگ سوریه سازمان ملل متحد موفق شد تا به صورت موفقیت آمیز یک نقشه راه برای حل صلح آمیز بحران از طریق روند سیاسی ارائه کند.
از سوی دیگر، دی میستورا نیز گفت: جامعه جهانی وحدت موضع خود را در قبال حل بحران سوریه از طریق قطعنامهای که در شورای امنیت به تصویب رسید، نشان داده است. ماموریتی که محال بود اکنون ممکن شده است. اوضاع دشوار و پیچیده خواهد بود اما حل مشکل ممکن است.
روز جمعه نشست طرفهای بینالمللی در شهر نیویورک آمریکا با حضور وزرای خارجه 18 کشور و دبیرکل سازمان ملل و فرستاده این سازمان به سوریه برگزار شد.
انتهای پیام
نظرات