میزان توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایران در قیاس با کشورهای پیشرفته آن طور که باید نبوده و ایران در این زمینه عقب مانده است که البته در دولت یازدهم با تغییر رویکرد به این انرژی این امیدواری ایجاد شده که توسعه انرژی پاک در ریل توسعه قرار بگیرد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، در حال حاضر باید سالی پنج هزار مگاوات ساعت انرژی تجدیدپذیر در کشور تولید شود و مبرهن است که برای رسیدن به این مهم برنامهریزیهای گستردهای لازم و ضروری است. از سوی دیگر انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان انرژیهای پاک، علاوه بر سازگاری با محیط زیست به لحاظ اقتصادی بسیار مفید و مقرون به صرفه است لذا به نظر می رسد که باید نقش پررنگتری در تولید انرژی کشور داشته باشند.
در ایران علی رغم اینکه زمینههای مناسبی در راهاندازی و بهرهگیری از انرژی تجدیدپذیر وجود دارد اما به گفته یوسف آردمولی مدیرعامل سابق سازمان انرژی های نو، به دلیل پایین بودن قیمت برق و سوخت فسیلی در کشور توسعه انرژی های تجدیدپذیر عقب مانده است.
وی با بیان اینکه محقق شدن ایجاد ظرفیت تولید پنج هزار مگاوات انرژی نو در کشور در گرو اعتبار دادن به بخش خصوصی و ارائه تسهیلات است،اظهار کرد: دولت باید با دریافت سوبسید از انرژیهایی که محیط زیست را آلوده میکنند و دادن آن به دستاندرکاران توسعه انرژی تجدید پذیر موجب ارتقاء کشور شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری انرژیهای تجدیدپذیر معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری یکی دیگر از شرطهای افزایش انرژی تجدیدپذیر در کشور،را ارائه تسهیلات با شرایط مناسب برای بخش خصوصی و بکارگیری سرمایهگذاری خارجی دانست و افزود: در این راستا باید به بخش صنعت برای تولید تجهیزات نیروگاهها و دستگاههای مربوط به این بخش کمک بلاعوض خوبی شود.
وی با بیان اینکه دولت باید حمایت های ویژه ای را از نیروگاه های بادی و آبی داشته باشد چرا که تنها از این طریق سرمایه گذاری در این زمینه افزایش و کشور پیشرفت می کند،گفت: در حال حاضر 30 ریال برای عوارض برق اخذ می شود که این میزان عوارض باید برای گاز و مازوت که محیط زیست را آلوده می کند نیز وجود داشته باشد.
علی رغم اینکه وزارت نیرو به تازگی حمایت های خوبی را از انرژی تجدید پذیر داشته اما نمی توان این مساله را کتمان کرد که ایران نسبت به کشور های پیشرفته عقب مانده است چراکه در حال حاضردر کشورهای آمریکا، آلمان، استرالیا، چین نیمی از انرژی به صورت تجدیدپذیر تامین میشودو دولت آنها با حمایتهای مالی، ارائهی تسهیلات و همچنین انجام کارهای تحقیقاتی به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر کمک میکند.
از سوی دیگر به گفته ارش کردی مدیرعامل شرکت توانیر خرید تضمینی از بخش خصوصی، پاشنه آشیل انرژی تجدیدپذیر است؛ بنابراین این کار باید صورت بگیرد تا انرژی تجدیدپذیر ارتقا پیدا کند و تولید آن توجیهپذیر باشد.
وی با اشاره به بسته جدید اقتصادی دولت درباره خرید انرژی تجدیدپذیر، اظهار کرد: گرچه قیمتی که در حال حاضر اعلام شده است توجیه اقتصادی دارد و میتوان به سطح تولید پنج هزار مگاوات دست پیدا کرد اما به نظر نمیتوان به دسترسی به بیشتر از این میزان امید داشت.
کردی با بیان اینکه از بسته اخیری که وزیر نیرو بابت خرید تضمینی برق از انرژی تجدیدپذیر اعلام کرد عمر طولانی نمی گذرد، گفت: تا زمانی که سرمایهگذاران با این بسته و مراتب کاری آن آشنا شوند قطعا مدت زمانی طول میکشد اما به جد این طرح در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه برای این کار منابع مجزایی را در راستای حمایت در نظر گرفتهایم،تاکید کرد: منابع این حمایت تامین شده و به این گونه نیست که دچار مخاطره شویم بنابراین امیدواریم با حمایت مجلس از نظر تخصیص اعتبارات لازم به این بخش بتوانیم به اهداف در نظر گرفته شده برسیم.
کردی با بیان اینکه در حال حاضر انرژی پایه در کشور متکی بر انرژیهای فسیلی است ،گفت: طی دورههای گذشته این موضوع محدودیتهایی را برای ارتقا انرژی تجدید پذیر ایجاد کرده است و موضوعی که موجب عقبماندگی انرژی تجدید پذیر شده قیمت تمام شده برق است چراکه در حال حاضر قیمت تمام شده برق در انرژی تجدیدپذیر به نسبت انرژی فسیلی بسیار بالاتر است.
مدیرعامل شرکت توانیر یکی دیگر از علتهای توسعه انرژی تجدیدپذیر را نبود حمایتهای کافی عنوان و اظهار کرد: البته در حال حاضر تحولات خوبی صورت گرفته بهطوری که امسال با بستهای که وزیر برای خرید تضمینی برق از انرژی تجدیدپذیر اعلام کرده تحول بزرگی صورت گرفته است.
به طور کلی می توان گفت آنچه مبرهن و دیهی است تلاش دولت یازدهم برای جذب سرمایه گذار در انرژی تجدید پذیر و به عبارتی ارتقا این انرژی است که امید می رود با تمهیدات در نظر با تمهیدات در نظرگرفته وعده هایی که برای ارتقا انرژی پاک داده شده محقق شود.
انتهای پیام
نظرات