• شنبه / ۲۱ آذر ۱۳۹۴ / ۱۲:۱۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 94092111744
  • خبرنگار : 71457

کنفرانس ریاض از خروجی‌های وین 2 دور شد

کنفرانس ریاض از خروجی‌های وین 2 دور شد

کنفرانس ریاض که با هدف یکپارچه کردن مخالفان سوری برگزار شده بود، با صدور بیانیه‌ای پایانی به نشست خود پایان داد.

کنفرانس ریاض که با هدف یکپارچه کردن مخالفان سوری برگزار شده بود، با صدور بیانیه‌ای پایانی به نشست خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، این کنفرانس در حقیقت نشانگر مواضع مثلث عربستان، قطر و ترکیه نسبت به ماهیت راه‌حل سیاسی بحران سوریه بوده است.

شرکت‌کنندگان در این نشست «بر پایبندی خود به تمامیت سوریه و ایمانشان به مدنی بودن دولت سوریه و حاکمیت آن بر تمامی اراضی این کشور و پایبندی‌شان به دموکراسی از طریق یک نظام کثرت‌گرا که نماینده تمامی طیف‌های مردم سوریه باشد و همچنین حفظ نهادهای کشور با لزوم بازسازی و تشکیل مجدد نهادهای امنیتی و نظامی» تاکید کردند.

آنها همچنین اعلام کردند، نهادهای نظام قانونی که توسط مردم سوریه از طریق انتخابات آزاد و سالم انتخاب می‌شود تنها حق در اختیار داشتن سلاح را دارد.

در بیانیه پایانی همچنین تاکید شده است، راه‌حل در سوریه در وهله نخست سیاسی است و بر لزوم فراهم شدن ضمانت‌های بین‌المللی تاکید کرده است. این بیانیه هم‌چنین تاکید دارد که انتقال سیاسی در سوریه مسوولیت سوری‌هاست و جامعه بین‌الملل هم در این راستا و به‌گونه‌ای که با حاکمیت ملی آن مغایرت نداشته باشد و در سایه یک نظام قانونی منتخب از این انتقال سیاسی پشتیبانی می‌کند.

با وجود اینکه این اصول خارج از خواسته‌های جامعه بین‌الملل از جمله روسیه، آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای منطقه نیست اما حد و مرز و ماهیت مرحله انتقالی خارج از توافق‌نظر طرف‌های بین‌المللی است که در نشست وین 2 حاصل شد.

بیانیه پایانی چهار محور دارد که محور نخست در مورد هیات حکمرانی انتقالی است که در مورد آن اعلام شده است. این بیانیه پایانی موضع ائتلاف را به صورت آشکار و صریح در پیش می‌گیرد که معتقد است باید یک هیات حکمرانی که براساس بیانیه ژنو و قطعنامه 2118 از تمامی اختیارات اجرایی باشد، تشکیل شود و بر دو نهاد امنیتی و نظامی تسلط داشته باشد. این مساله همچنان مورد مناقشه میان روسیه و آمریکاست و در نشست وین 2 در مورد آن تعیین و تکلیف نشد.

در بیانیه پایانی کنفرانس ریاض در مورد سرنوشت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه نیز در اظهاراتی مداخله‌جویانه آمده است که اسد و حامیانشان در نظام حاکم با آغاز مرحله انتقالی باید کنار روند که این مساله همچنین نقض تفاهم‌های وین 2 است که مساله حضور اسد در قدرت را به دلیل اختلافات منطقه‌ای و بین‌المللی پیرامون آینده اسد به تعویق انداخت. هرچند که توافقی در مورد لزوم ماندن وی در مرحله انتقالی بدون تعیین ماهیت نقش وی و اختیاراتش وجود دارد و این چیزی است که جان کری، وزیر خارجه آمریکا کمی قبل از کنفرانس آن را بیان کرد.

این در حالی است که شرکت‌کنندگان در نشست خواهان تعامل با این پیشنهاد روسیه پیرامون این مساله با آرامش و انعطاف‌پذیری شدند.

این مساله در گذشته نیز مورد اختلاف میان ائتلاف مخالفان و هیات هماهنگی بود و ائتلاف اعلام کرد که اسد هیچ نقشی در آینده سوریه ندارد و جزئیاتی را در این خصوص ارائه نداد و به سرنوشت او در مرحله انتقالی نپرداخت اما حسن عبدالعزیزم، دبیرکل هیات هماهنگی اخیراً سخنانی را مطرح ساخت که بر ماندن اسد در مرحله انتقالی هرچند به صورت نمادین تاکید دارد.

بیانیه پایانی نشست ریاض همچنین بر لزوم آتش‌بس طبق شروطی که در صورت تاسیس نهادهای دولت انتقالی و در چارچوب تضمین‌های بین‌المللی بر سر آن توافق می‌شود، تاکید کرده است. روسیا الیوم می‌نویسد، واقعیت این است که خروجی‌های وین 2 شفاف نیست و راه را در مقابل تفسیرهای متعددی باز گذاشته است. در حالی که روسیه، ایران و آمریکا بر اولویت آتش‌بس تاکید دارند اما قطر، عربستان و ترکیه که مثلث حامی مخالفان هستند، مساله آتش‌بس را به آغاز روند سیاسی ربط می‌دهند.

در مورد هیات مخالفان نیز در این بیانیه پایانی گفته شده است که گروه‌های مخالف «یک هیات عالی گروه‌های مخالف را برای مذاکرات تشکیل می‌دهند که مقر آن در شهر ریاض است و به منزله هیات اصلی مذاکره‌کننده است و این هیات عالی ماموریت انتخاب هیات مذاکره‌کننده را بر عهده دارد.

این مساله نارضایتی برخی از کشورها به ویژه روسیه را در پی داشته است که معتقد است کنفرانس تلاشی برای دور زدن تلاش‌های دیپلماتیک مسکو است که در آغاز سال برای تشکیل هیاتی گسترده از مخالفان سوری با حضور تمامی گروه‌ها و بدون استثنای هیچ طرفی آغاز شده است.

در همین حال نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب از «نتایج مثبت» به دست آمده در نشست ریاض استقبال کرد. وی گفت: پیشرفت‌های حاصل شده در نشست ریاض چه در زمینه یکپارچه کردن دیدگاه مخالفان در قبال مرحله انتقالی یا تشکیل هیات عالی نظرات بر مذاکرات با نظام یک گام مهمی است تا توافق‌ها در وین و تلاش‌ها جهت آغاز مذاکرات میان دولت و مخالفان براساس بیانیه ژنو یک را اجرایی کند.

همزمان وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای از دستیابی به سند مشترکی در نشست ریاض استقبال کرد. وزارت خارجه فرانسه به تلاش جهت آغاز مذاکرات معتبر میان مخالفان و نظام سوریه با نظارت سازمان ملل جهت آغاز مرحله انتقالی در سوریه تغییر کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha