این روزها کمجنجال رسانهای برای شکار پرندگان مهاجر در فریدونکنار به راه نیفتاده است؛ صیدی که دهها سال است در این منطقه صورت میگیرد نوعی امرارمعاش برای گذران زندگی افراد محلی است اما آنچه امروز از حرفه صیادی پرندگان در این منطقه عنوان میشود؛ نسلکشی پرندگان مهاجر است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه مازندران، با فرارسیدن فصل پائیز هر ساله فریدونکنار میزبان هزاران پرنده مهاجر از آن سوی دنیا میشود، فریدونکناری که با دارا بودن زمینهای کشاورزی گسترده مکانی امن و دوستداشتنی برای این پرندگان مهاجر است.
در فریدونکنار وجود چندین تالاب موجب شده است تا علاوه بر ایجاد فضایی برای جذب توریسم و گردشگر، فضای کسب و کار نیز در فصلهایی که کشاورزان در حال استراحت هستند، ایجاد شود.
هر ساله از تمامی دنیا، مهمانان خارجی و گردشگران مختلف کشور در تالاب بینالمللی فریدونکنار حاضر میشوند تا تماشاگر پرندگانی باشند که در دل این تالاب جای گرفتهاند.
پرندگانی چون انواع غاز و اردک وحشی، باکلان، ترمتای کوچکترین شاهین ایران، مرگوس کاکلی، اردک سیاه، گیلانشاه بزرگ، اسکو، حواصیل حیوانی، بوتیمار بزرگ، کشتل، مرغابی و از همه مهمتر درنای سیبری در این تالاب زمستان میگذرانند.
با حضور این پرندگان در فریدونکنار فرصتی برای صیادان این منطقه فراهم شده است، فرصتی که خداوند در اختیار آنها قرار داده است.
صیادانی که در شش ماه نخست سال کشاورزی میکنند و در شش ماه دوم با حضور پرندگان مهاجر به صورت مجاز اقدام به صیادی میپردازند.
این روزها کم جنجال رسانهای برای شکار پرندگان مهاجر در این منطقه به راه نیفتاده است؛ صیدی که دهها سال است در این منطقه صورت میگیرد نوعی امرارمعاش برای گذران زندگی افراد محلی است اما آنچه امروز از حرفه صیادی پرندگان در این منطقه عنوان میشود؛ نسلکشی پرندگان مهاجر است.
باید توجه داشت که صیادی با شکار بسیار متفاوت است، بسیاری از افراد بومی این منطقه که از این فرصت به دست آمده به عنوان شغل فصلی و موقتی بهره میبرند هرگز با شکار غیرمجاز و استفاده از ابزار غیرسنتی اقدام به صیادی نمیکنند.
بسیاری از این کشاورزان در نیمه دوم سال به منظور امرار معاش خود از این نعمت الهی بهره میبرند، به طوری که با صید سنتی و فروش آن در بازار پرندگان بخشی از نیازهای مالی خود را برطرف کنند، البته باید توجه داشت که مردم این منطقه هرگز به فکر تجارت و صادرات این پرندگان نبودند و تنها در سطح محلی اقداماتی را انجام میدهند.
در این بین افراد سودجو نیز از این فرصت سوءاستفاده میکنند و با شکار غیرمجاز به دنبال تخریب چهره فریدونکنار هستند در حالی که فقط مردم این منطقه حق صید دارند و خود این مردم نیز میدانند که صیدشان باید به صورت مجاز و سنتی باشد.
صید و صیادی بخشی از زندگی مردمان فریدونکنار از زمانهای دور بود و امروز نیز این امر ادامه دارد، هر چند باید بین شکار با تفنگ و غیرمجاز با صیادی محلی و سنتی تفاوت قائل شد.
باید به این نکته نیز توجه کرد که صیادی محلی و بومی در تمام دنیا مرسوم است و بیشتر برای امرار معاش صورت میپذیرد و برای مردم این منطقه به نوعی شغل محسوب میشود، در شهرستانی که فاقد شهرک صنعتی است و بیکاری پس از فصل کشاورزی بیداد میکند صید محلی و سنتی میتواند بسیار راهگشا باشد.
صیادی سنتی حرفه آبا اجدادی فریدونکناریها
مجتبی احمدی یکی از صیادانی است که به منظور امرار معاش و در فصلی که کشاورزی در فریدونکنار متوقف شده است اقدام به صیادی سنتی میکند، وی در این باره به خبرنگار ایسنا، گفت: برخی از مسئولان به این دلیل که درآمد خوبی دارند و مشکلات مالی آنها را تهدید نمیکنند صیادان این منطقه از صید محلی منع میکنند.
وی افزود: این در حالی است که بسیاری از مردم و جوانان فریدونکنار پس از فصل کشاورزی در بیکاری به سر میبرند و هیچ منبعی برای امرار معاش خود ندارند.
این صیاد با اشاره به اینکه هرگز به خود اجازه نداده است تا به صورت غیرمجاز و به ویژه تفنگ اقدام به صیادی کند، خاطرنشان کرد: صیادی در فریدونکنار حرفهای است که از آبا و اجدادمان به ارث رسیده و با زندگی بسیاری از این مردم گره خورده است.
احمدی اظهار کرد: شش ماه از سال را بیکاریم و از اندوخته کشاورزی خود استفاده میکنیم و این امر میتواند در بهبود چرخه زندگیمان کمک کند.
برخی مسئولان سنگاندازی میکنند
رمضانعلی فرجی یکی دیگر از صیادان محلی فریدونکنار است که صید سنتی را یک هنر میداند و گفت: مسئولانی که از صید نهی میکنند بارها بر سفرههای مردم خونگرم این شهرستان نشستهاند و از همین پرندهها تغذیه کردهاند.
وی با اشاره به اینکه آنها به جای اینکه مشکلات اقتصادی مردم را حل کنند سنگاندازی نیز میکنند، اظهار کرد: امیدوارم این مسئولان نسبت به شرایط سخت زندگی مردم این منطقه که در اوضاع اقتصادی خوبی به سر نمیبرند اگاهی پیدا کنند.
مردم بومی مجاز به صید هستند
عباس جعفری صیاد دیگری است که به صورت سنتی و مجاز «دوما» اقدام به صیادی میکند نیز با اشاره به اینکه برخی از سودجویان اقدام به شکار غیرمجاز میکنند، گفت: این حرکات ناشایست است و نباید صورت بپذیرد.
وی با بیان اینکه مردم بومی این منطقه فقط مجاز به صید پرنده به صورت قانونی هستند، خاطرنشان کرد: برخیها نگران منافع خود در این شهرستان هستند اما باید بدانند مردم فریدونکنار بهترین حامی محیطزیست هستند.
صید سنتی 400 ساله در فریدونکنار
قربان صفائی مدیرعامل تعاونی دامگاهداران فریدونکنار نیز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: صیادی در فریدونکنار بیش از 400 سال قدمت دارد و به صورت سنتی و بومی درآمده است.
وی با اشاره به اینکه با صید غیرمجاز به شدت مخالفیم، گفت: صید سنتی از هنر مردان این خطه است که سابقه طولانی دارد.
مدیرعامل تعاونی دامگاهداران فریدونکنار با اشاره به برخی از مسئولنماها در حال تخریب این شهرستان هستند، اظهار کرد: افرادی که در خصوص مردم زحمتکش فریدونکنار در سایتها و روزنامهها اظهار نظر میکنند به دنبال منافع خود هستند و نظرشان مغرضانه است.
صفائی افزود: برخی اسم خود را حافظ محیطزیست مینامند اما نمیدانند که در 120 دامگاه فریدونکنار بیش از هزار نفر روزی میخورند.
وی گفت: این صید اشتغال فصلی ایجاد میکند که تامینکننده بخشی از نیازهای مالی مردم منطقه است.
محیط زیست از صید افراد غیربومی جلوگیری کند
مسئول هیئت ماهیگیری با قلاب فریدونکنار و از فعالان محیطزیست شهرستان فریدونکنار نیز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در طول تاریخ افراط و زیادهروی مورد نکوهش قرار گرفته است و این امر در شرایط مختلف صدق میکند.
غلام صالحی تصریح کرد: درست است که صیادی در این شهرستان از سالهای بسیار دور انجام میشده اما مهمتر از آن حفظ و حراست از محیط زیست است.
این فعال محیط زیست گفت: مردم فریدونکنار از دیرباز بخشی از نیاز مالی خود را از طریق شکار برطرف میکردند و بسیاری از افراد این شهرستان نیز تنها به اندازه مصرف خود به صیادی میپرداختند.
صالحی خاطرنشان کرد: متاسفانه در چند سال گذشته برخی از افراد که بیشتر آنها نیز غیربومی هستند با حضور در فریدونکنار، اقدام به نسلکشی این پرندگان مهاجر کردهاند.
وی افزود: افزایش شکارهای غیرمجاز در چند سال گذشته در فریدونکنار خطر زیادی را برای این پرندگان مهاجر ایجاد کرده بود، هرچند مردم این شهرستان همواره قانع بودهاند و به این پرندگان تنها به عنوان نعمت خدادای نگریستهاند.
مسئول هیئت ماهیگیری با قلاب فریدونکنار اظهار کرد: برای اینکه این پرندگان در مصونیت قرار بگیرند بهتر است مسئولان محیط زیست قانونی را به منظور جلوگیری از صید بیرویه تدوین کنند.
صالحی گفت: این قانون میتواند به خوبی مانع از ورود افراد غیربومی در فریدونکنار شود و حتی مسئولان قضایی را نیز میتواند دخیل کند.
وی با اشاره به اینکه رسانهای کردن این موضوع کمکی به پایان فعالیت دلالان و سودجویان نمیکند، خاطرنشان کرد: با این امر فقط فریدونکنار تخریب میشود در حالی که منافع حاصل از این صید به سود افراد غیر بومی است.
به گزارش ایسنا، به نظر میرسد باید با تدبیر شیوه هایی نسبت به حفظ پرندگان مهاجر این منطقه اقدام شود و در کنار آن به بافت شغلی و سنتی بومی منطقه آسیب وارد نشود.
صدور کارتهای مجاز صیادی برای بومیان، نظارت بر دامهای صیادی، افزایش محیط بانان و نظارت بر بازارهای فروش پرندگان مهاجر برای مشخص کردن مسیر طی شده تا بازار و شناسایی صیادان محلی میتواند طبیعت و شرایط اجتماعی این منطقه زیبا را به حالت عادی بازگرداند.
انتهای پیام
نظرات