• دوشنبه / ۱۸ آبان ۱۳۹۴ / ۰۷:۱۲
  • دسته‌بندی: سایر ورزش‌ها
  • کد خبر: 94081810382
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

تفتان و هزار و یک مشکل برای کوهنوردان

تفتان و هزار و یک مشکل برای کوهنوردان

رئیس هیات کوهنوردی زاهدان با انتقاد از چند دستگاه دولتی درباره کمبود و نبود ارائه خدمات به کوهنوردان تفتان گفت: با وجود ظرفیت‌های کوهنوردی و صخره نوردی فراوان در سیستان و بلوچستان و عضویت دو نفر از جوانان این استان در تیم ملی امید کوهنوردی ایران، این استان از کمبودها و نگرانی‌های زیادی در این رشته ورزشی رنج می‌برد.

رئیس هیات کوهنوردی زاهدان با انتقاد از چند دستگاه دولتی درباره کمبود و نبود ارائه خدمات به کوهنوردان تفتان گفت: با وجود ظرفیت‌های کوهنوردی و صخره نوردی فراوان در سیستان و بلوچستان و عضویت دو نفر از جوانان این استان در تیم ملی امید کوهنوردی ایران، این استان از کمبودها و نگرانی‌های زیادی در این رشته ورزشی رنج می‌برد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه سیستان و بلوچستان، کارشناسان ورزشی معتقدند سیستان و بلوچستان با توجه به برجستگی‌های طبیعی فراوان و مرتفع می‌تواند به عنوان بهشتی برای کوه‌نوردان و سنگ‌نوردان معرفی شود، تشبیهی که به عقیده رئیس هیئت کوهنوردی سیستان و بلوچستان دور از دسترس نیست.

به گفته سوادکوهی ظرفیت‌های کوهنوردی در سیستان و بلوچستان می‌تواند از عوامل جذب گردشگر داخلی و خارجی بوده و در توسعه زیرساخت‌های استان نیز موثر باشد. او می‌گوید علی‌رغم وجود ظرفیت‌های فراوان و حضور دو نفر از کوهنوردان جوان استان به نام‌های مصطفی جوان سرحدی و فرزاد شکوهی در تیم ملی امید کشور، وضعیت این رشته در استان جالب و مطلوب نیست.

سوادکوهی البته گفت که تقریباً اکثر قله‌های سطح کشور توسط گروه‌های مختلف کوهنوردی استان به دفعات صعود شده و قله‌های خارج کشور نیز نظیر آرارات در ترکیه، لنین در روسیه و کلیمانجارو در آفریقا نیز توسط آن‌ها فتح شده است اما تفتان، هزار و یک مشکل دارد، مشکلاتی که نبود آب شرب از مهم‌ترین آن‌هاست.

این مسئول در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار ایسنا گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود در استان می‌توان با برنامه‌ریزی مدون و سرمایه‌گذاری اقدام به پذیرش توریست کرد ولی هم اکنون بودجه‌ها به قدری کم شده است که حتی برای امکانات اولیه ساخت و نگهداری مهم‌ترین کوه‌های استان نظیر تفتان، اعتبارات ناکافی است به طوری که پناهگاه تفتان چندین سال است به صورت نیمه‌کاره رها شده است و بودجه کافی جهت اتمام این ساختمان تخصیص داده نشده است.

وی اضافه کرد: با صرف هزینه‌ها و مشقت‌های بسیار در ساله‌های اخیر در ابتدا پناهگاه یا قرارگاهی در مسیر عمومی جنوبی قله تفتان احداث شد و در پنج سال اخیر نیز تلاش زیادی جهت ساخت، تکمیل و توسعه آن صورت گرفته اما به هیچ‌وجه کافی نبوده و نیاز است، فوراً جهت جلوگیری از خسارت بیشتر، ساختمان آن تکمیل شود، علاوه بر این بزرگ‌ترین چالش کوهنوردان در تفتان کمبود آب شرب است که باید دراین‌باره اقدام جدی و عملی صورت گیرد.

او عمده مشکلات ورزش کوهنوردی استان را نبود آموزش فراگیر و مستمر دانست و اضافه کرد: نبود تبلیغات کافی و شناسایی ظرفیت‌های منطقه و همچنین شناساندن این رشته به علاقمندان از مشکلات دیگر این ورزش در استان است، از طرفی نبود امکانات برای معرفی جاذبه‌های این ورزش و پتانسیل‌های منطقه به عموم مردم، هزینه‌های بالای تهیه تجهیزات مناسب، کمبود جاده‌های دسترسی به مناطق، عدم اطلاع‌رسانی وضعیت آب و هوایی، نداشتن تمرینات مستمر و برنامه‌ریزی‌شده و عدم حمایت مسئولان ذی‌ربط در حفظ و نگهداری منطقه از مشکلات دیگر پیش روی کوهنوردان استان است.

رئیس هیات کوهنوردی زاهدان ادامه داد: البته بیش‌ترین مشکلات در مرحله‌ی نخست، عدم شناخت و معرفی کافی این ورزش از طریق رسانه‌ها به مسئولین و عموم مردم است که آن را از دید مردم به عنوان یک برنامه پیک‌نیکی تلقی می‌کنند، اگر هر گونه سرمایه‌گذاری و پشتیبانی در این راه هزینه تعریف شود، به ضرر مردم و جامعه است زیرا این ورزش با روح و روان افراد به صورت مستقیم ارتباط داشته و دارد. سرمایه‌گذاری در این رشته الزامی است زیرا اگر تنها در بحث آموزش، آموزش کافی ارائه نشود، در کوچک‌ترین خطا سبب بروز خسارت جانی می‌شود.

سوادکوهی همچنین با بیان اینکه ورزش کوهنوردی یک ورزش دسته‌جمعی بوده و به هیچ عنوان کسب مقام و اهدای مدال در آن وجود ندارد، افزود: در این ورزش صعود به قله‌ها تنها با همکاری کل تیم میسر است اما وجود زیرساخت‌های اولیه در این مسیر ضروری و بااهمیت است، ولی متأسفانه علی‌رغم اینکه در مسیر صعود به قله تفتان تابلوهای راهنما هم از سوی منابع طبیعی و هم هیئت کوهنوردی وجود دارد، این تابلوها دارای مشخصات کافی و لازم برای اطلاع از موقعیت، ارتفاع و شرایط اقلیمی موقعیت‌های مختلف این کوه نیستند.

وی با بیان اینکه معمولاً اعتبارات مختلفی برای این ورزش پیش‌بینی اما به ندرت جذب می‌شود، از مسئولان خواست تا به ورزش کوهنوردی توجه ویژه و حمایت عملی اعم از پشتیبانی فرهنگی و مالی بشود.

این مسئول در ادامه به تجهیزات و ملزومات کوهنوردی اشاره کرد و گفت: کوهنوردان متناسب با شرایط منطقه، فصل و نوع آب و هوا، نوع مسیر و صعود نیاز به تجهیزات و تغذیه مناسب دارند، البته در سالیان متمادی هر گروه با هزینه شخصی اقدام به خرید لوازم و تجهیزات شخصی گروه می‌کند که قابل تأمل است.

وی ادامه داد: در مورد تسهیلات گروه‌هایی که تحت پوشش حمایت تأمین‌کننده مالی هستند نظیر گروه‌های کوهنوردی ادارات، سازمان‌ها و شرکت‌ها در برخی برنامه‌های خاص، بر اساس تقویم ورزشی هر چند وقت یک‌بار تسهیلات و تجهیزات در اختیار گروه‌های خود قرار می‌دهند.

سوادکوهی هماهنگی‌های موجود بین گروه‌های کوهنوردی و هیئت کوهنوردی را مطلوب ارزیابی و بیان کرد: با توجه به نبود امکانات و بودجه کافی، گاهی برنامه‌های مشترک و عمومی نظیر همایش پاک‌سازی تفتان با قدمت چهار سال در استان انجام می‌شود، اما علی‌رغم مشکلات فراوان و وعده‌های مسئولین به خصوص محیط‌ زیست که در ابتدا هزینه‌های این همایش را متقبل می‌کنند، ولی در نهایت هیچ هزینه ایی را در این رابطه پرداخت نمی‌کنند.

این مسئول در بخش دیگری درباره وضعیت بیمه ورزشکاران کوهنوردی گفت: عمده ورزشکاران رشته کوهنوردی حتی در مسیرهای کوتاه ملزم به اخذ بیمه ورزش از فدراسیون هستند، در واقع به طور معمول در بدو ورود ورزشکاران به برنامه‌های صعود کوهنوردی و سنگ‌نوردی و برنامه‌های آموزشی، امور بیمه‌ای هر شخص انجام می‌شود.

وی درباره عوامل نفوذ کوهنوردی در بین مردم و تاریخ کوهنوردی در سیستان و بلوچستان گفت: بومی‌ها به چند دلیل اقدام به صعود به برخی قله‌ها می‌کنند که اصلی‌ترین آن وجود آب گرم است، این آب گرم جنبه درمانی داشته و بومی‌ها برای دسترسی به آن اقدام به کوه‌پیمایی می‌کنند، دلیل دیگر کوهنوردی برخی از مردم استان وجود گیاهان دارویی متنوع در مناطق مختلف و دامنه کوه‌ها است.

او اضافه کرد: از طرف دامداران بومی از حیث چرای دام اقدام به تردد در مسیرهای مختلف می‌نمایند ولی به صورت کلی بر اساس اطلاعات غیررسمی رسیده از یک خانم انگلیسی، کوهنوردی برای نخستین بار توسط افراد غیربومی در حدود 140 سال پیش صورت گرفته است، ولی در مجموع به صورت برنامه‌ریزی‌شده و کوهنوردی گروهی برای نخستین بار حدود 47 سال پیش کوهنوردان در مسیرهای متفاوتی اقدام به صعود قله‌های استان کرده‌اند.

این مسئول در ادامه با بیان اینکه بر اساس آمارهای غیررسمی 120 تا 140 نفر از جوانان به صورت پراکنده در رشته‌های کوهنوردی و زیرمجموعه مشغول به فعالیت هستند، افزود: استقبال جوانان سیستان و بلوچستان از رشته کوهنوردی با توجه به آمار رسمی گروه‌های زیرمجموعه در حد متوسط ارزیابی شده است که در این بین بیشتر گروه‌های سنی میان‌سال تمایل بیشتری به ورزش کوهنوردی دارند ولی سنگ‌نوردی بیشتر در بین جوانان استقبال می‌شود.

گفت وگو از خبرنگار ایسنا: شبنم پودینه

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha