محققان در دانشگاه لیدز انگلستان با بهره گیری از فناوری جدید، قطعهای شیشه سیلیکا را با روش نانو طراحی کردهاند که وقتی نور لیزری با قدرت پایین به یونهای آن برخورد میکند، در طیف نور مادونقرمز، نور فلورسانس تولید میکند. در این حسگر لیزری جدید، میزان قندخون بدون سوراخ کردن پوست قابل کنترل است.
به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، در حال حاضر، بسیاری از بیماران دیابتی باید با سوراخکردن انگشتان خود، قرار دادن قطره خون خارج شده روی نوار آزمایش و پردازش نتایج به کمک دستگاه تست قندخون سیار، میزان قندخون خود را اندازهگیری کنند. این فرآیند ممکن است ناراحتکننده و آلودهکننده باشد و بارها به صورت روزانه تکرار شود.
فناوری جدیدی از دستگاه کوچکی بهره میگیرد که برای اندازهگیری میزان قندخون بدون نفوذ در پوست از لیزری با قدرت پایین استفاده میکند. درمقایسه با سوراخکردن انگشت، این فناوری جانشینی سادهتر و بدون درد را برای بیماران فراهم میکند.
محققان میگویند: وقتی این شیشه در تماس با پوست کاربر قرار میگیرد، دامنه سیگنال فلورسانس متناسب با غلظت قندخون فرد تغییر میکند. این دستگاه مدت زمانی را که فلورسانس ادامه دارد، ارزیابی کرده و از آن برای محاسبه میزان قند موجود در جریان خون فرد استفاده میکند، بدون اینکه به سوزن نیاز داشته باشد. این روند کمتر از 30 ثانیه طول میکشد.
شیشهای که در حسگرها استفاده شده بادوام است و مشابه با شیشهای عمل میکند که در تلفنهای هوشمند استفاده میشود. به همین دلیل، این دستگاه ارزانتر و مقرونبهصرفهتر است؛ چون در مقایسه با سیستمهای خودکنترلی فعلی، هزینههای استفاده از این دستگاه پایینتر است.
محققان میگویند: این فناوری از قابلیتهای نظارتی مستمری برخوردار است که آن را به عنوان دستگاهی پوشیدنی به گزینهای ایدهآل برای همهگیرشدن تبدیل میکند و میتواند به بهبود زندگی میلیونها انسان کمک کند، چون آنها را قادر میسازد تا بدون نیاز به هیچ اتصالی، پیوسته میزان قندخون خود را کنترل کنند.
به گفته محققان، استفاده از این روش در مقایسه با کنترلکنندههای مستمر تهاجمی که از حسگرهای کاشته شده استفاده کرده و باید به طور مرتب تعویض شوند، گزینه سادهتر و ارزانتری است و برخلاف روش متداول، این فناوری جدید و غیرتهاجمی میتواند بهصورت پیوسته میزان قندخون را کنترل کند.
محققان با تاکید بر اینکه که فناوری مذکور جانشینی برای آزمایش به روش سوراخکردن انگشت محسوب میشود، تصریح کردند: استفاده از این سامانه، این قابلیت را نیز برای افراد دیابتی فراهم میکند تا به صورت مستمر قندخون خود را ارزیابی کنند. یعنی زمانی که اقدامی فوری ضرورت دارد، خیلی سریع به بیمار هشدار داده میشود.
آنها میگویند: استفاده از این شیوه به دیابتیها کمک میکند تا خودتنظیمی داشته باشند و درمان اورژانسی را به حداقل میرساند.
به ادعای دانشمندان، این دستگاه پوشیدنی تنها یک گام با محصولی فاصله دارد که هشدارها را به تلفنهای همراه هوشمند ارسال میکند یا مقادیر قندخون را مستقیم به پزشک اطلاع داده و به آنها اجازه میدهد تا نحوه مدیریت بیماری، توسط فرد دیابتی را ثبت و ضبط کنند.
محققان میگویند: این فناوری منحصر بهفرد به میلیونها انسان اجازه میدهد تا بیماری دیابت خود را بهتر مدیریت کنند. تکامل نهایی دو محصول متمایز (محصول لمسی، انگشتی و محصول پوشیدنی) این امکان را در اختیار مبتلایان به دیابتهای نوع 1 و 2 قرارمیدهد تا از دستگاهی استفاده کنند که بیشترین تناسب را با سبک زندگی آنها دارد.
در حال حاضر نوع رومیزی این دستگاه به صورت آزمایشی در بررسیهای بالینی استفاده میشود اما محققان قصد دارند دو نوع دستگاه برای بازار بسازند. یک دستگاه که به صورت لمس، انگشتی و شبیه به ماوس رایانه است و دیگری که مدلی پوشیدنی جهت کنترل پیوسته قند است.
نتایج بررسیهای بالینی آزمایشی به خوبی نشان میدهد که این فناوری نظارتی جدید، مانند فناوریهای متداول از پتانسیل اجراییشدن برخوردار است. آزمایشهای بالینی بیشتر و بهینهسازی محصول به منظور تایید قانونی این محصول و نیز قبلاز آمادهسازی این فناوری برای ورود به بازار ضرورت دارند.
محققان می گویند: کنترل غیرتهاجمی، به ویژه در بیماران جوانی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند بسیار ارزشمند است. دراین گروه، افرادی که به کنترل شدید و دقیق قند نیاز دارند مثل زنان جوانی که باردار هستند یا افرادی کهبه افت مکرر قندخون مبتلا هستند، از این فناوری بهرهی بیشتری میبرند.
انتهای پیام
نظرات