معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در تشریح جزییات سرپرستی و اداره مراکز پیشدبستانی دایر در مهدهای کودک گفت: با توجه به نظرات مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی، مهدکودکها که محلی برای مراقبت، نگهداری و ارائه خدمات غذایی و بهداشتی و همچنین سبک متفاوتی از آموزشهای غیرمستقیم به کودکان هستند، در حوزه تخصصی بهزیستی و اما چنانچه مرکزی بخواهد آموزشهای پیش دبستانی را به گروه سنی 5 تا 7 سال ارائه دهد باید از آموزش و پرورش مجوز دریافت کند.
مسعودی فرید در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: سند تحول آموزش و پرورش، مسوولیت تعلیم و تربیت کودکان از مهدکودک تا دانشگاه را از وظایف این نهاد دانسته است اما بارها و بارها تاکید کردهایم که منظور از آموزش و پرورش در آن سند وزارت آموزش و پرورش نیست، بلکه منظور نهاد کلان آموزش و پرورش کشور است چرا که در غیراینصورت دانشگاهها و آموزش عالی را نیز باید در زیرمجموعه این نهاد در نظر بگیریم.
وی در ادامه با تاکید بر آنکه مهدکودکها که محل نگهداری کودکان 3 تا 5 ساله هستند، در حوزه تخصصی بهزیستی فعالیت خواهند کرد، افزود: در حال حاضر مساله پیش آمده میان آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی کشور بر سر سرپرستی کودکان 5 تا 7 ساله یعنی دوره «پیشدبستانی» است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این خصوص تصریح کرد: در حال حاضر پوشش پیش دبستانیهای کل کشور تنها 52 درصد است یعنی تنها نیمی از واجدین شرایط حضور در دوره پیشدبستانی در این دوره شرکت میکنند که اگر بهزیستی را از این آمار جدا کنیم تنها 20 الی 25 درصد واجدین شرایط در مراکز پیشدبستانی آموزش و پرورش هستند.
مسعودیفرید با بیان اینکه در حال حاضر در بسیاری از کشورها دوره پیشدبستانی اجباری بوده و حتی در صورت غیراجباری بودن آن نیز پوشش بالای 90 درصد در این حوزه وجود دارد، عنوان کرد: این سوال برای ما مطرح شده است که اگر دوره پیشدبستانی اینقدر برای آموزش و پرورش مهم است چرا آن را اجباری اعلام نکرده و همچنان این دوره را دورهای رسمی و غیراجباری میداند؟ در حالی که نیاز است این دوره در دورههای آموزشی کشور، رسمی و اجباری شود.
وی درباره گرایش ورود این حوزه به بخش غیرانتفاعی نیز اظهار کرد: زمانی که دوره پیشدبستانی رابه بخش غیرانتفاعی سوق میدهیم باید شاهد این شکاف بین گروهی میان افراد استفادهکننده و غیربرخوردار از آموزشهای پیشدبستان باشیم.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این خصوص تصریح کرد: در چنین شرایطی هرگاه کسی تمکن مالی لازم را داشته باشد فرزند خود را به این مراکز میبرد اما فردی که تمکن مالی نداشته باشد، فرزندش از دریافت این خدمات و آموزشها محروم میشود.
مسعودیفرید در ادامه گفت: در حال حاضر پوشش پیشدبستانی ما که گروه سنی 6 سالهها هستند تنها 52 درصد است اما با این حال شاهد آن هستیم که گروه سنی 5 تا 7 سال یعنی 2 سال قبل از دبستان را به عنوان دوره پیشدبستانی در نظر گرفتهاند. در چنین شرایطی این سوال مطرح میشود که چه لزومی دارد که دو سال را به عنوان دوره پیشدبستانی در آموزشهای کشوری در نظر بگیریم؟.
وی افزود: آمزوش و پرورش باید در نظر داشته باشد که برنامههای لازم برای گروه سنی 5 تا 7 سال بسیار با گروه سنی دبستان متفاوت بوده و نباید تنها اقدامات صرف آموزشی را برای این گروه مدنظر قرار دهیم، بلکه این دسته از کودکان نیاز به حمایت و مراقبت بیشتری داشته و باید مسائل تغذیهای و همچنین به فضای کافی فعالیت آنان توجه کافی کرد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن انتقاد از فضای آموزشی دبستانیها نیز گفت: در حال حاضر حتی معتقدیم دبستانها نیز باید فضای خود را به سمت سیستمهای باز و نشاطآور پیش ببرند چرا که در سایر کشورهای دنیا نیز که از پیشگامان حوزه آموزش و پرورش هستند، این تحول را شاهدیم اما در ایران هیچ نشانی از این تغییرات نمیبینیم؛ با وجود آنکه تمام دنیا نظام آموزشی خود را تغییر داده و دائما به روز میکنند و این مساله حتی در چیدمان کلاسهایشان نیز محسوس است، آموزش و پرورش باید این نکته را در نظر بگیرد که فضای مورد نیاز کودکان 5 تا 7 سال باید بسیار متفاوت از فضای آموزشی کودکان دبستانی باشد. هرچند آن گروه نیز نیاز به تغییرات اساسی دارند.
مسعودیفرید در ادامه به ساعت فعالیت مراکز پیشدبستانیهای دایر در حوزه آموزش و پرورش نیز انتقاد کرد و گفت: این مراکز تا ساعت 12 ظهر فعالیت داشته و بعد از آن والدینی که برای مثال تا ساعت 4 سرکار هستند، نمیدانند کودک خود را در این بازه زمانی 4 ساعته در کجا نگهداری کنند که در این شرایط مراکز مراقبت و نگهداری بهزیستی یا همان مهدهای کودک میتوانند از این فرزندان نگهداری کرده و همچنین درخلل آن، آموزشهای غیرمستقیم را نیز به آنان ارائه دهند.
وی همچنین عنوان کرد: در حال حاضر تنها همان قانون تاسیس مراکز غیردولتی آموزش و پرورش که از سال 87 اجرای آزمایشی آن به مدت 5 سال آغاز و سپس یک سال تمدید شد، مجددا برای سال هفتم تمدید شده است؛ پس به این ترتیب وضعیت تولیگری مهدهای کودک از سال 87 تا به حال تغییر خاصی نکرده است و این قانون مجددا به طور آزمایشی در حال اجراست تا به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در پایان عنوان کرد: چنانچه نهادی بخواهد از سازمان بهزیستی کشور مسوولیت رسیدگی به کودکان، آموزش و مراقبت از آنها را برعهده بگیرد، با وجود حجم وظایف محوله به سازمان بهزیستی کشور، از آن استقبال میکنیم.
انتهای پیام
نظرات