• جمعه / ۱۹ تیر ۱۳۹۴ / ۱۴:۰۴
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 94041910206
  • خبرنگار : 71049

گزارش ایسنا از وین

تعهد مذاکره‌کنندگان به "فیر پلی"

تعهد مذاکره‌کنندگان به "فیر پلی"

رفت و آمد، دیدار و سخنان وزیران خارجه و دیپلمات‌ها در جای جای محل مذاکرات با گذشت 14 روز همان حساسیست روزهای نخست را دارد و بیشتر هم شده است ولو این رفت‌وآمدها تکرار پشت تکرار باشد. مذاکرات در ساعت صفر هم‌چنان ادامه دارد.

رفت و آمد، دیدار و سخنان وزیران خارجه و دیپلمات‌ها در جای جای محل مذاکرات با گذشت 14 روز همان حساسیست روزهای نخست را دارد و بیشتر هم شده است ولو این رفت‌وآمدها تکرار پشت تکرار باشد. مذاکرات در ساعت صفر هم‌چنان ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در دو هفته گذشته کمتر ساعتی از روز و هفته بوده است که مقابل هتل کوبورگ یا اطراف آن خالی از خبرنگار، تصویربردار و عکاس باشد.

حرکات و رفت و آمد دیپلمات‌ها هر جا که دیوار آجری نباشد با دقت رصد می‌شود. گاهی رفت و آمدی از چشم همه خبرنگاران دور می‌ماند اما حتما چند نفری در گوشه‌ای سوژه را شکار کرده‌اند و در این کار کسی با کسی شوخی ندارد.

رو پنج‌شنبه شاید پر تصویرترین روز کاری برای عکاسان و البته خبرهای نه چندان امیدوارکننده برای خبرنگاران بود.

حدود ساعت 17 عصر بود که وزارت خارجه آمریکا در ایمیلی به خبرنگاران خود و برخی دیگر از خبرنگاران اعلام کرد که جان کری قرار است ساعت 19 بیانیه‌ای را در حضور خبرنگاران قرائت کند. خبری که به سرعت منتشر شد. این برای سومین بار بود که جان کری در دو هفته گذشته در حضور خبرنگاران حاضر و بیانیه‌ای را قرائت کرد؛ یک بار درباره کوبا و دو بار مذاکرات هسته‌ای. یک ساعت مانده به آغاز برنامه و در حالی که از صبح روز جمعه هوای وین بارانی و همراه با باد شدید بود و گاهی باد و باران یکی می‌شد تا جایی که چادر خبرنگاران را جا به جا تکان می‌داد، ابرها راه را برای آسمان آبی بر سر هتل کوبورگ باز کردند. شاید وزارت خارجه آمریکا با آسمان هم سمپاتی دارد.

مسئولان وزارت خارجه آمریکا با وجود اینکه در کشور خود نیستند برای هر بار سخنرانی جان کری، خیابان مقابل هتل کوبورگ را به سالن کنفرانس خبری برای وزیرشان تبدیل کردند. همه وزیران خارجه برای گفت‌وگو با خبرنگاران از در شیشه‌ای هتل بیرون آمده و مستقیم به سمت تصویربرداران و خبرنگاران البته متمایل به سمت خبرنگاران کشورشان ایستاده و صحبت می‌کنند. اما جان کری خود را از این امر مستثنی کرده است. کمی دورتر از محلی که اغلب تصویربرداران دوربین‌ها را می‌کارند و نزدیک به در دوم هتل کوبورگ و پشت به لوگوی استوانه ای بزرگی که بر روی آن نوشته شده "مذاکرات ایران و 1+5 در وین" تریبون سخنرانی به همراه لوگوی وزارت خارجه آمریکا که سیار و قابل نصب بود قرار داده شده و میزی برای آنکه کری عصای خود را هنگام سخنرانی به آن تکیه دهد در کنارش است. یکی از مقامات وزارت خارجه پوشه‌ای چرمی که متن صحبت‌های کری در آن قرار دارد پیش از ورود وی روی تریبون قرار می‌دهد.

حضور جان کری در جمع خبرنگاران - سیزدهمین روز دور نهایی مذاکرات وین

سومین حضور کری از آنجایی که در پایان دو روز تعیین شده برای مذاکرات از قبل بودیم و همه منتظر شنیدن حرفی و سخنی بودند مورد توجه بسیاری از خبرنگاران قرار گرفت.

کمی به ساعت 19 باقی مانده بود و هر کس جایی را برای خود یافته بود که بتواند صحبت‌های او را خوب تر بشنود که خروج لوران فابیوس از در اصلی هتل به همراه همکارانش همه را غافلگیر کرد. فابیوس که انگار خودش هم از تشریفات سخنرانی وسط خیابان کمی غافلگیر شده بود با کمی چرخش به این سمت و آن سمت در نهایت به سمت دوربین های رسانه‌های فرانسوی در سوی دیگر خیابان رفت و در سخنانی کوتاه و بدون پاسخ به سوالی گفت که "با وجود پیشرفت‌های مهمی که در مذاکرات صورت گرفته اما هنوز برخی موضوعات باقی مانده است." او گفت که امشب (پنجشنبه شب) و صبح روز جمعه کار را در وین ادامه خواهند داد.

فابیوس

شاید این سرنوشت فابیوس است که در مذاکرات هسته‌ای همیشه اولین وزیری باشد که با چوب جادویش به میان خبرنگاران می‌آید و خبر اول را می‌دهد. فابیوس اولین وزیر خارجه‌ای بود که در مذاکرات ژنو با نشان دادن شست خود به نشان "پیروزی" توافق ایران و 1+5 در 24 نوامبر 2013 را تایید کرد.

کمی بعد از اظهارات فابیوس، این محمد جواد ظریف بود که با قرار دادن مطلبی در صفحه توییتر خود همه را غافلگیر کرد. ظریف نوشته بود که "به شدت در حال کار هستیم، ولی نباید عجله کرد تا کار به خوبی انجام شود. این حرف را جدی بگیرید؛ شما نمی‌توانید اسب‌ها را وسط مسیر عوض کنید." به سرعت مساله "اسب" و ربط و آن به مذاکرات و تحلیل درباره آن سوژه خبرنگاران شد و در این حین جان کری برای صحبت از هتل خارج شد و همه این اتفاقات در کمتر از 5 دقیقه اتفاق افتاد.

کری با عصا و چهره‌ای که آن شوخ طبعی همیشگی‌اش را در خود نداشت اعلام کرد که به پیشرفت‌های واقعی دست پیدا کرده‌ایم اما قرار نیست تا ابد بر سر میز مذاکره بنشینیم. در عین حال نباید میز مذاکره را ترک کنیم صرفا به خاطر این که عقربه‌های ساعت به نیمه شب رسیده است. او گفت که به شما اطمینان می‌دهم ما این‌جا نبودیم که صرفا مذاکره کرده باشیم، معتقدیم به پیشرفت‌های واقعی جهت رسیدن به توافق جامع دست پیدا کرده‌ایم.

کری به صحبت های شب گذشته اش با اوباما اشاره کرد و گفت "ما تا ابد نمی‌توانیم صبر کنیم و اگر تصمیمات سخت اتخاذ نشود ما آماده هستیم که این پروسه را متوقف کنیم."

اشاره جان کری به گفته اوباما مربوط به تماس ویدیویی بود که هیات مذاکره‌کننده آمریکا در وین چهارشنبه با رییس جمهورشان داشتند و اتفاقا بعد از آن گفت‌وگو بوده است که برخی مواضع‌شان به ویژه بر سر تحریم‌ها که بر روی آن‌ها توافق شده است را تغییر می‌دهند.

محمد جواد ظریف پنجشنبه شب در جمع خبرنگارن گفت که "مواضع متفاوت چندین کشور در گروه 1+5 مذاکرات را دشوار کرده است. متاسفانه ما شاهد تغییر مواضع، زیاده‌خواهی و هم شاهد این هستیم که چندین کشور 1+5 دارای مواضع متفاوتی هستند. این مسائل، مذاکرات را دشوار کرده است."

هنوز از زورآزمایی تریبونی و توییتری ظریف و کری چیزی نگذشته بود که صدای فریاد خبرنگاران همه را به بیرون چادر کشاند. ظریف به همراه معاون و دستیار رییس جمهور در بالکن بودند.

ظریف، عراقچی و فریدون در حاشیه سیزدهمین روز مذاکرات ایران و ۱+۵ - وین

ظریف که برخلاف مذاکرات قبل این بار در طبقه سوم هتل اقامت دارد از فاصله‌ای چند ده متری برای خبرنگاران دست تکان داد و در حالی که صدایش به سختی شنیده می شد به چند سوال هم پاسخ داد.

خبرنگار با سابقه شبکه خبری بی بی سی انگلیسی که کمی به زبان فارسی آشناست و به صدای فراخ در میان خبرنگارن معروف است از ظریف پرسید، منظورتان از اینکه در صفحه توییتر گفته اید "اسب ها را در مسیر نمی‌توان عوض کرد" چیست؟ ظریف گفت، "من می‌خواستم شما درباره آن حدس بزنید وگرنه به نحو صریح‌تری منظورم را می‌گفتم. می‌خواستم برای شما موضوع را جذاب کنم".

خبرنگار دیگری از او پرسید که تا کی در وین می‌مانید؟ که او گفت، تا هر زمان که لازم باشد.

ظریف درباره خوشبین بودن به رسیدن به توافق پاسخ داد، اگر نبودم که اینجا نبودم.

باید امیدوار بود طرف‌های مذاکرات با هر تشبیهی از آن که گاهی این مذاکرات را بازی فوتبال تشبیه می کنند و گاهی کشتی، والیبال، بوکس، شطرنج و ... از فیر پلی (Fair play) خارج نشوند و جوانمردانه قواعد و اخلاق را تا پایان کار ادامه دهند.

گزارش از خبرنگار ایسنا: زهرا اصغری

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۴-۱۹ ۱۴:۵۸

ممنون از خبرنگار ايسنا خانم اصغري در وين که تو اون هيري ويري باز گزارشهاي به اين جذابي مي نويسه.