• یکشنبه / ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ / ۰۱:۲۶
  • دسته‌بندی: دولت
  • کد خبر: 94032413197
  • خبرنگار : 71463

کلیدی که قفل پاستور را برای روحانی گشود

کلیدی که قفل پاستور را برای روحانی گشود

«این بود؟ این بود؟ سندش کو؟ من همانی را گفتم که قبلا به آن اشاره کرده‌ام. گفتم اگر می‌خواهید این ها را به خیابان بیاورید و بعد گازانبری این‌ها را محاصره کنید، برایشان پرونده درست کنید، این کار را نکنید، اما اگر می‌خواهید آزاد بگذارید بحث دیگری است.»

«این بود؟ این بود؟ سندش کو؟ من همانی را گفتم که قبلا به آن اشاره کرده‌ام. گفتم اگر می‌خواهید این ها را به خیابان بیاورید و بعد گازانبری این‌ها را محاصره کنید، برایشان پرونده درست کنید، این کار را نکنید، اما اگر می‌خواهید آزاد بگذارید بحث دیگری است.»

این شاه بیت سخنان روحانی در مناظره انتخاباتی سال 92 خطاب به محمدباقر قالیباف بود. درست دو سال و هفت روز پیش، زمانی که شهردار تهران قصد داشت با یک حمله سیاسی اتفاقات سال 82 و برگزاری مراسم سالگرد حمله به کوی دانشگاه را یادآوری و روحانی را در زمینه سیاست داخلی و برخوردهای امنیتی زمین‌گیر کند اما « ضدحمله گازانبری» روحانی نه تنها تمام رشته‌های قالیباف را پنبه کرد بلکه یکی از عوامل اصلی قرار گرفتن کلید پاستور در دستان شیخ دیپلمات شد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، 22 فروردین 92 حسن روحانی فعالیت‌های خود را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم آغاز کرد. نجات اقتصاد، احیای اخلاق و تعامل با جهان از اصلی‌ترین مباحث مطرح شده توسط روحانی بود. همان زمانی که خیلی‌ها بر سر آمدن یا نیامدن اکبر هاشمی رفسنجانی به صحنه انتخابات تردید داشتند. روحانی در دانشگاه شریف جمله ‌ای گفت که خط مشی سیاسی او را مشخص کرد. «من و آقای هاشمی هر دو یک مسیر را طی می‌کنیم اما روز رای‌گیری یکی از ما در لیست خواهد بود»

وقتی ثبت نام از کاندیداهای انتخابات آغاز شد روحانی از اولین کسانی بود که در ساعات اولیه روز اول ثبت نام در ستاد انتخابات کشور حاضر شد و خود را کاندیدای ریاست جمهوری یازدهم کرد. درست برعکس اکبر هاشمی رفسنجانی که در دقایق پایانی ثبت‌نام با حضور در ستاد انتخابات کشور ولوله‌ای در خیابان فاطمی به پا کرد. هرچند تا پیش از اعلام احراز صلاحیت کاندیداها بسیاری از روحانی توقع داشتند که به نفع هاشمی از کاندیداتوری کناره‌گیری کند اما نتیجه احراز صلاحیت‌ها نشان داد که تصمیم روحانی برای ماندن در صحنه انتخابات درست بوده چرا که صلاحیت رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام احراز نشد و حرف روحانی که می‌گفت در روز رای‌گیری یکی از ما در لیست خواهد بود درست از آب درآمد.

با بالاگرفتن تبلیغات انتخاباتی تقریبا تکلیف دو جناح سیاسی اصلی کشور مشخص شده بود. از طرفی محمدباقر قالیباف، محسن رضایی، علی اکبر ولایتی، سعید جلیلی و غلامعلی حداد عادل در جناح راست قرار می‌گرفتند، از سویی دیگر محمدرضا عارف کاندیدای اصلاح‌طلبان بود و محمد غرضی کاندیدای مستقل به حساب می‌آمد. اما هنوز تکلیف روحانی مشخص نبود که به کدام‌یک از جناح‌های سیاسی تعلق دارد.

روحانی شیک‌پوش اهل سرخه از همان برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری که ششم خرداد به صورت زنده از تلویزیون پخش شد نشان داد که رقیبی جدی برای سایر کاندیداها به حساب می‌آید. جمله معروف او در این برنامه که «در دادگاه وجدان مردم خیلی‌ها باید به دادگاه بروند» نام او را بیش از پیش بر سر زبان‌ها انداخت. او در انتهای همین برنامه از جیب لباده خود کلیدی را بیرون آورد و به عنوان کلید حل مشکلات کشور به مردم معرفی کرد. شاید پس از ابتکار رنگ‌های انتخاباتی که در سال 88 در انتخابات ایران مطرح شد نماد کلید روحانی ابتکار جذابی بود که بیشتر باعث می‌شد مردم از دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی سخن بگویند.

فن خطابه روحانی از دیگر نقاط قوت او به حساب می‌آمد. «بنده فردی هستم که از ابتدای زندگی سیاسی مسیرم روشن است، هیچ وقت پادگانی فکر نکرده‌ام، هیچ وقت پادگانی عمل نکرده‌ام. جزو افرادی هستم که حقوق خوانده‌ام. من سرهنگ نیستم حقوق‌دانم» جمله‌ کلیدی دیگری از روحانی بود که در همان مناظره هشت نفره معروف جای او را بیش از پیش در میان رای دهندگان باز کرد.

روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود از تامین امنیت و ایجاد آرامش برای همه مردم،‌ آزادی مسئولانه، عدالت در سراسر کشور، حقوق شهروندی، عقلانیت و اعتدال صحبت می‌کرد. او که پس از دبیری در شورای عالی امنیت ملی ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را به عهده گرفته بود از مدت‌ها پیش با یک تیم قوی و بی سر و صدا خود را برای چنین روزهایی آماده می‌کرد. از نعمت‌زاده که مرد لابی‌های سیاسی است به عنوان رییس ستاد انتخاباتش گرفته تا اکبر ترکان، اسحاق جهانگیری، محمود واعظی، مرتضی بانک و محمدباقر نوبخت.

حرکت در مرز میان جناح های سیاسی نقطه قوت دیگر روحانی بود. این عضو جامعه روحانیت مبارز که از تشکل‌های قدیمی جناح اصولگرا است مورد حمایت مجمع روحانیون مبارز، از تشکل های اصلاح طلب بود! اصولگرایان تصمیم داشتند پس از آن‌که برنامه‌ها و صحبت‌های‌شان در تبلیغات انتخاباتی مطرح شد بر سر یک کاندیدای واحد به توافق برسند اما در عمل این اتفاق نیفتاد و تنها چهار روز پیش از انتخابات، غلامعلی حدادعادل از رقابت‌های انتخاباتی کناره‌گیری کرد و چهار کاندیدای اصولگرا همچنان در صحنه باقی ماندند. از طرفی امکان رای‌آوری محمدرضا عارف در مقابل کاندیداهای اصولگرا کمتر به نظر می‌رسید. شاید به همین دلیل بود که عارف به توصیه لیدر اصلاحات در شامگاه 21 خرداد، نامه انصراف خود را از رقابت‌های انتخاباتی منتشر کرد تا تقریبا تکلیف رقیب اصلی اصولگرایان مشخص شود. حالا و با حمایت همه احزاب اصلاح‌طلب حسن روحانی خواسته یا ناخواسته به عنوان کاندیدای اصلاح‌طلبان و به تعبیر جدید که خود روحانی آن را بیشتر می‌پسندید، «اعتدال‌گرایان» مطرح شده بود.

روحانی در برخورد با مخالفان تقریبا شیوه‌ای شبیه به محمود احمدی‌نژاد داشت. همان سیاست «بهترین دفاع در حمله است». با این تفاوت که روحانی دیپلماتیک صحبت می‌کرد و با وجود موضع تهاجمی، ادبیات تخریبی و خصمانه‌ای به کار نمی‌برد و این مساله علاوه بر این که بر امکان رای آوری او می‌افزود احترام بیشتری هم برایش به ارمغان می‌آورد. از سوی دیگر تشتت آرای اصولگرایان و رقابتی که بین چهار کاندیدای جناح راست شکل گرفت و کوتاه نیامدن هیچ کدام از آنها به نفع دیگری، رد صلاحیت هاشمی و حمایت موج حامیان هاشمی از روحانی، کناره‌گیری روزهای پایانی عارف به نفع روحانی و موجی که حرف‌های روحانی در مناظره سوم انتخاباتی به وجود آورد از عوامل اصلی پیروزی شیخ دیپلمات در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم بود.

با آغاز رای‌گیری در 24 خرداد و پس از پنج هزار و 350 دقیقه حضور نامزدها در تلویزیون، مردم ایران پای صندوق‌های رای رفتند و با مشارکت بالای 36 میلیون نفر در انتخابات، حسن روحانی را با بیش از 18 میلیون رای و 50.71 درصد آرا برای چهار سال به ریاست جمهوری ایران انتخاب کردند. دقایقی بعد روحانی در پیامی تاکید کرد که به عهدی که با مردم بسته است وفادار خواهد ماند و حدود یک ساعت بعد محمدباقر قالیباف که در یکی دو روز پایانی تبلیغات انتخاباتی به نوعی رقیب اصلی روحانی به حساب می‌آمد اولین کسی بود که به او تبریک گفت. یک ماه و نیم بعد حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی پس از مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری توسط رهبر معظم انقلاب کلید پاستور را از محمود احمدی‌نژاد تحویل گرفت و بر صندلی ریاست جمهوری ایران تکیه زد.

اکنون دو سال از انتخاب روحانی می‌گذرد، او که در 22 فروردین 92 با شعار نجات اقتصاد، احیای اخلاق و تعامل با جهان پا به عرصه انتخابات گذاشته بود امروز با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند. روحانی در این مدت بارها تاکید کرده که حافظه‌ای قوی دارد و به قول‌هایی که داده پایبند است. هرچند بررسی کارنامه دوساله روحانی نیاز به تامل بیشتری دارد اما در یک نگاه کلی، در زمینه مباحث اقتصادی با وجود آن‌که نفت از بشکه‌ای 100 دلار به 50 و 60 دلار رسید دولت ‌توانست تورم را مهار کند و در بازار ثبات نسبی به وجود بیاورد. نکته ای که شاید از دید خیلی از مخالفین روحانی پنهان بماند همین ثبات بازار است. تورم بالای 40 درصد دو سال پیش اکنون به زیر 20 درصد رسیده و رشد منفی اقتصادی به بالای یک درصد رشد رسیده است.

در حوزه فرهنگ از سوی هر دو جناح به روحانی انتقاداتی مطرح می‌شود، عده‌ای او را به سیاست‌های بیش از حد باز فرهنگی متهم می‌کنند و عده‌ای قول‌های عمل نشده دولت را به رییس جمهور گوشزد می‌کنند. هرچند بازگشایی خانه سینما یک اتفاق مهم فرهنگی در کشور بود اما در کنار آن لغو بسیاری از کنسرت‌ها، انتقادات زیادی را از سوی اهالی فرهنگ به دولت روحانی وارد کرد.

در سیاست داخلی با وجود بسیاری از مشکلات، بازگشایی خانه احزاب و برگزاری کنگره‌های احزاب مختلف از هر دو جناح از فعالیت‌های مثبت دولت تدبیر و امید بوده، هرچند هنوز در این حوزه انتقادات زیادی نسبت به دولت مطرح می‌شود و شاید دولت روحانی به خاطر تمرکز بر روی سیاست خارجی نتوانسته به اهدافی که در این حوزه داشته دست پیدا کند. از طرفی روحانی در نشست خبری دیروز خود هم تاکید کرد که بهتر است روند تحولات در نظر گرفته شود.

در سیاست خارجی مذاکرات هسته‌ای در حال به نتیجه رسیدن است. هرچند نباید تمامی مسائل کشور را به بحث مذاکرات و برداشته‌شدن تحریم‌ها ارتباط داد اما شاید اگر مذاکرات به نتیجه مطلوبی برسد یک بار روانی عظیم از دوش دولت روحانی برداشته شده و او به همراه اعضای کابینه‌اش بتوانند با فراغ بال بیشتر به قول‌هایی که هنوز به آن‌ها عمل نشده بپردازند. هنوز یک ماه تا انجام توافق نهایی هسته‌ای باقی مانده است و جدای از نتیجه مذاکرات تیم دیپلماسی دولت نهایت تلاش خود را می‌کند تا شعار تعامل با دنیای رییس‌جمهور به طور کامل محقق شود.

هنوز دو سال دیگر از عمر دولت تدبیر و امید باقیمانده است و باید دید آیا روحانی بالاخره می‌تواند کلید معروف خود را در قفل مشکلات کشور به طور کامل بچرخاند یا کوه مشکلات به ارث رسیده به دولت یازدهم با نچرخیدن کلید تدبیر و امید به دولت دوازدهم منتقل خواهد شد.

گزارش از خبرنگار سیاسی ایسنا: آرین افخمی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۲:۰۶

زنده باد روحاني ...

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۶:۳۳

حداقل الان خيالمان راحت است كه دولت با مردم همدل است و به وظيفه خود كه همان تلاش براي فراهم نمودن زندكًي بهتر براي مردم است مشغول است نه مثل دولت قبل كه براي اينكه مردم زياد به فكر دنيا نباشند و از اخرت غافل نباشند تمام ثروت كشور را داد

avatar

از دادن راي به آقاي روحاني پشيمان نيستم ولي دولت ايشان تا کنون در اجرايي کردن قول هاي داده شده در زمينه احقاق حقوق دانشگاهيان در حوزه وزارت علوم موفق نبوده است.

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۸:۳۵

سلام . آقاي افخمي تحليل خوبي انجام داديد . به شما تبريک مي گويم نام شما بعدها بيشتر شنيده خواهد شد . موفق باشيد .

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۸:۴۴

متاسفانه در برخي زمينه ها دولت با کم کاري و در پيش گرفتن سياست "با سکوت کارت را پيش ببر" يا همان سياست معروف با پنبه....عمل مي کند. به خيالش که ملت حواسش نيست.مثلا در همين قضيه پرداخت يارانه. اصلا صداشو در نياورده که امروز 24 خرداده و يارانه پرداخت نکرده .

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۹:۲۳

گزارش به موقع و خوبي بود. مخصوصا يادآوري نظامي بودن قاليباف برايم خوشايند بود.

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۹:۲۶

کاشکي اينقدر يک طرفه نمي نوشتيد و به قول معروف کلمه از قبل به ارث رسيده را بيان نميکرديد بالاخره اين هم خودش يک راه حل براي رفع مشکلات دولت اقاي روحاني هست که هر مشکلي را که وعده حل کردن دادند و بدليل ناتدبيري نمي توانند انجام دهند پاس به عقب مي دهند.

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۹:۳۲

درود بر روحاني

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۹:۴۱

امام تا روز آخر اعتقاد داشت که آمريکا شيطان بزرگ است . بله انشاالله که آقاي روحاني زنده باشن. اما قبل از همه بايد از ايشان تشکر و قدرداني داشته باشم. با توکل به خداوند و دعاي امام زمان و تلاش همه ي ما ايراني ها، ديانت و عزت و شرف و اقتدار ايران حفظ مي شود. اما اگر در يک زمان ، رئيس جمهوري پيداشد که نتوانست به خواسته هاي عقلاني مردم و مملکت رسيدگي کند، بايد به طور غزت مندانه و با شرافت، از مردم عذر خواهي کند و اگر واقعا قادر به اادامه نبود بايد از همه ي ايرانيان و سمتي که دارد، خداحافظي نمايد. به اميد خداوند قادر

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۰:۴۱

واقعا متاسفم که اسم رئيس جمهور هشت سال کشور رو نميشه آورد بجاش از لفظ ليدر اصلاحات استفاده مي کنن.واقعا وعده آزادي مسئولانه اين بود؟؟؟

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۰:۴۴

کشور مشکلات زيادي دارد. دولت بايد خيلي بيشتر از اين مشکلات را براي مردم باز کند به ويژه مساله دلايل پول نداشتن و حيف و ميلهاي قبلي را و در اين زمينه نبايد کوتاهي کند. نمي دانم دليل چيست؟

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۰:۴۵

دوستاني که فقط معيارشون 45 تومن يارانه دولت قبله و نميگن به چه قيمتي و از کجا و به نظام تحول سلامت و تامين اجتماعي که به درستي اين دولت داره يارانه‌ها رو به اون اختصاص می‌ده اونم بدون عوام فریبی، عقلشون به چشمشونه...متاسفم

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۲:۵۷

يه نکته در مورد يارانه ها: من کاري به مبلغش ندارم! اما فريب مردم هم کار درستي نيست. يارانه همون سوبسيدي بود که دولتهاي قبل از احمدي نژاد هم ميدادن. به حاملهاي انرژي مثل گاز و برق و بنزين و اقلامي مثل نون و ... تعلق ميگرفت. آقاي احمدي نژاد اينا رو هدفمند کرد به اينصورت که سوبسيد رو برداشت و حاملهاي انژي و اقلام ضروري رو تا حدودي با قيمت واقعي به مردم داد(يعني پول رو از مردم گرفت)، و همون پول رو بعنوان يارانه به خود مردم برگردوند. پس منبعش خود مردم بودن!!! چرا حالا ميگن منابعش تامين نيست!؟!؟!؟!؟!؟ يکي از محاسن اين کار هم اين بود که خارجيه(مثلا افغانيه) قبل از احمدي نژاد از اين يارانه استفاده ميکرد و نون و گاز و برق و ... رو ارزون استفاده ميکرد، اما حالا پول واقعيشو ميده و چيزي هم بهش بر نميگرده!!!!! در مورد يارانه ها بحث زياااااااده! اما اينجا مجالش نيست.

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۱:۱۳

خيلي ممنون از گزارش جامعتون درباره دولت تدبير واميد اميدوارم که با خواندن اين گزارش چشم ها و گوش هاي بسته شده باز بشه و اذهان عمومي با ديد صحيح تري دولت يازدهم را قضاوت کنند و فريب لفاظي هاي سياسي و اجتماعي که اين روزها در فضاي هاي مجازي شاهد آن هستيم را نخورند!!!

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۴:۲۷

دولت روحاني از دو طرف مورد هجمه قرار داره. گروه اول کساني که کليت نظام سياسي کشور رو قبول ندارند مثل خيلي از جريانهاي خارج نشين که اميد دارن وضعيت کشور (اقتصادي و اجتماعي و بين المللي) به جاهاي خيلي بحراني برسه تا اهدافشون محقق بشه فارغ از اينکه وضعيت معيشتي مردم چي ميشه. گروه دوم دلواپسان داخلي که شرايط بحراني که دولت قبل ايجاد کرده بود از نظر اقتصادي و سياسي براشون خيلي پر منفعت بوده و اين دسته هم کمتر وضعيت معيشتي مردم براشون دغدغه محسوب ميشه و همچنين اهميت چنداني به اينده بلند مدت نظام سياسي کشور ندارند. و جالب اينکه هر دو گروه يک استراتژي براي شکست دادن روحاني در پيش گرفتن و اونم اينکه مردم رو از روحاني نااميد کنند و بگن هيچ تغييري ايجاد نشده.

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۱:۵۱

سلام به نظر شما ممکن نيست کسي هيچ کدوم از اين دو گروه نباشه و به روحاني انتقاد يا حتي هجمه داشته باشه؟؟

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۰۴:۱۱

شيخ ديپلمات!

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۱۷:۳۶

مگر کليد گم نشد؟؟؟

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۲۲:۰۴

بسم الله فقط براى بنده اين مهم است که تاآخردولت طبق منويات رهبروهدف انقلاب اسلامى پيش برودوبداندکه آمريکاهيچ غلطى نمى تواندبکند. اينهاخطوط قرمزاست.اگرازاين مسيرمنحرف شودچه آشکاراوچه پنهانى قطعاسيلى خواهدخورد....

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۱۲

همين که دولت سر کار امد که و ايران را نجات داد جاي شکرش باقيست. انشاءالله اين حرکت ادامه پيدا کند

avatar
۱۳۹۴-۰۳-۲۸ ۱۶:۱۴

لاقل از حرف زدن رييس جمهور حرص نميخوري