دانشمندان دانشگاه ایلینویز نوعی ابزار الکترونیکی موقت ساختهاند که هنگام قرارگرفتن در معرض حرارت، خود را نابود میکند.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، هدف از ارائه این محصول، حلشدن یا بازیافت کامل مواد موردنظر با پایانیافتن عمر آنها اعلام شده است.
این فناوری در مرحله نخست، شامل چاپکردن مدارهای منیزیم بر روی مواد نازک و انعطافپذیر است که این عمل، نوعی موم را شکل میدهد؛ سپس قطرههای ریز یک اسید ضعیف در این موم به دام میافتند؛ پس از آن، دانشمندان با استفاده از موم، سطح ابزار جدید را میپوشانند. زمانی که موم در معرض حرارت قرار میگیرد، ذوب شده و اسید را آزاد میکند و این اسید، ابزار را به طور کامل حل میکند.
محققان همچنین توانستند ابزارهایی خلق کنند که با قراردادن یک گیرنده فرکانس رادیویی و سیمپیچ حرارتی رسانا در آنها و با تحریک از راه دور، خود را نابود میکنند. این سیمپیچ در واکنش به یک سیگنال رادیویی، حرارت میبیند و موم را ذوب میکند و چنین موضوعی در نهایت، منجر به خودکشی انتحاری ابزارهای موردنظر میشود.
میتوان با تنظیمکردن ضخامت موم، غلظت اسید و دما، مدت زمانی که برای حلشدن خودخواسته این ابزار لازم است را کنترل کرد.
محققان بر این باورند میتوان سیستمهایی تولید کرد که از 20 ثانیه تا دو دقیقه پس از این که حرارت به آنها اعمال شد، ذوب شوند.
افزون بر این، با روکشکردن بخشهای مختلف موم با دماهای ذوب مختلف، امکان ساخت ابزارهایی وجود دارد که در مجموعهای از مراحل از پیشتعریفشده، تجزیه میشوند. این موضوع امکان کنترلداشتن بر این که چه بخشهایی از ماده در زمان مطلوب ذوب شوند، را فراهم میکند.
چنین توانایی، پتانسیل ساخت ابزاری را میدهد که قادر است حس کند و به شرایط محیطی واکنش نشان دهد.
تیم علمی همچنین به دنبال استفاده از محرکهای دیگر مانند نور فرابنفش و فشار مکانیکی برای ذوبکردن مواد است.
دارپا و بنیاد ملی علوم امریکا حامیان مالی این مطالعه بودند و جزئیات آن در مجله Advanced Materials ارائه شد.
انتهای پیام
نظرات