مقامهای ارشد ترکیه قطعنامه پارلمان اروپا در رابطه به با قتلعام ارامنه در 1915 به دست امپراتوری عثمانی را محکوم کرده و اردوغان گفت که این قطعنامه را نمیپذیرد و وزارت خارجه ترکیه نیز گفت که کشورش به کسانی که تاریخ و قوانین را تحریف میکنند، احترام نمیگذارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه حریت، پارلمان اروپا اواخر روز چهارشنبه قطعنامه غیر الزامآوری را تصویب کرد که کشتار یک و نیم میلیون ارمنی توسط نیروهای عثمانی ترکیه را تایید و این حرکت را «نسلکشی» خواند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه پیش از این رایگیری گفته بود که نتایج حاصله برای وی حائز اهمیت نیست و پس از آن بار دیگر در واکنش به تصویب آن گفت: ما تصمیمهای سیاستمداران خارجی و پارلمانها دیگر را نمیپذیریم. ما چنین قطعنامههایی را کاملا نادیده میگیریم اما چنین تصمیماتی نشاندهنده رویکرد ضد ترکیهای اروپا است. ترکیه مشکلی با ارامنه ندارد و سیاستمداران باید این مساله را به تاریخشناسها واگذار کنند.
پس از رایگیری، وزارت خارجه ترکیه پارلمان اروپا را به تلاش برای بازنویسی تاریخ متهم کرد. در پی این رایگیری وزارت خارجه ترکیه سریعا با صدور بیانیهای قطعنامه مذکور را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است که پارلمان اروپا در حال سنگاندازی در مسیر توسعه روابط ترکیه – اتحادیه اروپاست و مشتاق است که بار دیگر تاریخ وقایع مربوط به سال 1915 را بازنویسی کند.
وزارت خارجه ترکیه در ادامه با یکجانبه خواندن این قطعنامه گفت که آنکارا به کسانی که تاریخ و قوانین را تحریف میکنند، احترام نمیگذارد.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان نیز پیش از این با استفاده از واژه "نسلکشی" در این خصوص ترکیه را به خشم آورده بود.
اگرچه این قعطنامه تکرار همان ادبیاتی است که اروپا در سال 1987 استفاده کرده بود، اما میتواند بر تنشها با ترکیه دامن بزند. در این رایگیری اکثریت قریب به اتفاق اعضای پارلمان اروپا از این قطعنامه حمایت و تاکید کردند: اتفاقات فاجعهباری که در سالهای 1917- 1915 علیه ارامنه در قلمرو امپراتوری عثمانی رخ داده، نسلکشی است.
ادوارد نعلبندیان، وزیر امور خارجه ارمنستان با استقبال از این قطعنامه آن را اقدامی جهت حمایت از حقوق بشر خواند. وی در بیانیهای گفت: این قطعنامه حاوی پیام مهمی به ترکیه برای استفاده از یادبود قرن نسلکشی ارامنه است تا از گذشته درس بگیرد، نسلکشی ارامنه را به رسمیت بشناسد و راه را برای آشتی حقیقی میان ملت و دولت ترکیه باز کند.
انتهای پیام
نظرات