• پنجشنبه / ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 94011302403
  • خبرنگار : 71214

بررسی بازار میوه در سالی که گذشت

موز کمترین و پرتقال بیشترین نوسان قیمت را تجربه‌ کردند

موز کمترین و پرتقال بیشترین نوسان قیمت را تجربه‌ کردند

بازار میوه و تره بار در سال 1393 بالا و پایین زیادی داشت و نوسانات زیادی را تجربه کرد که گاه به زیان مردم بود و گاه تولیدکنندگان را متضرر کرد؛ در این میان موز با افزایش 30 درصدی قیمت، کمترین و پرتقال با افزایش بیش از 100 درصدی قیمت، رکورددار بیشترین نوسان قیمتی در بازار میوه سال گذشته بودند.

بازار میوه و تره بار در سال 1393 بالا و پایین زیادی داشت و نوسانات زیادی را تجربه کرد که گاه به زیان مردم بود و گاه تولیدکنندگان را متضرر کرد؛ در این میان موز با افزایش 30 درصدی قیمت، کمترین و پرتقال با افزایش بیش از 100 درصدی قیمت، رکورددار بیشترین نوسان قیمتی در بازار میوه سال گذشته بودند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، حال و روز بازار میوه و تره بار در سالی که گذشت پر نوسان بود و با قیمت‌های نجومی در برخی از اقلام مواجه بود؛ به گونه ای که از اولین ماه‌های سال گذشته تا اسفند ماه همچنان این روند ادامه داشت. البته برخلاف فضای کلی حاکم بر بازار برخی میوه ها مانند سیب، کیوی و تا حدودی خیار بازاری با ثبات نسبی را داشتند.

سیب‌زمینی اولین شوک قیمتی بازار امسال

فروردین پارسال که مسوولان وزارت جهاد کشاورزی از ثبات بازار میوه و تره بار و جلوگیری از واردات میوه‌های مختلف در ایام نوروز خبر می دادند، سیب زمینی به اولین سوژه تبدیل شد، چرا که این محصول به گفته مسوولان و تولیدکنندگان با کمبود مقطعی مواجه شده بود و قیمت آن در آن ایام به حدود کیلویی 4000 تومان رسید. البته دلایل مختلفی برای کمبود مقطعی آن از کاهش تولید تا افزایش صادرات آن نیز مطرح شد.

البته بازار سیب زمینی طی ماه‌های پایانی سال گذشته با نوسان کمتری مواجه بود؛ به گونه ای که طی سه ماه پایانی سال گذشته قیمت این محصول در بازار خرده فروشی کیلویی هزار تا 1500 تومان در نوسان بوده است.

گوجه فرنگی از 5000 تا 500 تومان

پس از سیب زمینی، گوجه فرنگی بود که قیمت‌های آن از 1500 تا 5000 تومان در 9 ماهه منتهی به زمستان سال 1393 تغییر کرد. گوجه فرنگی که تا پیش از فصل سرما قیمت‌های بالایی را تجربه کرده بود، در فصل زمستان با توجه به وفور عرضه این محصول به بازار قیمت آن به تدریج کاهش یافت تا این که کشاورزان حتی نتوانستند هزینه برداشت و حمل این محصول تا بازار عمده فروشی را از فروش محصولشان به دست بیاورند.

نرخ خرید این محصول از کشاورزان به کیلویی کمتر از 300 تومان و قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه به حدود 500 تومان در بازار مصرف رسیده بود که البته در ادامه خرید تضمینی این محصول از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی تا حدودی سبب ایجاد تعادل در بازار این محصول به نفع تولیدکنندگان شد به کیلویی حدود هزار تومان رسید.

افزایش 60 درصدی قیمت سیب در سال جاری

سیب که تولید حدود سه میلیون تنی آن همواره راه را برای صادرات آن نیز باز می گذارد، نوسان حدود 60 درصدی را طی 12 ماهه سال گذشته پشت سر گذاشت؛ به گونه ای که قیمت این محصول در فروردین ماه امسال حدود کیلویی 2000 تومان بود و در آستانه نوروز هر کیلوگرم سیب درجه یک قرمز و زرد در بازار به بیش از 5000 تومان رسید که نشان از افزایش قیمت 60 درصدی این میوه صادراتی دارد.

پرتقال از افزایش 2 برابری قیمت تا قاچاق ترکیه‌ای

پرتقال هم که تولید بیش از دو میلیون تنی و مستمر آن همواره سبب می شود به غیر از صادرات به عنوان یکی از میوه های اصلی سفره های نوروزی شناخته شود، ابتدای زمستان هر سال روند ذخیره سازی آن به همراه سیب آغاز می شود اما این محصول صدرنشین میوه های پارسال و ایام شب عید امسال از نظر قیمتی بوده است؛ به گونه ای که قیمت آن در فروردین پارسال از کیلویی 2500 تا حدود 4000 تومان در نوسان بود و قیمت آن در آخرین روزهای سال 1393 تا بیش از 8000 تومان رسید.

البته در این میان برخی به دنبال واردات این محصول به دلیل آنچه که کمبود ناشی از سرمازدگی سال گذشته اعلام می کردند، بودند اما مسوولان وزارت جهاد کشاورزی با قاطعیت اجازه واردات این محصول را نداده اند که البته در ادامه مردم شاهد قاچاق و واردات چمدانی مرزنشینان پرتقال از مصر و ترکیه و عرضه آشکار آن در میادین رسمی بازار میوه و تره بار و در جایگاه های عرضه میوه های دولتی بودند.

بگذریم از این که بازار شب عید پرتقال کاملا رها شده و خبری از دستگاه های نظارتی نبود و همین اتفاق باعث شد تا قیمت این محصول از حدود 8000 تا 11 هزار تومان در نوسان باشد.

نوسان 50 درصدی قیمت کیوی 93 در بازار

کیوی هم که به گفته مسوولان وزارت جهاد کشاورزی با افزایش تولید مواجه شده و میزان تولید آن در سال گذشته به حدود 300 هزار تن رسید، بازار نسبتا پر نوسانی را داشت، چرا که در اولین ماه پارسال هر کیلوگرم کیوی درجه یک حدود 2500 تومان عرضه می شد و قیمت آن در اسفند ماه و حتی روزهای واپسین سال گذشته به حدود 5000 تومان رسید.

موز وارداتی در ردیف کمترین نوسان‌های قیمتی

جالب‌تر از همه این موارد این که موز به عنوان یکی از محصولات وارداتی به کشور با کمترین نوسان قیمتی در بازار میوه و تره بار سال 1393 مواجه شد؛ به گونه‌ای که قیمت این محصول در ابتدای سال گذشته کیلویی حدود 4600 تومان بود که با نوسان حدود 30 درصدی در هفته پایانی سال گذشته به حدود 6000 تومان رسید.

میوه‌های نجومی 93

در میان انواع میوه و تره بار عرضه شده در بازار سال گذشته برخی از آن‌ها با قیمت‌های نجومی عرضه می شدند که البته در ماه‌های مختلف قیمتشان متغیر بود که می توان به قیمت 12 هزار تومانی لیموشیرین، 16 هزار تومانی لیموترش، 8500 تومانی انار، 11 هزار تومانی نارنگی، 80 هزار تومانی چغاله بادام و غیره اشاره کرد که البته این قیمت‌ها در ماه پایانی پارسال متفاوت بود.

در این میان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید و تامین بازار محصولات کشاورزی شاید بهتر باشد فعال‌تر از گذشته نسبت به نوسانات قیمتی میوه و تره بار در بازار حساسیت به خرج دهد تا بتواند وظایف جدیدش را در راستای قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی را به بهترین شکل ممکن اجرایی کند و بازار با ثبات‌تری از محصولات کشاورزی مورد نیاز مردم را برای آن‌ها فراهم کند و از آن سو دستگاه های نظارتی و تعزیراتی نیز باید همکاری بیشتری با این وزارتخانه داشته باشند به جای اینکه به دنبال مقصر گرانی محصولات کشاورزی در بازار باشند با گرانفروشان برخورد کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha