دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در ایروین با الهام از پوست سپیداج، یک نوار چسب جدید تولید کردهاند که اجسام و لباس را در برابر نور مادون قرمز نامرئی میکند.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، این چسب شفاف میتواند تنها با کشیدن ماده، بازتاب نور مادون قرمز توسط آن را تغییر دهد.
با فعال شدن این ماده، اجسام از منظر دوربینهای مادون قرمز یا حرارتی با محیط اطراف خود مطابقت پیدا میکنند. این چسب که در نور مرئی کاملا شفاف است، میتواند برای تولید گونههای جدید پوششهای استتار برای سربازان، به منظور کمک به پنهان شدن از دید سلاحهای دارای دوربین مادون قرمز مورد استفاده قرار بگیرد.
این دستاورد میتواند بسیاری از دوربینهای حرارتی و تجهیزات تصویربرداری مادون قرمز مورد استفاده در سلاحهای مدرن ارتش را بیتاثیر کند.
به گفته محققان، این فناوری همچنین میتواند برای تولید پوشاک و کتهایی مورد استفاده قرار بگیرد که بدن را در روزهای گرم، خنک کرده و در روزهای سرد، گرما را حفظ میکند.
این فناوری بر پایه پروتئینی بنا شده که در پوست سرپایانی مانند سپیداج، هشتپاها و ماهیهای مرکب وجود دارد. این موجودات دریایی میتوانند با تغییر رنگدانههای پوست خود، شیوه بازتاب نور توسط رنگدانهها را تغییر داده و خود را با محیط اطراف ترکیب کنند. پوست این موجودات از سلولهایی موسوم به iridophores برخوردار است که نور را در زمان برخورد با آنها منعکس و منکسر میکنند.
غشای این سلولها از ساختارهای بشقابمانندی برخوردار است که حاوی پروتئین رفلکتین (reflectin) است.
هنگامی که این پروتئین طی فرآیند فسفوریلاسیون دگرگون میشود، اندازه و ساختار این بشقابهای کوچک را تغییر داده و این تغییرات در عوض چگونگی بازتاب نور را تغییر می دهد.
دانشمندان با قرار دادن لایه نازکی از اکسید گرافن بر روی یک نوار چسب شفاف توانستند این فرآیند را تقلید کنند؛ این بازتاب میتواند با کشیده شدن یا حرارت دادن ماده تغییر کرده و سپس به حالت عادی خود بازگردد.
این تحقیق در مجله Materials Chemistry C منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات