منابع نظامی لیبیایی اعلام کردند که شبهنظامیان تندرو در این کشور به سلاحهای شیمیایی در انبارهای معمر قذافی دست یافته و به آزمایش آن نیز پرداختهاند. همچنین نگرانیها نسبت به دستیابی داعش به این سلاحها و استفاده از آن برای اقدامات تروریستی رو به فزونی نهاده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، منابع نظامی لیبیایی اعلام کردند که شبهنظامیان تندرو در لیبی متاسفانه به سلاحهای شیمیایی در این کشور دست یافتهاند و از آن علیه ارتش چه مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم از طریق تهدید به استفاده از آن برای تحقق دستاوردهای سیاسی استفاده میکنند.
برخی مسوولان محلی در استان «الجفره» واقع در جنوب شرق طرابلس اعلام کردند که یک کارخانه سلاحهای شیمیایی در منطقه «رواغه» وجود دارد که گردان مصراته نگهبانی و نظارت بر آن را بر عهده داشت.
همچنین منابع نظامی لیبیایی اعلام کردهاند که سلاحهای شیمیایی در اطراف پایگاه نظامی «تمنهنت» و مناطق «سوکنه» و «هون» نیز وجود دارد. این پایگاهها جزو مقرهای فرماندهی نظامی طی 20 سال گذشته بوده است. در این مناطق انبارهای ذخیره زیادی وجود دارد و اطلاعات نشان میدهد که شبهنظامیان مسلح مقادیر زیادی از سلاح شیمیایی را از این انبارها به سرقت بردهاند.
همچنین یک فایل تصویری که در اینترنت منتشر شده نشان میدهد که شبهنظامیان مسلح سلاح شیمیایی را که از انبار ارتش معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی در منطقه «مشروع اللوز» به دست آوردهاند، آزمایش میکنند.
شبهنظامیان مسلح سلاحهای شیمیایی را در شهرک «مزده» در 160 کیلومتری جنوب طرابلس آزمایش کردهاند. یکی از شبهنظامیان خمپارهای را به منطقه بیابانی شلیک کرده بود پس از آن دود سفید انبوهی همراه با باد در هوا پخش شد و هزاران متر را دربر گرفت.
یک منبع نظامی لیبیایی اعلام کرد که قذافی پیش از مرگش حدود یکهزار تن مکعب از موادی را که در ساخت سلاح شیمیایی از آن استفاده میکرد و 20 تن مکعب از خردلی که موجب سوزش شدید پوست میشود و هزاران بمبی که برای استفاده با خردل گوگرد طراحی شده بود، به جا گذاشت.
قرار بود بنا بر توافقنامههای بینالمللی در سال 2004 این انبار سلاحهای شیمیایی نابود شود اما به دلیل انتفاضه مسلحانه علیه قذافی تنها 60 درصد آن از بین رفت.
در آن زمان قبایل استان الجفره که یکی از مهمترین مقرات وزارت دفاع در دوره قذافی بر روی خاک این استان قرار داشت مداخله ناتو، انتفاضه مسلحانه و حکمرانی تندروها را در طرابلس رد کردند.
یکی از رهبران این قبایل اعلام کردند که ساکنان این استان از مدتها پیش شاهد تلاش شبهنظامیان برای غارت انبارهای سلاح بودهاند.
مسوول سابق در گردان الجفره نیز اعلام کرد که این گردان نظارت بر این مناطق را بر عهده داشت و ما اطمینان نداریم که سلاح شیمیایی از بین رفته یا به سرقت رفته است.
تنها مسوولان محلی در لیبی نیستند که از سرنوشت سلاحهای شیمیایی بی خبرند بلکه حتی کارشناسان بینالمللی نیز نسبت به سرنوشت سلاحهای شیمیایی اطمینان ندارند. یکی از نمایندگان پارلمان لیبی نیز اعلام کرده بود که پس از سرنگونی نظام قذافی هیچ طرفی به انبار گاز خردل دست نیافته اما طرفهایی از سازمان منع سلاحهای شیمیایی نامههایی را برای ما فرستادهاند که نشان میدهد همچنان انبارهای سلاح شیمیایی در لیبی وجود دارد.
محمود الشیبانی، یکی از فعالان شهر «ودان» در استان «الجفره» نیز اعلام کرد که شبهنظامیان تندرو هزاران قطعه سلاح و مهمات را در سپتامبر و اکتبر 2011 به دست آوردند اما توجه شبهنظامیان به کارخانه گاز خردل پس از این رخدادها آغاز شد. با این حال ما با تلاشها برای سرقت سلاحهای شیمیایی مقابله کردیم.
به دنبال سرنگونی و مرگ قذافی یک کارخانه کوچک ساخت سلاحهای شیمیایی وجود داشت اما هیچ نظارتی بر آن صورت نمی گرفت. ساکنان این منطقه نیز نسبت به سرقت سلاحهای شیمیایی هشدار داده و از سازمان ملل خواسته بودند به مداخله برای حل این مساله بپردازد.
در حال حاضر خطر این سلاحهای شیمیایی تنها متوجه منطقه «رواغه» و «الجفره» نیست بلکه بیشتر مناطق لیبی را تهدید میکند.
یک منبع نظامی اعلام کرد که رهبران ارتش لیبی میدانند سلاحهای شیمیایی به دست گروههای تندرو رسیده است اما نمیخواهند این مساله را علنا اعلام کنند چراکه موجب ایجاد تنش و افزایش نگرانی در کشور میشود.
به گفته این منابع، این گروهها جرأت نمیکنند سلاحهای شیمیایی کشنده را به کار بگیرند چراکه خطرات زیادی برای خود آنها نیز دارد اما بعید نیست که داعش در صورت دستیابی به گاز خردل یا گاز سمی سارین از آن برای اقدامات تروریستی خود استفاده کند.
از سوی دیگر گروهی وابسته به اخوان المسلمین و تندروهای دیگری که از شمال مالی و جنوب الجزایر فرار کردهاند، در شهر سبها وجود دارند که فرانسه نگران پیشروی آنها از طریق مرزها به سمت چاد، نیجریه و الجزایر است برای همین از طریق جنگندههای خود مراقب اوضاع در جنوب لیبی است.
برخی منابع نیز اعلام کردهاند که فرانسه طی دو ماه گذشته توانسته برخی تندروها را از این مناطق براند.
به گزارش منابع لیبیایی، اخوان المسلمین و دیگر تندروهای همپیمان آن نیز توانستند به انبارهای مواد شیمیایی در منطقه «تمنهنت» دست یابند.
به گزارش این منابع، قذافی سلاحهای شیمیایی را در انبارهایی در مناطق ناهموار کوهستانی در منطقه «واو الناموس» مخفی کرده بود و اخوان المسلمین و دیگر تندروها وارد جنگی با نیروهای وابسته به ارتش در این منطقه شدهاند. برای همین مقادیری از گاز خردل و سارین به مقرهای شبهنظامیان در شمال، در مصراته و طرابلس رسیده است.
انتهای پیام
نظرات